25.2 C
Chișinău

Mircea Geoană: Intrarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei în UE și NATO este calea ca România să evadeze de la periferia Europei | VIDEO

”Intrarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei în UE și NATO este calea ca România să evadeze de la periferia Europei.” Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Oficialul s-a arătat convins că, pentru prima dată, toți vecinii României vor face parte din blocul comunitar, iar România nu va mai fi considerată „frontiera de răsărit a Vestului”.

Presa română scrie că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut declarația despre integrarea vecinilor României în UE și integrarea lor în NATO la evenimentul de lansare a cărții sale „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. Atunci, el a declarat că există o cale ca România să evadeze definitiv de la periferia Europei şi să meargă în centrul Europei.

”Luând din punct de vedere geografic, războiul din Ucraina, care va continua pentru o perioadă de timp, are ca efect indirect, dar foarte direct pentru echilibrul Europei, faptul că (…) în următorii ani Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Balcanii de Vest, toţi vecinii României vor face parte din familia europeană şi din familia euro-atlantică. Va fi greu, dar sunt convins că vom avea toţi vecinii noştri pentru prima dată (în familia europeană – n. r.), iar România nu mai este frontiera de Răsărit a Vestului, România este geografic mult mai în centrul Europei”,  a explicat Geoană, potrivit Agerpres.

El a remarcat faptul că nivelul de ambiţie al României poate fi acela „de a nu mai fi periferici, provinciali şi nou-veniţi în Europa”, ci „în centrul politic, acolo unde se iau deciziile importante”.Anterior, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene până în anul 2030.

În ceea ce privește NATO, autoritățile consideră această alianță un garant al securității care dezvoltă cooperarea. În luna februarie, NATO a oferit Republicii Moldova un pachet de asistență non-letală. Iar la începutul lunii august, Statele Unite au transferat Armatei Naționale un lot de armament în valoare de peste 3 milioane de dolari. Anterior, Uniunea Europeană a alocat 40 de milioane de euro ţării noastre pentru consolidarea sistemului de apărare.

Anterior, la o emisiune de la Jurnal TV, premierul Dorin Recean a spus că dorește ca armata moldovenească să corespundă standardele NATO și că este important să pornim o discuție amplă în societate despre beneficiile aderării la Alianța Nord-Atlantică.

Şeful statului a spus însă mai înainte că o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO va fi decisă doar de moldoveni, prin referendum. Sandu a recunoscut că, potrivit sondajelor, majoritatea populației țării nu susține acestă idee.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE