-0 C
Chișinău

Corneliu Ciurea: Guvernarea PAS își pregătește ultima luptă, înăsprind legile pentru opoziție și slăbind controlul asupra corupției |VIDEO

Autoritățile se pregătesc să dea ultima luptă înainte de înfrângerea lor și vor folosi pe larg legislația pentru a lupta împotriva opoziției. Această părere a fost exprimată în direct la Canal 5 de către politologul Corneliu Ciurea, comentând modificările care prevăd înăsprirea pedepselor pentru corupția politică.

În același timp, expertul a subliniat că, guvernarea PAS își pregătește căile de retragere, reducând sancțiunile pentru corupția legată de integrarea europeană. Încrederea în autoritățile actuale în societatea moldovenească scade, mai spune Ciurea, făcând referire la sondajele de opinie, care arată că partidul Acțiune și Solidaritate și președintele Maia Sandu pierd pozițiIle și, la drept vorbind, pierd alegerile viitoare.

Politologul Corneliu Ciurea consideră că proiectul de lege al deputaților PAS, susținut de Guvern, privind înăsprirea pedepselor pentru corupția electorală, inclusiv majorarea termenului închisorii, va deveni un instrument pentru lupta împotriva opoziției. În opinia sa, autoritățile vor aplica legislația într-un mod selectiv, deoarece și ele au „pufușor pe botișor”.

CORNELIU CIUREA, politolog

Aceleași pretenții pot fi aduse și autorităților – am văzut deja cum își finanțează campania electorală. În primul rând, aceștia primesc sume secrete, despre care se discută acum în societate, de la organizații nonguvernamentale, de la donatori. Și totul este lipsit de transparență, totul vine din străinătate.

Autoritățile vor folosi noua legislație împotriva corupției electorale pentru a pedepsi opoziția. Vor face acest lucru destul de deschis, dacă situația nu se va schimba, desigur. Deoarece au loc anumite mișcări geopolitice, este foarte posibil ca să nu aibă suficient timp pentru a încarcera sau intimida întreaga opoziție.

Dar vedem că, în principiu, sunt pregătiți să dea ultima luptă împotriva celor din opoziție, înainte deînfrângerea lor și este foarte posibil ca ei să folosească pe deplin legislația, pentru a amenința și chiar aresta persoanele care doresc să ajute financiar partidele politice aflate acum într-o situație foarte dificilă și sub interdicție constantă.

Cu toate astea, în contrast vine atenuarea responsabilității pentru orice alt tip de corupție. Se pare că autoritățile actuale nu consideră un lucru rușinos utilizarea necorespunzătoare a fondurilor europene sau a fondurilor bugetare, în timp ce ajutorul acordat, de exemplu, pensionarilor nevoiași este ridicat la rangul unei încălcări grave. Totuși, politologul Corneliu Ciurea se îndoiește că acest lucru îi va ajuta pe cei care au delapidat fondurile publice să scape de pedeapsă.

CORNELIU CIUREA, politolog

Autoritățile au atenuat, la prima vedere, pedeapsa pentru corupția legată de integrarea europeană. Acest lucru se aplică, desigur, în primul rând celor care sunt la putere. Vedem că este un fel de „truc Biden”, deoarece și Biden, înainte de a pleca, a acordat amnistie întregii sale familii.

Din păcate, pentru autoritățile noastre nu există o legislație care să permită amnistierea anticipată a propriilor oameni, dar ei au inventat o astfel de măsură de atenuare retroactivă, înțelegând că situația se complică pentru ei – și suntem absolut siguri că au furat. Dar asta nu îi va salva. Este, în principiu, naiv să crezi că astfel de pași le pot fi de mare ajutor.

Politologul consideră că întreruperea finanțării din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională va afecta indirect și mai mult imaginea guvernării PAS, pe care încerca să o sprijine o întreagă armată de organizații non-guvernamentale și mass-media.

În opinia sa, numărul organizațiilor non- guvernamentale și al mass-media care se consideră independente se va reduce, deoarece Statele Unite nu vor schimba probabil politica lor sub conducerea lui Trump, însă unele dintre acestea vor rămâne active pentru o perioadă, datorită sprijinului Uniunii Europene, care și ea se confruntă cu o criză.

CORNELIU CIUREA, politolog

Ne așteaptă schimbări mari – schimbări în ceea ce privește linia politică. Și multe organizații care sunt foarte active, extrem de active acum în societatea moldovenească, multe mass-media care se numesc „independente”, dar în realitate sunt slugile autorităților, în principiu, vor avea de suferit.

Desigur, Maia Sandu va căuta acum foarte activ finanțare pentru așa-zisele ei „slugi”.  Vor găsi ceva, dar acest lucru nu va putea acoperi pierderile ce vor veni odată cu închiderea USAID. Cred că, în cele din urmă, totul va merge într-o direcție descendentă și multe dintre canalele de televiziune care astăzi vorbesc cel mai tare despre corupția opoziției, se vor închide în curând.

Potrivit lui Corneliu Ciurea, partidul de guvernământ PAS își pierde rapid pozițiile, iar catalizatorul acestei situații este criza energetică. Despre acest lucru vorbește și unul dintre recentele sondaje de opinie realizate de compania sociologică IMAS, subliniază expertul.

CORNELIU CIUREA, politolog

Acest partid va merge pe panta descendentă, iar desigur acest lucru va fi influențat atât de iarnă, cât și de criza energetică cu care se confruntă țara.

Faptul că guvernul a fost nevoit să-l demită pe ministrul Energiei, chiar înainte de declanșarea acestei crize, indică în principiu, că vina aparține guvernului, iar poporul vede acest lucru. Încă nu am atins vârful crizei energetice. Experții spun că, dacă nu se vor normaliza livrările de gaz și electricitate în Moldova, primăvara vom avea din nou mari dificultăți. Prin urmare, toți sunt la startul de jos, toți simt că guvernul ori nu acționează, ori acționează ineficient, și toate acestea se reflectă în sondaje.

Astfel, peisajul politic al Moldovei continuă să se schimbe rapid. Încrederea în autorități scade, iar fenomenele de criză intensifică nemulțumirea cetățenilor. Conducerea țării înăsprește legile împotriva opoziției, dar în același timp slăbește controlul asupra corupției în structurile de stat, ceea ce, potrivit experților, nu îi va salva de un colaps politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE