Taximetriștii sunt gata să iasă în stradă, la proteste. Aceștia sunt nemulțumiți de decizia Băncii Naționale a Moldovei de a nu mai reglementa piața asigurărilor auto, spunând că „a fost luată fără consultarea sectorului, încălcând principiile transparenței”.
Conducătorii de taxi, pentru care, costul asigurărilor de răspundere civilă auto practic a crescut de peste două ori cer revizuirea hotărârii în termen de o săptămână, dar și efectuarea unei expertize economice indepentente a deciziei privind scumpirea asigurărilor.
Nemulțumiți de decizia Băncii Naționale de a liberaliza piața asigurărilor auto, șoferii de taxi, activitatea cărora va fi afectată cel mai mult de scumpirea primelor, spun că sunt gata să iasă la proteste și să declare grevă, în cazul în care autoritățile nu-și vor revizui hotărârea. La data de 3 februarie, reprezentanții Asociației Patronale a Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi, au avut o întrevedere cu membrii Comisiei parlamentare buget și finanțe, unde au discutat despre majorarea prețurilor la polițele de asigurare pentru taxiuri și unde s-au constatat că Banca Națională a Moldovei a luat această decizie fără consultarea sectorului, astfel, încălcând principiile transparenței.
CONSTANTIN CONDREA, președintele ATAT
A avut loc o nouă ședință a comisiei pentru buget și finanțe, unde am discutat subiecte importante pentru noi, și anume creșterea asigurărilor în regimul taxi. În cadrul comisiei am constatat următoarele: primul, drepturile industriei au fost încălcate. Nu au fost realizate consultări suplimentare cu noi, nici consultări preliminare înainte de creșterea de peste 200 de ori a asigurărilor pentru automobilele în regim taxi. Comisia pentru buget și finanțe a solicitat informații suplimentare de la Banca Națională a Moldovei, cu prezentarea unui raport detaliat despre cum și pe ce bază au fost calculate aceste riscuri.
Prin urmare, Asociația partonală de profil solicită prezentarea datelor privind companiile de asigurări care au suferit pierderi și sumele implicate. Totodată, taximetriștii cer revizuirea, în termen de o săptămână, a deciziei Băncii Naționale a Moldovei, care a dus la majorarea tarifelor asigurărilor auto, deoarece, potrivit lor, aceasta va crește veniturile companiilor de asigurări, dar va afecta drepturile transportatorilor și pasagerilor. La fel, se mai solicită efectuarea unei expertize economice independente a acestei hotărâri. Dacă cerințele taximetriștilor nu vor fi luate în considerare, aceștia vor ieși la proteste. Potrivit lui Constantin Condrea, membrii Comisiei pentru buget și finanțe i-au asigurat că, în decurs de o săptămână așteaptă un răspuns din partea BNM, după care vor putea continua discuțiile pe acest subiect.
Liberalizarea pieței asigurărilor auto a dus la creșterea din data de 15 ianuarie 2025 a prețurilor asigurării de răspundere civilă auto, iar acum, acestea au ajuns să varieze semnificativ, în funcție de compania de asigurare. Totuși, dacă șoferii cu experiență, care nu au fost implicați în accidente, ar putea plăti deja mai puțin, prețul RCA pentru mașinile de taxi a crescut de peste două ori, ajungând să coste, la unii asiguratori, până la 15 – 16 mii de lei. Șoferii de taxi spun că aceste majorări ar putea duce la scumpirea călătoriilor