25.2 C
Chișinău

Reacția Avia Invest, după ce autoritățile au anunțat pregătirea unui concurs de concesionare a aeroportului: Nu au niciun temei legal pentru rezilierea contractului cu Avia Invest | VIDEO

„Guvernul nu are niciun temei legal pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău, până la epuizarea tuturor căilor de atac interne.” Precizarea a fost făcută de către compania „Avia Invest”, în contextul declarațiilor recente ale premierului Dorin Recean și ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu referire la pregătirea unui nou concurs pentru aeroport și spațiile comerciale din acesta.

ARCADIE CIOCHINĂ, director adjunct ”Avia Invest” : „Dosarul se află acum la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, reiterăm că autoritățile nu au temei legal pentru concursul anunțat referitor la Aeroportul Chișinău și activelor cei aparțin. După ce va fi finalizat procesul în această instanță, „Avia Invest” intenționează să apeleze și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, unde va dezvălui „haosul juridic din țara noastră”. De asemenea, amintim pentru răspunderea materială a judecătorilor, proporțional gradului de vinovăție, stabilit în acțiunea în regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea sumelor achitate de stat”.

Reprezentanții companiei mai spun că Avia Invest a devenit ostatica agendei politice și a intereselor comerciale ascunse ale demnitarilor. Am încercat să obținem un comentariu de la Guvern, dar purtătorul de cuvânt al Instituției, Daniel Vodă nu a răspuns apelurilor noastre.

Amintim că în baza deciziei Curții de Apel, pe 27 martie 2023, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că activele, bunurile și terenurile Aeroportului Internațional Chișinău au revenit în proprietatea statului. Compania a contestat însă hotărârea Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție. Magistrații ierarhic superiori nu au venit încă cu un verdict în acest caz, prin urmare, decizia Curții de Apel nu este una definitivă.

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi gestionat în baza unui nou contract de concesiune ori a unui parteneriat public privat. Potrivit lui, au fost deja purtate discuții cu câteva companii europene, care s-au arătat interesate să investească în aerogară. Pe lângă asta, în perioada următoare încăperile aerogării deja urmează să fie date în concesiune.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele Maia Sandu, a declarat la o emisiune de la Vocea Basarabiei că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău și nici nu se caută potențiali investitori.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE