2.2 C
Chișinău

Andrei Spînu confirmă o posibilă concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău | VIDEO

Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi gestionat în baza unui nou contract de concesiune ori a unui parteneriat public privat. Despre asta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni de la TV8. Potrivit lui, au fost deja purtate discuții cu câteva companii europene, care s-au arătat interesate să investească în aerogară. Pe lângă asta, în perioada următoare încăperile aerogării deja urmează să fie date în concesiune.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că situația de la Aeroport a fost prezentată mai multor companii internaționale, care să își dorească să investească în acest obiectiv. Mai exact, ar fi vorba de investiții de circa 200 de milioane de euro. Acum trei săptămâni, Andrei Spînu a declarat la o altă emisiune că o companie franceză cu renume urmează să vină la Chișinău să viziteze Aeroportul pentru a discuta concesionarea aerogării.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Aproape toate discuțiile pe care le-am avut, am văzut deschidere și interes pentru aceste companii ca să vină și să investească în Moldova. Sunt câteva chestii pe care le solicită aceste companii. Prima este să avem un consultant cu reputație internațională pe un astfel de proiect”.

O altă cerință pe care le au companiile internaționale ca să investească în Aeroportul Chișinău este un tender internațional cu condiții clare și la care toată lumea să poată participa.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale:„Ei gândesc asta din perspectiva unui consorțiu din cel puțin trei elemente: primul ține de finanțare, cine construiește și asta mă refer la cine face proiectarea și al treilea – cine operează pentru că sunt companii care doar finanțează, sunt altele doar construiesc. Deci tender poate fi pentru Parteneriat Pulblic Privat cu eventuala concesionare sau pentru contract de management. Exemplele cele mai bune sunt cele de Parteneriat Public Privat pe care noi le analizăm”.

Tot aseară, Spînu a anunțat că în perioada următoare încăperile aerogării deja urmează să fie date în concesiune.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Am agreat toate condițiile pentru scoaterea la licitație internaționale a tuturor spațiilor din cadrul Aeroportului, mă refer la primul, al doilea etaj, unde sunt restaurante, magazine, Duttyfree-ul toate acestea vor fi scoase la licitație, cred că în următoarele săptămâni”.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele Maia Sandu, a declarat la o emisiune de la Vocea Basarabiei că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău și nici nu se caută potențiali investitori.

MAIA SANDU, președintele țării: „Nu se caută nimic. Dacă s-ar căuta, s-ar face anunț public, noi suntem transparenți. Există o administrare din partea statului, sigur că au fost multe probleme care trebuie rezolvate. O să vedem dacă oamenii care au fost numiți acolo se descurcă sau nu, deci nu există nicio intenție negativă. Aeroportul este foarte important”.

Am telefonat purtătorul de cuvânt de la Președinție pentru a afla dacă Maia Sandu își menține în continuare punctul de vedere, dar Irina Gotișan nu ne-a răspuns la telefon și nici la solicitarea expediată. Amintim că, pe 28 martie 2023, autoritățile au finalizat toate procedurile de transferare a Aeroportului de la concesionarul Avia Invest către stat.
MAIA SANDU, președintele țării: „Azi se face dreptate, Aeroportul Internațional Chișinău este din nou al statului, adică al cetățenilor”.

Amintim că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Ulterior, firma a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.

Reprezentanții Avia Invest neagă aceste declarații și susțin că investițiile în infrastructură s-au ridicat la peste 72 de milioane de euro, iar calitatea lucrărilor de modernizare a fost verificată în mod repetat de către organele de control de stat. În baza deciziei Curții de Apel, pe 27 martie 2023, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că activele, bunurile și terenurile Aeroportului Internațional Chișinău au revenit în proprietatea statului. Compania a contestat însă hotărârea Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție.

Magistrații ierarhic superiori nu au venit încă cu un verdict în acest caz, prin urmare, decizia Curții de Apel nu este una definitivă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE