2.2 C
Chișinău

La două săptămâni de la producerea tragediei din Căușeni, nu există încă rezultatele expertizelor: Cei doi oameni, decedați sub nămeți, au efectuat 28 de apeluri ca să fie salvați | VIDEO

28 de apeluri ca să fie salvați. De atâtea ori au sunat la Serviciul de urgență 112 cei doi oameni, decedați sub nămeți la Căușeni, și rudele lor, pentru ajutor. Medicii de la Ambulanță le-au spus că nu pot ajunge la fața locului, iar Administrația de stat a drumurilor a invocat că nu poate interveni pentru deblocare, din cauza viscolului și a vizibilității reduse. Comisia parlamentară pentru Securitate a audiat autoritățile responsabile de înlăturarea consecințelor provocate de ninsorile de la finele lunii noiembrie. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise. La două săptămâni de la tragedie, nu există încă rezultatele expertizelor.

La discuțiile care au avut loc fără presă, au participat reprezentanții Procuraturii Generale, ai Serviciului pentru apelurile de urgență 112, cei ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și membri ai Administrației de Stat a Drumurilor. Fiecare responsabil a fost audiat separat despre modul în care s-a intervenit în cazul decesului celor doi oameni sub nămeți.

Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Administrați de Stat a Drumurilor împreună IGSU au intervenit pe drumul central din apropiere de Coșcalia și au deblocat 3 microbuze și 2 mașini.

LILIAN CARP președinte Comisia securitate națională: „Totodată, SA Drumuri a anunțat rudele despre faptul că, de la locul unde se află ei pentru deszăpezire până la automobilul care este blocat sunt aproape 6 kilometri și nu vor putea interveni, doar după ce se va opri viscolul. Pentru că ei pot interveni conform posibilităților tehnice, când este o vizibilitate mai bună”.

Potrivit lui Carp, salvatorii invocă faptul că operatorul 112 a anunțat despre acest caz și la ambulanță, iar aalvarea a spus că nu au un echipaj disponibil și nici condiții ca să poată ajunge la victime, din cauza săpezii care era de doi metri.

LILIAN CARP președinte Comisia securitate națională: „Totodată, Serviciul 112 și procuratura au anunțat că au fost rude, ginerele probabil, care au propus să lase automobilul și să se apropie, sau să meargă spre sat în care ei au refuzat, distanța fiind de aproximativ de un kilometru și jumătate până la localitate. Ei au refuzat, așteptând ca să vină anumite servicii ca să le poată tracta mașina”.

În total au fost 28 de apeluri la 112 ca să fie salvați de la cei doi oameni și rudele lor pentru a fi salvați. Deputatul a menționat că deocamdată nu există nici o expertiză care să confirme care ar fi motivul decesului celor două victime.

LILIAN CARP președinte Comisia securitate națională, apărare și ordine publică: „Până la etapa actuală nu există expertiza medico-legală, care încă nu a fost publicată, pentru a spune foarte clar care au fost cauzele decesului, chiar dacă în spațiul public se vorbește despre intoxicarea cu dioxid de carbon”.

Potrivit lui Carp, Comisia va aștepta concluziile finale ale Procuraturii Generale după care vor fi făcute recomandări către Guvern, pentru a lua atitudine.

Concluziile preliminare sunt că avem nevoie de protocoale clare despre intervenția autorităților în cazurile excepționale. În prezent, un astfel de protocol există doar la Administrația de Stat a Drumurilor. Totodată, Legea cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului unic pentru apelurile de urgență 112 trebuie modificată, a mai declarat Lilian Carp.

Un cuplu a decedat după ce a rămas blocat în timpul viscolului din Căușeni. Au fost pornite două cauze penale pentru deces și pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale responsabililor și a fost demis șeful de la 112.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE