25.2 C
Chișinău

Reacția Ministerului Educației, la mesajele cu amenințări în școlile din Capitală: „Riscurile de securitate nu s-au confirmat” | VIDEO

Noi atacuri și omoruri în mai multe școli din Capitală au fost anunțate duminică seara pe un canal de Telegram anonim. Cel puțin opt instituții de învățământ figurau în lista prezentată acolo. Azi-dimineață, un alt mesaj informa despre anularea violențelor. Motivul ar fi că sunt foarte mulţi poliţişti. Astăzi, oamenii legii nu au venit deocamdată cu un comentariu oficial, iar purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetco, nu a răspuns la apelurile noastre.

Duminică seara, o persoană a anunţat pe un canal de Telegram că opt instituţii de învăţământ vor fi atacate (cu deşeuri biologice). Bărbatul care își spune Vlad a mai scris că gestul va fi un răspuns la bătaia de joc şi că s-a pregătit jumătate de an, timp în care a racolat complici şi suporteri.

Anterior, alte persoane au scris pe acelaşi canal de Telegram că luni, la ora 10, vor simţi teroare copiii din câteva licee din capitală, printre care Puşkin, şi că atacul va fi transmis în direct. Dar cu o oră înainte de asaltul planificat unul dintre autorii mesajelor a scris că acţiunea a fost contramandată deoarece sunt foarte mulţi poliţişti.

Reprezentanţii liceului „Puşkin” din Chişinău ne-au spus că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece mesajele cu ameninţări ar fi false. Totodată, în unele clase au lipsit jumătate din copii.

OXANA ABRAMOVA, directoarea liceului „A. Pușkin”: „Au venit toți elevii claselor liceale, toți sunt prezenţi, nimeni nu a rămas acasă. Absentează doar copiii din clasele gimnaziale și cele primare. Chiar acum vin dintr-o clasă, unde sunt prezente doar 15 persoane, pe când clasele noastre sunt de 35 de persoane”.

MARINA RACU, profesoara de clase primare a liceului „A. Pușkin”: „Sunt 33 de elevi în clasa mea, aproape toți sunt astăzi la școală, cu excepția copiilor bolnavi. Nu avem nicio panică, înțelegem că oamenii sunt diferiți și zvonurile sunt diferite. Îi sfătuiesc pe toţi să nu panicheze, ci să-şi facă munca și să înțeleagă că, atunci când suntem împreună suntem puternici și invincibili”.

Totuşi, la solicitarea părinţilor, administraţia Liceului Puşkin a sporit măsurile de securitate. Astfel că în apropierea școlii a fost surprinsă o mașină de la o agenție privată de pază.

MARINA RACU, profesoara de clase primare a liceului „A. Pușkin”: „Astăzi a fost solicitată pază suplimentară, ca să ne calmăm și să muncim normal. Cred că asta e doar pentru a-i liniști pe părinți, copii, pentru că este ceva nou pentru noi, pentru prima dată, și probabil asta a creat un anumit dezechilibru, dar, sincer, cu pază suplimentară ne simţim chiar foarte liniştiţi”.

VADIM POPOVICI, șeful Serviciului Operativ al companiei de securitate: „În legătură cu informațiile primite conform cărora sunt posibile atacuri teroriste ale copiilor asupra școlilor, cu utilizarea armelor de foc, agenţia noastră de securitate care are un contract oficial pentru protecţia acestui liceu, a luat anumite măsuri de securitate, adică a consolidat paza cu un grup operativ”.

Şi unii părinţi ai elevilor de la liceul „Gogol”, care la fel figurează în lista instituțiilor amenințate, spun că şi-au făcut griji, dar până la urmă i-au lăsat pe copii la şcoală.

„Când am citit pe internet că sunt posibile operațiuni teroriste, noi, desigur, ne-am făcut griji, dar am acumulat toate informațiile de încredere, am aflat că Ministerul Educației a contactat deja cu cel de Interne și autorităţile fac unii pași”.

Am încercat să discutăm cu administraţia liceului „Gogol”, dar directorul era în şedinţă, aşa că nu am avut acces în şcoală. De altfel, nici în liceul „Kiril și Metodii”.

EVA RUSSU, reporter Canal 5: „Ne aflăm la liceul „Kiril și Metodii” din Capitală, vizat şi el de amenințări. Administrația școlii a refuzat să discute cu noi, declarând doar că procesul de studii decurge în regim obișnuit. Lângă liceu nu am văzut niciun fel de pază, dar teritoriul este îngrădit unde pot intra doar un anumit număr de persoane”.

În legătură cu informațiile publicate pe un canal anonim de Telegram privind potențiale riscuri de securitate, „Ministerul Educației și Cercetării precizează că activitatea sistemului educațional se desfășoară în regim normal, în condiții sigure. Potrivit instituţiei, autoritățile statului s-au autosesizat și au blocat canalul respectiv, care avea scopul de a destabiliza situația și de a crea panică în societate. Riscurile de securitate nu s-au confirmat. Instituțiile competente continuă să elucideze cazul, se spune în comunicat. Autorităţile îndeamnă părinții, cadrele didactice și elevii să își păstreze calmul și vigilența și să nu admită periclitarea procesului de studii”.

Am încercat să aflăm detalii despre mesajele de ameninţare de la Inspectorul General al Poliţiei, dar purtătoarea de cuvânt a instituţiei nu ne-a răspuns la telefon.

În 8 decembrie, după primul mesaj amenințător de pe canalul anonim de Telegram, IGP a scris că structurile de drept întreprind toate acțiunile necesare ca să stabilească autorii acestuia și scopul lor exact.

Amintim că, joi noaptea, pe acest canal au apărut imagini cu un pistol și un text în care autorii anunțau că luni urmează ca într-o școală sau în câteva din Chișinău să fie organizat un atac armat.

Serviciul de Informații și Securitate, alături de celelalte autorități ale statului din domeniul ordinii publice și securității, s-a autosesizat cu privire la aceste informații, după care le-a calificat ca fiind false. SIS-ul a adăugat că fotografiile și materialele distribuite în spațiul informațional nu sunt actuale și au fost preluate de pe rețele de socializare rusești. Instituția a calificat acțiunile drept un atac hibrid, menit să creeze panică în societate. Totodată, SIS-ul a îndemnat cetățenii să-și păstreze calmul și să mențină vigilența.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE