„Perioada sărbătorilor în regim de supraviețuire”. Așa sunt numite aceste zile de către pensionarii care sunt nevoiți să vândă bunurile personale la piețele improvizate de vechituri din Capitală. Potrivit oamenilor cu care a discutat corespondentul nostru, un astfel de comerț le oferă posibilitatea de a cumpăra alimente, de a plăti utilitățile și de a încerca să strângă ceva bani pentru cea mai „economă” masă de Revelion.
Deşi vremea e rece și umedă, piața de vechituri din Chișinău este destul de aglomerată chiar şi în mijlocul săptămânii. Vera din Capitală spune că vânzătorii ca ea ar fi bucuroși să stea acasă, dar asta ar însemna să îndure foame.
VERA, locuitoarea Capitalei: „Este o necesitate. Pentru că pensia este foarte mică – 2300. Cum poți supraviețui cu ea? Trebuie să plătim pentru servicii, medicamente și restul… Așa că suntem nevoiți să stăm și să vindem. Sunt lucrurile noastre personale pe care copiii le-au lăsat. Așa şi trăim. Suntem foarte mulți aici, mai ales sâmbăta și duminica – nu ai unde sta. Toți oamenii, chiar și tinerii care au liber sâmbătă și duminică, își iau lucrurile, lucrurile copiilor și le vând. Ne bazăm doar pe noi, nimeni nu ne poate ajuta, nimeni. Așa că venim dimineața devreme, înşirăm și vindem ce avem, slavă Domnului!”.
„Nu este de lucru, așa că stăm aici şi înghețăm. Pensionari și bătrâni care nu pot munci, dar vor și ei o bucată de carne, unt, pâine albă și de asta stau aici, ca măcar ceva să vândă”.
Majoritatea vânzătorilor își vând lucrurile rămase din „vremuri mai bune”. Sortimentul include cărți, haine pentru copii, jucării vechi, vase. De cea mai mare popularitate înainte de Anul Nou se bucură decorațiunile pentru pomul de Crăciun, inclusiv jucăriile realizate manual.
„Fac o pălărie din hârtie, o învelesc cu o ghirlandă, o lipesc cu pistolul cu lipici. Oamenii cumpără. Fac asta deja trei ani. Pentru că pensia este de 1300 lei”.
Ludmila care se consideră băştinaşa acestui loc spune că vine mai devreme, la 7 dimineața, ca să reuşească să câștige măcar ceva.
LUDMILA, locuitoarea Capitalei: „Vindem lucrurile noastre cu 5 lei și sperăm că vom vinde ceva, va fi ceva, vom câștiga ceva. Bineînțeles că nu ajunge pensia de două mii de lei, dar vom inventa ceva, vom cânta. Vom sărbători Anul Nou!”.
În ajunul Anului Nou, vânzătorii din piaţă spun că vor sărbători cu siguranţă, dar modest.
ION, locuitorul Capitalei: „Nu-mi ajung bani, de asta stăm. Suntem nevoiţi să vindem ca să plătim măcar întreţinerea. Iar Revelionul nu mai putem sărbători ca înainte”.
„Un venit suplimentar înainte de Revelion, ca să pun măcar ceva pe masa de sărbătoare. De asta am ieșit. Voi sta cu soția. Modest, cât ne trebuie nouă, pensionarilor…”.
Potrivit Fondului Naţional de Asigurări Sociale pentru anul 2023, în Moldova locuiesc 675 mii de pensionari.
Menţionăm că, din 1 aprilie, pensiile şi indemnizaţiile au fost indexate cu 15 la sută şi nu cum prevede legea, la nivelul inflației din anul trecut care a fost de 30%.
Comentând această situație, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu spunea în luna august: „Trebuie să fim siguri că sistemul de pensii va fi sustenabil în 2-10 ani. Creşterea pensiilor este o prioritate pentru noi. Pensia minimă din 2021 până în prezent a crescut cu 120%. Pensia medie a crescut cu 72%. Ambele au crescut peste inflația cumulativă. Ne vom strădui să găsim resursele necesare și să consolidăm sistemul de pensii. Conform prognozelor noastre, bugetul la capitolul pensii se va echilibra abia în 2040-2045.»
Conform statisticilor oficiale, în Moldova, aproximativ 520 de mii de persoane beneficiază de pensia pentru limită de vârstă, a cărei valoare medie este de aproximativ 3.200 de lei, peste 102 mii de persoane primesc pensii și indemnizaţii de capacitate limitată de muncă, valoarea medie a căreia este de aproximativ 2.200 lei.