Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a trasmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Guvernului și ministerului Educației și Cercetării prin care solicită responsabililor să stopeze preluarea „abuzivă” a blocurilor de studii. Autorii sesizării susțin că, noul sediu al Procuraturii Anticorupție ar urma să se regăsească în fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol, din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, gestionat de Universitate.De asemenea, a fost lansată și o petiție online, acolo unde sunt acumulate semnături împotriva transmiterii blocurilor de studii.
În scrisoarea adresată se menționează că, deși Codul educației stipulează clar că autonomia universitară constă în dreptul comunităţii universitare de organizare şi autogestionare, aceatsa s-a pomenit prinsă într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile Universității de Stat din Tiraspol, inspectând blocurile de studii de pe str. Iablocikin nr. 5 și Doina nr. 104.
„Este un semnal periculos din moment ce organele întreținute exclusiv din bugetul de Stat, care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor, își doresc să preia abuziv spațiile dotate din contul profesorilor instituția fiind la autogestiune și autofinanțare.() Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie, nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitara, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși”.
Potrivit documentului, cele două blocuri, în ultimii 10 ani, au fost supuse unor reparații capitale. În plus, se menționează că în 26 februarie Procuratura Generală ar fi transmis o scrisoare Cancelariei de Stat în care ar vorbi despre oportunitatea transmiterii blocurilor vizate în gestiunea sa din cea a Universității Creangă.
„În 2022, reprezentanții Guvernului ne convingeau că reforma care ține de învățământul superior nu presupune vinderea ori transmiterea în gestiune a blocurilor de studii renovate în folosul unor grupuri de interes. Actualul Guvern are alte viziuni în raport cu reforma universitară? Să înțelegem că interesul față de infrastructura singurei universități de profil pedagogic din țară, care formează peste 80% de cadre didactice din învățământul de toate nivelurile, este mai atractiv decât multitudinea de spații neutilizate din alte entități”, se întreabă autorii sesizării.
Comunitatea academică a Universității „Ion Creangă” a lansat și o petiție online, prin care cetățenii sunt îndemnați să semneze împotriva transmiterii blocurilor de studii.
În urma celor menționate, am solicitat un comentariu de la Ministerul Educației și Cercetării. Șefa Serviciului de presă a instituției, Angela Mutruc ne-a spus că ministerul va reveni mai târziu cu o reacție.
Procuratura Generală doar ne-a confirmat recepționarea mesajului fără a oferi un răspuns la cele menționate, iar consultantul principal al Direcţiei comunicare și relații publice a Parlamentului, Augustina Badica ne-a spus că scrisoarea Universității a fost înregistrată și e în proces de examinare.
Într-un răspuns primit de la Procuratura Anticorupție se menționează că Parlamentul a votat în 2016 și în august 2023, legi care prevăd că, Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu.
„Lupta împotriva corupției și fortificarea sistemului de justiție este o prioritate națională și o condiție obligatorie în calea spre Uniunea Europeană. Acordarea unui sediul presupune transmiterea unei clădiri a statului din gestiunea unei instituției către alta. Pe parcursul ultimilor luni, au fost identificate mai multe opțiuni pentru Procuratura Anticorupție. Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție.Totodată, ținem să menționăm că, personalul instituției universitare poate fi transferat din imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, vis-a-vis, în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este spațiul nefolosit în gestiunea statului”.
Instituția mai precizează că fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, ar putea fi blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucât, începând cu 01 aprilie 2024, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de această instituție, care nu deține suficient spațiu să angajeze 62 ofițeri și zeci de alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel.
La solicitarea expediată Guvernului, Președinției nu-am primit deocamdată un răspuns. Anterior, și Academia de Științe a Moldovei a emis o declarație prin care își exprimă nedumerirea și totalul dezacord cu faptul că în una dintre clădirile sale ar putea să se mute Procuratura Anticorupție.
Anterior, ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că autoritățile au identificat un posibil nou sediu pentru Procuratura Anticorupție. Ea nu menționase atunci locația exactă.