2.2 C
Chișinău

Reacția premierului Dorin Recean la protestele veteranilor, dar și a fermierilor: Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri | VIDEO

Prim-ministrul Dorin Recean a ieșit cu o reacție referitor la protestul fermierilor din ultimele zile. În cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră, acesta a declarat că nu pot compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri. Totodată, prim-ministrul a venit cu o reacție și la manifestația veteranilor.

Potrivit premierului, există peste 5000 de întreprinzători agricoli care au credite la bănci. Anul trecut, 327 dintre ei au solicitat restructurarea datoriilor și au primit, afirmă Recean. Tot potrivit lui, anul acesta există o ușoară creștere, sunt 364 care solicită aceeași procedură.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Acești bani sunt ai agenților economici. De aceea, pentru ca statul să intervină, trebuie să intervină țintit. De asta, am propus un mecanism prin care determinăm această forță majoră individual și cu certificatul de forță majoră pe care-l oferă Camera de Comerț și Industrie mergi și, conform contractului, Codului Civil, când există forță majoră se modifică modalitatea de recuperare a datoriilor. Noi nu putem să facem asta pentru toți”.

Amintim că după două săptămâni de proteste, fermierii și-au luat tractoarele din Piața Marii Adunări Naționale și au plecat acasă.

Dar manifestaţiile agricultorilor nu se sistează, ci se suspendă, spun organizatorii care împreună cu agricultorii urmează să identifice alte metode de protest.

Solicitarea principală a acestora rămâne moratoriu pe credite, dar și la calcularea penalităților, precum și pe executarea silită.

La aceeași emisiune, premierul a comentat și protestul de joia trecută al veteranilor conflictului armat de la Nistru.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova „Eu îmi doresc foarte mult ca aceste proteste să nu fie politizate. Datorăm veteranilor care au luptat pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova și încercăm să acoperim aceste necesități. Am majorat de la 250 de lei la 1000 de lei ajutorul pentru acești oameni, este suficient? Nu, dar sunt aceste constrângeri de bani. Anul trecut a fost o perioadă foarte dificilă. Noi conștientizăm că este nevoie de mai multă asistență”.

Amintim că mai mulți veterani ai conflictului armat de pe Nistru din 1992 au protestat, joi, în fața Parlamentului, nemulțumiți de faptul că legislatorii, în proiectul bugetului pentru anul 2024, nu au indicat și cheltuieli pentru aplicarea Legii privind veteranii de război.

După discuții cu un grup de deputați s-a convenit ca până pe data de 20 decembrie să fie inființată o comisie din cinci combatanți, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale și cei ai Ministerul Finanţelor care să lucreze la conceptul Legii veteranilor ce le reglementează statutul și prevede sporirea gradului de protecție socială, asigurarea unui trai decent veteranilor de război și membrilor familiilor acestora.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE