Decizia de suspendare a tuturor autorizațiilor acordate companiei „Media Content Distribution”, fondatoarea CANAL 5 și postului de radio MAESTRO FM, de către autorități, a stârnit reacții în rândul unor politicieni și jurnaliști. Aceștia vorbesc despre un abuz din partea actualei guvernări, contrar valorilor pe care ar trebui să le promoveze un stat ce pretinde la un loc în marea familie europeană.
”Un caz de abuz din partea președintelui”. Astfel a comentat suspendarea licenței de activitate a postului de televiziune Canal 5, fostul premier, președintele PDCM, Ion Chicu.
ION CHICU, președintele PDCM: „Luni a avut loc o conferință de presă a președintelui, la care reporterul acestei televiziuni a îndrăznit, a avut neatenția să o întrebe despre schema criminală de la Aeroport, de darea în concesiune. Eu cred că anume asta a fost cauza închiderii acestui post TV. La noi, președintele țării nu trebuie deranjat cu întrebări incomode. Faptul că acei parteneri, chipurile susțin integrarea RM în UE, îi transformă în complici și eu deja încep să cred că ei nu sunt doar martori silențioși la tot ce se întâmplă, dar chiar încurajează această guvernare criminală să înstaureze dictatura în RM”.
„S-a pus lacăt și la poarta Canal 5, al 13-lea la număr din lista lungă de posturi de televiziune interzise de Maia”, scrie într-o postare pe Facebook, cunoscutul jurnalist. Reniță a făcut referire la ședința recentă susținută de șeful statului, la care președintele a fost pus în situația de un reporter Canal 5 de a răspunde la o întrebare mai puțin comodă.
„După ce Maia a învinuit-o, în mod obraznic, că ar lucra pentru bani murdari, domnișoara a avut curajul să-i ceară dovezi. Peste două zile președinta i-a prezentat dovada: i-a tăiat sursa de venit, interzicând postul de televiziune la care era angajată.(…) Este limpede, și asta au demonstrat-o demult experții, că guvernanții și-au făcut din comisii și consilii organe speciale de luptă ilegală, dură și nedreaptă cu criticii lor, în persoana jurnaliștilor ori reprezentanților partidelor de opoziție. În limbaj tradițional aceste lucruri poartă numele de cenzură și regim autoritar”, mai scrie jurnalistul în postarea sa.
Făcând referire la caz, politologul Ian Lisnevschi spune că astfel de acțiuni, fără dovezi solide, ar putea submina grav încrederea publicului în televiziune, care și așa, în perioada 2022-2023 a scăzut la jumătate, acum fiind la un nivel critic – sub 10%.
Libertatea de exprimare este un element esențial al democrației, iar restricțiile impuse trebuie să se bazeze pe motive solide și justificate. Fără claritate și transparență în acțiunile autorităților, riscăm să repetăm greșelile trecutului și să adâncim ruptura dintre stat și cetățeni. Ca societate, trebuie să cerem răspunsuri și transparență pentru a asigura că orice măsuri care afectează libertatea presei servesc cu adevărat binele comun și nu sunt folosite ca instrument pentru alte scopuri politice personale sau ambiții care într-adevăr constituie o amenințare la adresa securității societății, statului și democrației.
Cazul a fost comentat și de Liderul Asociației „UNIREAODIP”, Vlad Bilețchi
VLAD BILEȚCHI, președintele „UNIREA-ODIP”: „Această televiziune de la care a primit întrebarea Maia Sandu a fost închisă, i-a fost sistată licența de un oarecare Consiliul pentru investiții și nu știu ce. Un consiliu de care nimeni nu a auzit, despre care nimeni nu știe cine face parte din el, un consiliu care nu are nicio atribuție să sisteze activitatea sau licența unei televiziuni. Dar, în același rând, bat din palme și aplaudă alte televiziuni care-i asigură Maiei Sandu o imagine pozitivă în presă. La ora actuală, RM nu are presă liberă, are doar presă de partid, doar presă plătită să manipuleze opinia publică și să formeze curentul de gândire în favoarea partidului PAS”.
Consilierul prezidențial, Adrian Băluțel nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție la acuzațiile aduse. Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă nu ne-a răspuns pentru a comenta învinuirile și pentru a ne explica cine face parte din componența Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale și dacă această structură ar fi autorizată să lipsească de licență posturile TV. Reprezentanții diplomațiilor străine acreditate la Chișinău încă nu s-au expus oficial cu referire la acest subiect.