0.5 C
Chișinău

Autoritățile distrug producția de produse alimentare pentru a face loc importurilor |VIDEO

Securitatea alimentară a Moldovei este în pericol. Volumul industriei alimentare a scăzut timp de un an cu 34,2%. Acesta este cel mai mare declin din ultimii 15 ani. Despre asta a declarat pentru portalul de specialitate agroexpert.md, expertul economic Iurie Rija. Potrivit lui, principalele motive sunt creșterea prețurilor la energie, accesul dificil la materiile prime, lipsa unui sprijin adecvat pentru producători și barierele la import.

Iurie Rija susține că, un indicator clar al stării de lucruri este indicele industriei alimentare, de care depinde direct industria de prelucrare. Ambele segmente sunt astăzi în criză profundă.

”Dacă în 2022 indicele industriei alimentare era de 215 puncte procentuale, în 2023 – 179 puncte procentuale, atunci în 2024 această cifră a scăzut la 136,7 puncte procentuale. Potrivit expertului, din 2010, acest indicator încă nu a scăzut sub 160 de puncte procentuale”.

INDICII INDUSTRIEI ALIMENTARE, 2022-2024
2022 – 215 p.p
2023 – 179 p.p

2024 – 136,7 p.p

Un astfel de declin dramatic al sectorului alimentar, potrivit expertului, a fost provocat de criza producției de ulei vegetal și de reduceia exporturilor de ulei.

”Industria de procesare a semințelor de floarea-soarelui urmează să treacă printr-o perioadă și mai dificilă, în condițiile în care prețurile la ulei rămân joase, iar materia primă disponibilă pe piață este greu accesibilă. Și accesul la importuri la prețuri competitive este licențiat și practic imposibil. Ca urmare, marile fabrici de ulei și-au redus drastic producția, iar oloinițele din mediul rural și-au sistat activitatea.

Mii de angajați din acest sector se confruntă fie cu stagnări tehnologice, fie cu pierderea totală a locurilor de muncă. Uleiul de floarea- soarelui, un produs alimentar de bază, produs în Moldova, începe să dispară de pe rafturile magazinelor”, a punctat Rija.

IURIE RIJA, expert economic

”Industria de procesare a semințelor de floarea-soarelui urmează să treacă printr-o perioadă și mai dificilă, în condițiile în care prețurile la ulei rămân joase, iar materia primă disponibilă pe piață este greu accesibilă. Și accesul la importuri la prețuri competitive este licențiat și practic imposibil.

Ca urmare, marile fabrici de ulei și-au redus drastic producția, iar oloinițele din mediul rural și-au sistat activitatea. Mii de angajați din acest sector se confruntă fie cu stagnări tehnologice, fie cu pierderea totală a locurilor de muncă.
Uleiul de floarea-soarelui, un produs alimentar de bază, produs în Moldova, începe să dispară de pe rafturile magazinelor”.

Statisticile vorbesc de la sine. În primele trei trimestre ale anului 2024, valoarea totală a exporturilor de mărfuri alimentare a a însumat 159,7 milioane de dolari, în scădere cu 43% față de aceeași perioadă din 2023. Iar cea mai mare pondere în exporturile de produse alimentare – aproximativ 70% – revine tocmai exportului de grăsimi și uleiuri vegetale, care este în continuă scădere.

În plus, Iurie Rija subliniază că în ciuda faptului că industria alimentară se confruntă cu dificultăți serioase, guvernarea PAS a exclus procesatorii de ulei vegetal din mecanismul de sprijin de stat pentru industriile de prelucrare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, precum și din mecanismul de asistență de stat pentru compensarea facturilor la energie electrică.

Expertul avertizează că declinul din industria de prelucrare a florii-soarelui va avea în curând un efect negativ, care va afecta întreaga economie.

„În absența măsurilor urgente de sprijin, impactul negativ va crește, afectând exporturile, locurile de muncă și disponibilitatea produselor alimentare de bază pe piața locală”, a conchis Iurie Rija.
Între timp, locul uleiului vegetal autohton pe rafturile magazinelor moldovenești îl ocupă cel de import și – preponderent – cel ucrainean. Iar statul nu ia nicio măsură pentru a proteja producătorul autohton!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE