0.5 C
Chișinău

Nemerenco luptă împotriva corupției doar cu vorbe? O nouă schemă criminală a fost descoperită în domeniul sănătății.

Doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Florești sunt cercetați penal de oamenii legii, fiind suspectați de luare de mită.

Potrivit CNA, aceștia ar fi eliberat concluzii medicale pentru determinarea gradelor de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, dar și fișe pentru investigații medicale la anumite centre private de diagnostic, iar pentru fiecare caz ar fi primit de la agenții economici un comision per serviciu prestat. De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco susține că este la curent cu ilegalitățile din sestemul medical menționând că „o parte bună din centrele medicale private sau companii farmaceutice se țin pe scheme de corupție cu implicarea medicilor din instituțiile publice”.

Chiar dacă odată ajunsă în funcție, ministrul Sănătății Ala Nemerenco se declara o luptătoare înflăcărată cu fenomenul corupției din sistem, în realitate, schemele din medicină înfloresc, iar vinovații nu mai ajung să fie trași la răspundere sau chiar condamnați. De această dată, doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Florești sunt cercetați penal de oamenii legii, fiind suspectați de luare de mită. Schemă de corupție a fost deconspirată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție care au efectuat percheziții la peste 20 de adrese din Chișinău, Bălți și Florești, acțiunile vizând instituții medicale, centre de diagnostic medical și companii farmaceutice. În urma descinderilor, s-a depistat că cei doi acționând în complicitate cu mai multe persoane din sistemul medical, prin corupere și trafic de influență, ar fii eliberat pacienților fișe de trimitere pentru investigații medicale la anumite centre private de diagnostic, iar pentru fiecare investigație ar fi primit de la agenții economici un comision de 15 la sută per serviciu prestat. În cadrul investigațiilor, s-a mai constatat că aceeași schemă ar fi funcționat și cu prescripțiile medicale, pe care bănuiții le-ar fi eliberat pacienților pentru preparate farmaceutice, cu indicarea concretă a agentului economic de unde urmau a fi achiziționate medicamentele, iar pentru asta, de asemenea, primeau comisioane. În urma perchezițiilor desfășurate au fost ridicate mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, înscrisuri de ciornă și purtători de informații. Centrul Național Anticorupție a postat înregistrări audio care confirmă că medicii trimiteau pacienții la unele centre, unde achitau anumite sume de bani.

– Dacă 500 de lei a fost puțin, dumneavoastră de ce nu mi-ați spus: femeie, eu unde te trimit trebuie.

  • Eu nu am înțeles. eu nu știu cât ei dau acolo, da ce?
  • Nu, la dumneavoastră când am fost la policlinică, dumneavoastră nu ați fost mulțumită, ați strigat.
  • Uitați-vă, când se duce pacientul, eu Omul acesta e foarte ocupat, dar eu știu că el îmi rezolvă. El pe mine m-a întrebat: Grupă? Grupă! Gata, noi am făcut și mai mult pe telefon nu se vorbește.

Cei doi angajați ai Spitalului raional Florești urmează a fi audiați și ulterior cercetați în stare de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Canal 5 a încercat să afle de la CNA detalii despre anchetă, ce sume pretindeau medicii, dar și dacă schema duce la oficiali de rang înalt, cum ar fi angajații din cadrul Ministerului Sănătății sau Parlament. Purtătorul de cuvânt al intituției, Angela Starinschi, ne-a comunicat un mesaj că ”nu ne poate oferi date despre o suma exacta deoarece acum se cercetează toate informatiile acumulate și circumstanțele pentru a stabili cum funcționa schema și cate persoane au mai fost implicate”.

Cu o reacție la acest caz a venit și ministrul Sănătății. Într-o postare plasată pe Facebook. Ala Nemerenco recunoaște că este la curent cu ilegalitățile din sistemul medical menționând că „o parte bună din centrele medicale private sau companii farma se țin pe scheme de corupție cu implicarea medicilor din instituțiile publice. Multe le-am anihilat singuri, pe interior, pentru altele ne-au venit în ajutor ofițerii CNA”.

Totuși, ministrul nu a divulgat anterior ce fel de scheme a descoperit personal și nu a oferit detalii despre medicii implicați. Despre scheme de corupție dintre medici și pacienți se vorbește de ani de zile, dar, deocamdată, nimic nu se întreprinde pentru a pune punct acestora.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE