-0 C
Chișinău

„UE este folosită în jocurile politice și juridice ale PAS”. Avocații lui Ilan Șor s-au adresat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind sancțiunile impuse împotriva lui | VIDEO

Echipa de avocați a lui Ilan Șor a depus o cerere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind sancțiunile impuse de UE împotriva lui. Despre asta anunță Șor într-o postare pe Telegram. Potrivit acestuia, avocații săi susțin că sancțiunile respective sunt fără precedent și reprezintă, de fapt, un abuz de putere.

„Spre deosebire de sancțiunile impuse Rusiei, Belarusului, Siriei și Iranului, măsurile împotriva lui Șor nu sunt direcționate spre exercitarea presiunii asupra unui guvern străin, dar, dimpotrivă, sprijină acest guvern în lupta împotriva forțelor de opoziție. Patru dintre cele cinci persoane, împotriva cărora, inițial, au fost aplicate sancțiuni, sunt actuali sau foști lideri ai partidelor de opoziție din Moldova. Doar acest fapt confirmă că UE tinde să influențeze procesele democratice din Moldova”, se precizează în postare.

De asemenea, avocații lui Șor remarcă, că UE a instituit interdicții la cererea guvernului moldovean, permițând să fie folosită în jocuri politice și juridice. Apărătorii politicianului susțoin că UE nu ar trebui, categoric, să se lase atrasă în sistemul politic post-sovietic moldovenesc, unde în lupta împotriva partidelor politice indezirabile este folosit, constant, întregul arsenal al puterii de stat.

Am solicitat un comentariu d el aGuvern la acest subiect, dar purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă nu ne-a răspuns deocamdată.

Anterior, mai multe ţări europene și SUA au impus sancţiuni împotriva unor politicieni de la Chişinău printre care și lui Ilan Șor. Ulterior, Guvernul a avizat o serie de completări la legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, aprobată încă în 2016. În redacția actuală, legea prevede sancțiuni contra guvernelor, entităților nestatale și persoanelor fizice.

Iar la începutul lui aprilie, majoritatea parlamentară PAS, a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede lipsirea de cetăţenie moldovenească a subiecților restricțiilor internaționale.

Potrivit autorilor proiectului, Serviciul de Informații și Securitate va fi împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei și, după caz, să sesizeze Agenția Servicii Publice în vederea inițierii acestei proceduri. Inițiativa a fost criticată dur de mai mulți experți, care consideră că retragerea cetățeniei în baza unor astfel de sancțiuni contravine legislației moldovenești și dreptului internațional.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament şi în lectura a doua în ședința plenară a Parlamentului de joi, 16 mai.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE