0.5 C
Chișinău

Ucraina și Moldova: aceleași reforme, aceiași sponsori și aceleași consecințe – prăbușirea sistemului judiciar |VIDEO

Scandalul legat de finanțarea proiectelor prin intermediul USAID și al grupurilor Soros a scos la iveală programe dubioase realizate prin aceste fonduri și în Ucraina. Printre acestea se numără reforma judiciară, care este aproape identică cu versiunea moldovenească.

După cum s-a aflat, în Ucraina, organizația neguvernamentală „Fondul DEJURE” controla instanțele în interesul Partidului Democrat din SUA. Despre aceasta a informat publicația ucraineană „Zakon i Business”.

Potrivit informațiilor, cu fondurile obținute, acest ONG implementa programe pentru „epurarea” sistemului judecătoresc din Ucraina: magistrații incomozi erau eliminați, iar cei loiali erau promovați. Fostul procuror, avocatul Pavel Midrigan, a declarat într-un interviu pentru Canal 5 că o situație similară se observă și în Republica Moldova, având în vedere că sponsorii reformei sistemului judiciar în țara noastră sunt aceiași ca în Ucraina.

Publicația ucraineană „Zakon i Business” scrie că organizația non-guvernamentală „Fondul DEJURE”, condusă de activistul Zhernakov, care a fost finanțată prin granturi occidentale, controla instanțele ucrainene în interesul Partidului Democrat din Statele Unite. Doar în 2023, aceasta a primit de la organizații străine 36 de milioane de grivne.

Printre principalii donatori se numără reprezentanții Uniunii Europene în Ucraina, guvernul Germaniei, dar și controversata agenție americană USAID, care a fost recent închisă de administrația președintelui Trump.

„Potrivit experților, fundației „DEJURE” a permis să preia controlul asupra Comisiei Superioare de Calificare a Judecătorilor și Consiliului Superior al Justiției (prin „Consiliul Integrității”), eliminând judecătorii „incomozi” și promovându-i pe cei loiali”,  semnalează publicația ucraineană

“ZACON I BUSINESS” (UCRAINA):

„Potrivit experților, acest lucru a permis „Fundației DEJURE” să preia controlul asupra Comisiei Superioare de Calificare a Judecătorilor și A Consiliului Superior al Justiției (prin „Consiliul Integrității”), eliminând judecătorii „incomozi” și promovându-i pe cei loiali”.

Publicația menționează că influența obținută a fost adesea utilizată de către „DEJURE” pentru a exercita presiune extrajudiciară asupra instanțelor în scopul rezolvării problemelor personale ale activiștilor, pentru justiție selectivă și eliminarea opozanților. Toate acestea s-au desfășurat cu bani din partea Partidului Democrat din SUA.

„În urma acestor procese, a avut loc prăbușirea sistemului judiciar din Ucraina, o scădere bruscă a nivelului de încredere în instanță ca instituție a puterii și o cădere a prestigiului profesiei de judecător”, scrie publicația.

„În urma acestor procese, a avut loc prăbușirea sistemului judiciar din Ucraina, o scădere bruscă a nivelului de încredere în instanță ca instituție a puterii și o cădere a prestigiului profesiei de judecător”.

Potrivit fostului procuror, avocatului, Pavel Midrigan, procese similare au loc și în sistemul judiciar al Republicii Moldova, care, practic, a fost capturat de așa-numita societate civilă.

PAVEL MIDRIGAN, fost procuror, avocat

Aceste programe au fost finanțate și sponsorizate tocmai pentru a obține pârghii de control asupra procuraturii și sistemului judiciar. Același lucru se aplică și pentru vetting/prevetting și așa mai departe – doar cu un singur scop: să pună oameni loiali la conducere pentru a manipula.

În opinia lui Midrigan, guvernarea actuală depinde foarte mult de partenerii săi de dezvoltare, motiv pentru care va continua să adopte politici care nu sunt în interesul țării.

PAVEL MIDRIGAN, fost procuror, avocat

Nu exclud că, în curând, vor fi făcute și schimbări în legislație privind pământul și altele, pentru că ni se impun mereu anumite condiții.

Toate aceste fonduri, presa, tehnologiile politice, agitatorii, toți sunt la serviciul străinilor. Îi cunoaștem foarte bine – fiecare media care vorbește despre democrație și așa mai departe – sunt prostii și promovarea intereselor altora pe teritoriul nostru.

Uniunea Europeană și SUA alocă anual Republicii Moldova, prin diverse structuri, zeci de milioane de dolari și euro pentru reforma justiției. Cu toate acestea, potrivit fostei directoare adjuncte a CNA, avocata Cristina Ciubotaru, de reformele din justiție în Moldova se ocupă aceleași ONG-uri, care câștigă sume uriașe din acest proces și sunt cel mai puțin interesate de finalizarea logică a acestuia. Ciubotaru a criticat reforma justiției inițiată de PAS, numind-o „reforma cumetriilor”.

În toamna anului trecut, în timpul campaniei electorale, președintele Maia Sandu a recunoscut practic eșecul reformei judiciare promovate de PAS, declarând însă că „procesul trebuie dus până la capăt, într-un fel sau altul”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE