Un angajat al Ambasadei ruse în Moldova a fost declarat persona non grata pe teritoriul țării și urmează să plece acasă. Este răspunsul autorităților moldovenești în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției lor oficiale. Despre aceasta se spune într-un comunicat al diplomației de la Chișinău, care l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a-l anunța despre acest lucru. Reacția Moscovei o vedeți în materialul care urmează.
Ministerul de Externe a anunțat de dimineață că ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, unde i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești.
În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.
Ulterior, pentru agenția RIA Novosti, Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că partea rusă va da un răspuns corespunzător. Amintim că Republica Moldova a permis deschiderea unei singure secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă – la Chișinău.
Însă, în 17 martie, pe malul stâng al Nistrului, au fost amenajate șase secţii fără acordul autorităților moldovenești. Ministerul moldovean de Externe a exprimat anterior, protestul în legătură cu deschiderea acestora în stânga Nistrului, spunând că „acțiunea reprezintă o altă încălcare gravă a dreptului internațional”.
Iar Maia Sandu a calificat amenajarea secțiilor în stânga Nistrului drept ”o provocare la adresa suveranității și integrității teritoriale a ţării noastre, precum și o demonstrație de lipsă de respect față de Moldova și cetățenii săi”.
Ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov, la rândul său, în replică la acuzația Ministerului de Externe de la Chişinău, a spus anterior, că „dreptul la vot este prevăzut în Constituție și în alte acte normative, iar sarcina principală a oricărei misiuni diplomatice este să promoveze protecția drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săi.” Potrivit lui Vasnețov, pe teritoriul Moldovei locuiesc aproximativ 250 de mii de cetățeni ruși, dintre care 220 de mii în regiunea transnistreană.
Acum un an, Chișinăul a decis să reducă numărul angajaţilor Ambasadei ruse în Moldova, după o investigație jurnalistică din care reiese că pe clădirile misiunii diplomatice sunt amplasate antene, capabile să colecteze informații sensibile pentru securitatea țării. În consecinţă, 45 de diplomați ruși au plecat acasă.
Parlamentarul invoca atunci paritatea diplomatică: dacă R. Moldova are șase diplomați în Rusia, atunci Moscova nu ar trebui să aibă la Chișinău 40 de diplomați acreditați, în afară de personalul tehnic.
Tot atunci, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că această decizie este una nejustificată și neprietenoasă.
Iar despre acuzațiile cu privire la pretinse acte de spionaj de pe acoperișul misiunii diplomatice de la Chișinău, Zaharova a spus că sunt o fantezie care nu are nimic în comun cu realitatea.