Maia Sandu pune la îndoială declarațiile administrației președintelui Americii, Donald Tramp, precum că USAID este o grupare criminală organizată. În cadrul unei emisiuni televizate de la TV8, fiind întrebată cum comentează aceste afirmații, ea a declarat că ”trebuie să vedem cine face aceste acuzații”. Totodată, Sandu a precizat că, vettingul a fost pus pe pauză, iar evaluare a judecătorilor și procurorilor va frâna din cauza lipse de finanțare.
Totul se întâmplă din motiv că banii veneau de la USAID. Președinta Republicii Moldova pare că este pornită împotriva noii administrații a Statelor Unite ale Americii. În cadrul unei emisiuni, întrebată cum comentează declarațiile, precum că USAID este o grupare criminală organizată, Sandu a precizat că trebuie mai întâi să vadă cine a făcut aceste declarații, chiar dacă afirmația vine direct de la Elon Musc, care este șef de departament în administrația lui Trump. Însuși președintele SUA, Donald Trump, a declarat de mai multe ori ori despre caracterul criminal al activităților USAID. Oare pentru Sandu aceste voci nu sunt autoritare sau este ea prost informată?
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Bine, acum trebuie să vedem cine face aceste acuzații. Eu, din ce am văzut în Republica Moldova și sunt sigură că în multe alte țări, pentru noi aceste proiecte au fost extraordinar de importante.
Ce ține de de decizia noii administrații de la Casa Albă de a suspenda o parte din finanțările externe, Maia Sandu a recunoscut că acest proces a afectat inclusiv desfășurarea procesului de evaluare a procurorilor. Astfel, aceasta a precizat că în aceste condiții ar putea urma o pauză în procesele de Vetting.Totodată, șefa statului a precizat că se încearcă înlocuirea fondurilor de la USAID cu finanțare europeană pentru Comisia de vetting, însă până la identificarea banilor, este pauză.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Evaluarea procurorilor era susținută din resursele USAID și acum a fost stopată aceasta finanțare nu știm dacă se va reveni sau nu se va reveni, dar între timp încercăm, să comasăm cu banii Uniunii Europene, să preia UE să finanțeze această evaluare. Va fi o pauză, este clar. La pauzele care au fost până acum va mai fi o pauză.
Bugetul Comisiei de vetting este secretizat, iar în spațiul public au apărut informații neconfirmate despre salarii de 15 mii de euro pentru membrii acestei Comisii, în special pentru evaluatorii străini. De cealaltă parte, Comisia de vetting o contrazice pe Maia Sandu și neagă blocajul. Într-o reacție pentru presă, instituția a anunțat că își continuă activitatea conform programului stabilit și nu este afectată de sistarea finanțării USAID. Totodată, președinta a negat faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate, pe care l-a condus, ar fi beneficiat de bani din partea USAID sau din alte fonduri americane.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
USAID nu finanțează partide politice. Există două organizații americane, una a democraților și alta a republicanilor, care au în termenul lor de referință sprijin pentru partidele politice. Marea majoritate a partidelor politice din Republica Moldova au mers la instruiri la aceste două organizații, e o chestie firească. Ce ține de finanțare și de bani, este ilegal, noi am respectat întotdeauna legea. Este ilegală finanțarea campaniilor din afară, la noi este o chestie transparentă, oricine poate să meargă și să vadă.
Menționăm că organizațiile cu care colaborează Președinția sunt strâns legate de USAID, iar însăși Sandu și alți oficiali de rang înalt din țară au avut contacte directe cu angajații și conducerea agenției, recunoscută ca fiind o grupare criminală.
Precizăm că președintele SUA, Donald Trump, a declarat că agenția USAID „este condusă de o grupare de radicali nebuni” și a acuzat-o de crime precum furtul și deturnarea de fonduri. Iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Caroline Levitt, a explicat că programele USAID „duc oamenii în eroare și sunt dăunătoare”, existând „abuzuri și risipă de bani”.
În aceste condiții, mai apare întrebarea firească dacă nu cumva programele dubioase realizate în Moldova din bani americani sunt similare cu cele implementate în Ucraina, unde modelul reformei judiciare este aproape identic cu versiunea moldovenească. Acolo, organizația neguvernamentală „Fondul DEJURE” controla instanțele în interesul Partidului Democrat din SUA, potrivit presei ucrainene.
Cu fondurile obținute, acest ONG implementa programe pentru „epurarea” sistemului judecătoresc din Ucraina: magistrații incomozi erau eliminați, iar cei loiali erau promovați. Fostul procuror, avocatul Pavel Midrigan, a declarat într-un interviu pentru Canal 5 că o situație similară se observă și în Republica Moldova, având în vedere că sponsorii reformei sistemului judiciar în țara noastră sunt aceiași ca în Ucraina.
Amintim că după preluarea funcției, Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională a SUA pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit privind conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații. Excepții au fost făcute pentru programele umanitare care „salvează vieți”. Sprijinul din partea Statelor Unite ale Americii pentru anul 2024 destinat procesului de vetting din Republica Moldova se ridică la un milion 500 de mii de dolari și a fost oferit prin Departamentul de Stat. Iar la capitolul justiție și anticorupție ajutorul a constituit aproape 1,9 milioane de dolari și a fost acordat prin USAID