0.5 C
Chișinău

Industria construcțiilor din Moldova, în cădere liberă: Scăderea PIB-ului și migrarea a 30.000 de muncitori în ultimii patru ani | VIDEO

Specialiștii avertizează că piața construcțiilor se reduce rapid, înregistrând o scădere de 18% doar în ultimul an. Potrivit experților, motivele sunt corupția în achizițiile publice, extinderea economiei subterane, lipsa de personal calificat și, cel mai grav, criza economică generalizată, cauzată de măsurile adoptate de actuala guvernare, condusă de Maia Sandu și PAS.

Ponderea pieței construcțiilor în volumul PIB-ului s-a redus cu 13,8%, ceea ce a dus la o scădere de 1% a indicatorului general al produsului intern brut al Moldovei, scrie „Logos-press”.

Specialiștii au calculat că, doar în ultimii patru ani, adică de la venirea la putere a regimului PAS, din țara noastră au plecat 30.000 de constructori.

„Industria este în cădere liberă. Dacă în 2020 încă s-a înregistrat o oarecare creștere, ulterior totul a început să scadă. Conform unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, în domeniul construcțiilor din Moldova există în total 3.882 de subiecte economice. Dintre acestea, doar 24 sunt companii mari, în funcție de numărul de angajați. În schimb, există 3.273 de microcompanii. Aceasta reflectă o situație catastrofală. De fapt, în domeniul construcțiilor activează doar 360-370 de organizații”, declară Ion Stratulat, vicepreședinte al Federației Patronatului în Construcții și Industriei Materialelor de Construcții.

În ciuda acestui fapt, potrivit lui Stratulat, „multe structuri, care în statut au doar menționată activitatea de construcție, dar care nu dispun de infrastructură, forță de muncă sau resurse financiare pentru a desfășura această activitate, totuși participă și câștigă licitațiile de achiziții publice”. Specialiștii din domeniu spun că în ultimii ani au propus modificarea legii privind achizițiile publice, deoarece aceasta, în opinia lor, favorizează corupția, dar fără succes.

În prezent, în Moldova, din cauza schemelor de corupție din construcții, există obiective nefinalizate în valoare de 3 miliarde de lei. Cum subliniază publicația, „la licitațiile publice, 80% dintre oferte sunt evaluate pe baza prețului minim. Și de cele mai multe ori, licitația este câștigată de compania care a propus cele mai mici tarife. Dar aceasta poate să nu aibă nici mijloacele, nici condițiile necesare pentru a executa lucrările. Mai mult, niciodată o companie care a câștigat cu oferta minimă nu a finalizat un obiectiv”.

Pe lângă acestea, Ion Stratulat mai spune că în Moldova continuă să prospere practica politizării și dispersării investițiilor. Primarii loiali puterii și companiile apropiate acestora au prioritate în accesul la investiții.

Președintele Federației Sindicatelor „Sindicons”, Victor Talmaci, atrage atenția și asupra altor probleme – salariile mici din construcții, deficitul mare de forță de muncă și creșterea economiei tenebre. Oricare ar fi problema, aceasta este una extrem de urgentă și necesită soluții imediate.

”O problemă arzătoare în domeniul construcțiilor este prosperarea economiei informale. În 2012, când am organizat proteste împotriva muncii ilegale, această activitate nereglementată reprezenta 70% din sector. De atunci, aproape nimic nu s-a schimbat, iar astăzi această pondere este de peste 66%. Chiar nu există mecanisme prin care statul să lupte împotriva acestui fenomen?”, întreabă Victor Talmaci.

Dar poate că statul, reprezentat de Maia Sandu și PAS,și sunt cei care încurajează această economie informală? Ce soluții ar putea aștepta atunci sectorul construcțiilor? Să stăm strâmb și să judecăm drept: 70% din investițiile în construcții provin din sectorul public, inclusiv primării și consilii raionale, iar sistemul de achiziții publice este gestionat tot de stat. Expertul în domeniul imobiliarelor, Dmitri Tărăburcă, a afirmat într-un comentariu pentru Canal 5 că prăbușirea pieței construcțiilor reflectă și este un semnal despre ce se întâmplă în general în economia Moldovei.

DMITRI TĂRĂBURCĂ, expert în domeniul imobiliarelor: „Avem o criză globală, sistemică, totală. Am concentrat întreaga economie în Chișinău și am transformat piața și instrumentele de piață într-o sursă internă proprie, pentru anumite persoane, de îmbogățire și dezvoltare. Așa ceva nu funcționează. Este imposibil să activezi o criză sistemică administrativă, energetică, socio-economică și să ai o piață bună. Piața funcționează de la sine, participanții la piață fac ce vor. Primăria orașului (Chișinău – n.r.), face ce vrea, guvernul face ce vrea, totul se întâmplă de la sine”.

Potrivit lui Tărăburcă, pare că actuala conducere nu știe încotro se îndreaptă Moldova și ce măsuri trebuie luate pentru a ieși din criza economică.

DMITRI TĂRĂBURCĂ, expert în domeniul imobiliarelor: „Nu trebuie să vorbim despre cum e în Ucraina sau cât de bine este în Europa, și cine sunt buni sau răi acolo. 06.18 Trebuie să vorbim despre Moldova și despre ce trebuie să facem noi și să ne apărăm interesele. 06.24 Dar noi nu știm nici măcar ce trebuie să facem. Avem nevoie ca cineva să aibă buzunarele pline și să nu i se întâmple nimic pentru asta. Este o catastrofă socială, este genocid, este canibalism, nu știu cum să o numesc”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost emise 2373 de autorizații de construcție, cu 7,4% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023. Numărul autorizațiilor pentru construcții rezidențiale a scăzut cu 3,2%, iar pentru cele nerezidențiale cu 15,6%. În ansamblu, în aceeași perioadă, numărul permisiunilor emise pentru clădiri în zonele urbane a scăzut cu 12,9%, iar în zonele rurale cu 3%, comparativ cu ianuarie-septembrie 2023.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE