0.5 C
Chișinău

„Zeci de profesori vor rămâne fără muncă, iar elevii vor avea de suferit”. Reprezentanții Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani cer autorităților să renunțe la ideea comasării cu o instituție din Bălți | VIDEO

Reprezentanții Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, care figurează în planurile Ministerului Educației de comasare cu o instituție din Bălți, cer autorităților să renunțe la această idee. Și asta pentru că reforma va lăsa fără loc de muncă zeci de profesori, iar sute de elevi vor avea de suferit. Solicitarea a fost făcută la o conferință de presă de directoarea colegiului, împreună cu profesori, elevi, primarul orașului Lipcani, dar și președintele raionului Briceni.

DANIELA DIDIC, directoarea Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani: „Avem în instituție circa 50 de angajați, care vor rămâne fără un post de muncă și elevii care vor suferi consecințe ca urmare a fuzionării, nu vor avea unde să plece la școală, pentru că cea mai nordică instituție amplasată la 130 de kilometri față de Bălți cum se prevede în proiect fuzionarea este foarte departe, nu toți părinții, nu toți elevii își permit deplasarea la Bălți pentru a-și continua studiile”.

Directoarea Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani a mai declarat că Ministerul a luat decizia de comasare fără să-i ceară opinia și să vadă ce cred profesorii.

În plus, afirmă ea, instituția pe care o conduce dispune de toate condițiile necesare unui proces de studii de calitate, de aceea e păcat să fie închisă.

DANIELA DIDIC, directoarea Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani: „Nu am înțeles inițiativa acestei proceduri și care au fost criteriile de selectare a instituțiilor de fuzionare. Da, noi avem puțini elevi, dar condițiile sunt foarte bune. În ultimii trei ani, instituția a fost dotată cu bază tehnico-materială, mijloace IT, avem două săli de laboratoare de informatică, avem săli dotate cu mobilier. Avem cadre didactice care predau la discipline de specialitate cu grade didactice I și II cu experiență de la 5 la mai mult de 20 de ani, care au muncit foarte mult, au participat la formări profesionale sau perfecționat și acum unde își vor mai continua cariera în cazul în care disciplinele de specialitate în școlile de cultură generală nu se pot încadra”.

Președintele raionului Briceni, Dorin Pavaloi, a explicat că dacă hotărârea nu va fi revizuită, elevii vor fi nevoiți să meargă la 130 de kilometri, la Bălți, pentru a-și continua studiile, iar acest lucru va duce la un impact social negativ, atunci când mulți tineri vor apuca drumul străinătății.

DORIN PAVALOI, președintele raionului Briceni: „Cei care au aceste posibilități, ei deja sunt la Bălți sau deja sunt la Chișinău. Aici au rămas elevii care vin din familii care, nu spun că chiar sunt din familii social vulnerabile, dar sunt undeva la limită și pentru ei Bălți înseamnă cheltuială, care părintele n-o să-i țină piept. Noi auzim în fiecare zi de la toate difuzoarele că noi aducem Europa acasă, păi haideți să nu-i fugărim cel puțin pe aceștia care sunt aici, fiindcă mai bine de 50 de procente, nu exagerez, mai bine din 50 de procente din elevii care astăzi își fac studiile la Colegiul ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, ei n-au să mai revină la studii dacă o să fie fuzionat cu instituțiile din Bălți”.

Tatiana Guțan este profesor de 20 de ani la Colegiul din Lipcani. Potrivit ei, cadrele didactice care predau discipline de specialitate, vor întâmpina dificultăți să-și găsească un loc de muncă în orice altă instituție, mai cu seamă că și cei 242 de elevi sunt dezorientați de situația creată.

TATIANA GUȚAN, profesor la Colegiul ”Gheorghe Asachi” din Lipcani: „Am o elevă absolventă a cladei a 9-a în anul acesta, care la fel și-a dorit să devină pedagog, să studieze la specialitatea, educație timpurie, dar acum suntem dezorientați, copiii – total dezamăgiți și nu știu ce să facă și unde să-și continue studiile”.

Anterior, elevi, profesori și părinți ai Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, au organizat un protest împotriva deciziei de fuzionare a Colegiului ”Gheorghe Asachi” cu cel din Bălți. Ei au cerut autorităților să lase colegiul să activeze în continuare, deoarece ani de zile și-au făcut studiile acolo și nu vor să plece departe de casă.

Tot acolo învață și copii cu dizabilități, care nu au cum să se deplaseze în altă parte. Anterior, ministrul Dan Perciun a argumentat decizia prin numărul elevilor mic din instituțiile comasate. Acesta ar trebui să fie de circa 350 de elevi în școlile profesionale și 700 de elevi pentru colegii.

Proiectul Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară. Este vorba de șase școli profesionale și două colegii.

Amintim că, de la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Astfel, Universitatea de Stat din Moldova a absorbit Academia de Administrare Publică, Universtatea Agrară a trecut la Universitatea Tehnică, iar Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă” a absorbit Universitatea din Tiraspol.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE