-0 C
Chișinău

Un alt cetățean român numit viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei: Controverse și reacții din opoziție |VIDEO

Cetățenii Moldovei continuă să fie înlocuiți în funcțiile de conducere ale Băncii Naționale a Moldovei cu cetățeni din România. După românca, Anca Dragu, pe care PAS a adus-o la conducerea BNM, astăzi, un alt cetățean din țara vecină, Mihnea Constantinescu, a fost numit viceguvernator al instituției. Candidatura acestuia a stârnit comentarii dure din partea opoziției, iar patru deputați PAS s-au abținut de la vot.

Parlamentul a numit doi noi viceguvernatori ai Băncii Naționale. În ceea ce privește prima candidatură – a fostului ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, deputații nu au avut întrebări deosebite și au votat pentru el, inclusiv deputații din opoziție. Al doilea candidat însă pentru pentru funcția cheie a Băncii Naționale, a stârnit discuții aprinse.

RADU MARIAN, președintele Comisiei Economice, Buget și Finanțe, deputat PAS

Se propune numirea domnului Mihnea Constantinescu în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei și membru al Comitetului Executiv pe un termen de 7 ani. Domnul Constantinescu, astăzi, are funcția de economist șef la BNM, la fel a ocupat această funcție de economis șef la Banca Centrală a Ucrainei și la banca centrală din Lituania.

Mihnea Constatinescu, la fel ca președintele Băncii Naționale a Moldovei, Ana Dragu, al cărei consilier a fost până acum, este cetățean al României.

DIANA CARAMAN, deputat BCS

Domnule Constantinescu, noi mult vorbim despre cetățenie, eu cred că este condiția esențială în acest fapt, spuneți- ne nouă și oamenilor, când dumneavoastră ați dobândit cetățenia Republicii Moldova și pe ce motiv.

MIHNEA CONSTANTINESCU, candidat la funcția de viceguvernator BNM

În decembrie 2024 am obținut cetățenia, după ce am aplicat în mai 2024, motivul a fost pentru a putea să mă reintegrez mai bine în muncă și pentru a putea să fac acest pas pentru care mă prezint în fața dumneavoastră.

Se pare că lui Mihnea Constatinescu i-a fost promisă demult o funcție în conducerea Băncii Naționale a Moldovei, dar au existat obstacole legate de formalitățile cetățeniei. În PAS, necesitatea numirii lui Constatinescu a fost explicată prin faptul că acesta are o vastă experiență în sistemul băncilor centrale, fiind, de asemenea, activ în domeniul academic în sfera financiar-bancară, la fel a predat și a desfășurat cercetări la universitățile din Amsterdam, Zürich și New York. Deputații din opoziție consideră că legalitatea propunerii și numirii lui Constatinescu este dubioasă, deoarece acesta s-a concentrat mai mult pe cercetarea academică și nu are suficientă experiență practică.

DENIS ULANOV, deputat Blocul “Victorie”

Pentru această numire a veceguvernatorului Băncii Naționale sunt întrunite și sunt îndeplinite toate criteriile din articolul 23, al. 7 – legea privind Banca Națională? Aceasta este întrebare pentru stenogramă și pentru viitor care se referă la procedura de răspundere pentru numirea persoanei care nu întrunește toate condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

În PAS, toate acuzațiile opoziției referitoare la această numire au fost reduse la una singură.

LILIAN CARP, deputat PAS

Atunci când se votează o persoană care a obținut cetățenia RM, ura aceasta a unora că poate fi aleasă o persoană în funcție, din simplul motiv că este din România.  Vă rog să încetați atacul acesta, din simplul motiv că omul s-a născut peste Prut.

Dar nici chiar unii colegi ai lui Lilian Carp din fracțiune nu erau de acord cu el. La vot, patru deputați din partea PAS, printre care și fostul ministru al justiției, Olesea Stamate, au refuzat să voteze pentru numirea lui Mihnea Constantinencu în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale.

Comentând această numire, comentatorul politic, jurnalistul Dumitru Ciubașenco a scris pe canalul său de Telegram : „Mulți sunt indignați că Banca Națională a Moldovei este condusă de străini. Nu există niciun temei pentru această indignare, pentru că niciun cuvânt din denumirea acestei instituții nu corespunde realității. Nu este bancă, nu este națională și nu este a Moldovei. Este o subdiviziune a Fondului Monetar Internațional la Chișinău. Structura mamă, în acest caz FMI, numește pe cine vrea în conducerea filialelor sale”.

DUMITRU CIUBAȘENCO, comentator politic, jurnalist

„Mulți sunt indignați că Banca Națională a Moldovei este condusă de străini. Nu există niciun temei pentru această indignare, pentru că niciun cuvânt din denumirea acestei instituții nu corespunde realității. Nu este bancă, nu este națională și nu este a Moldovei. Este o subdiviziune a Fondului Monetar Internațional la Chișinău. Structura mamă, în acest caz FMI, numește pe cine vrea în conducerea filialelor sale”.

Între timp, mierciri, 5 februarie președintele Maia Sandu a semnat un decret prin care a acordat cetățenia moldovenească altor patru cetățeni ai României, invocând „interesele statului”. Asta înseamnă că, în curând, ar trebui să ne așteptăm la noi numiri ale reprezentanților statului vecin în funcții cheie în Republica Moldova.

Având în vedere transferul către români a unor obiective strategice în domeniul energetic, de exemplu, în sectorul gazelor, actuala autoritate moldovenească predă treptat țara României.

Anul trecut, după numirea româncei, Anca Dragu, în calitate de președinte al Băncii Naționale a Moldovei, compania de sondaje sociologice IMAS, în cadrul unui chestionar, le-a adresat respondenților întrebarea dacă sunt sau nu de acord cu numirea românilor în funcții importante în statul moldovean, 62% dintre respondenți au răspuns că nu sunt de acord, 28% au aprobat aceste decizii, iar 10% au spus că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE