1.6 C
Chișinău

Patru partide politice cer inițierea unei anchetei privind organizarea concursului de la PG: Nu vom admite jocuri de culise și interese de cartel | VIDEO

Blocul politic Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și CUB cere inițierea unei anchete privind organizarea concursului de selectare a Procurorului General. Potrivit celor patru formațiuni, anularea competiției demonstrează încă o dată că guvernarea nu are nici competențele, dar nici pregătirea necesară pentru a realiza o reformă veritabilă în justiție, fără a simula implementarea primului punct de pe agenda de aderare a R. Moldova la UE, și anume aplicarea practicilor europene în domeniul justiției și ale statului de drept. Reacția puterii o vedeți în material.

Potrivit unui comunicat emis de blocul politic, guvernarea face jocuri de culise cu o grupare din sistem în scopul numirii în această funcție importantă a unei persoane care să le convină ambelor părți implicate în proces.

”Astfel, considerăm că un grup din interiorul partidului de guvernare vrea să „se protejeze” de dosare penale și intenționează să aducă în fruntea Procuraturii Generale o persoană docilă și dispusă să asculte comenzile „de sus”. Blocul proeuropean din care fac parte partidele Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB a spus că este vorba de practici nedemocratice și anarhiste care afirmă că pot bloca și periclita negocierile în procesul de aderare a R. Moldova la marea familie europeană”.

În context, Blocul a venit cu mai multe solicitări.

”Cerem Consiliului Superior al Procurorilor și Ministerului Justiției efectuarea de urgență a unor consultații publice cu partidele extraparlamentare și societatea civilă ce țin de intenția de modificare a Regulamentului cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Cerem inițierea unei anchete privind modul de organizare a concursului eșuat, cu identificarea persoanelor responsabile de compromiterea concursului privind selectarea Procurorului General, cât și eliminarea responsabililor din procesele ulterioare. Blocul politic Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB nu va admite jocuri de culise și interese de cartel în detrimentul reformei justiției. De asemenea, nu va permite discreditarea sistemului de drept și a reformei în justiție, și, mai ales, punerea în pericol a parcursului european al R. Moldova”, a conchis Blocul politic.

Am solicitat o reacție la cele menționate de la partidul de guvernare. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că Concursul a fost organizat de CSP, iar decizia de a-l anula aparține tot membrilor CSP. ”Credem că este important ca un nou concurs să înceapă cât mai rapid”, a precizat Vlas.  Ministrul Justiției a calificat declarațiile Blocului ca fiind tendențiose.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Nu a fost anulat concursul, dar a fost revocat punctajul de joia trecută, noi urma să aprobăm rezultatele finale, noi nu avem o hotărâre de aprobare a rezultatelor și până la aprobare, fiindcă au fost verificate, inclusiv în baza cererilor unor candidați, noi am revocat și am încetat concursul, pentru a începe unul nou. Cu siguranță, resping cu fermitate orice astfel de afirmații tendențioase și dimpotrivă cred că CSP a dat dovadă de maturitate și de curaj. Faptul că noi am constatat și am făcut transparent problema pe care cu regret am constatat-o și noi dorim ca să ne asumăm și să începem un concurs totalmente corect”.

Am solicitat o reacție la cele menționate de Bloc și de la Consiliul Superior al Procurorilor. Reprezentanții instituției ne-au spus că cererea a fost recepționată, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Președintele CSP, Dumitru Obadă avea telefonul deconectat. În data de 28 februarie, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general, după ce președintele Consiliului, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constatat o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților.

Membra CSP Olesea Vârlan i-a oferit cel mai mic punctaj procurorului general interimar, Ion Munteanu – 3,5 puncte și cele mai multe puncte procurorului Igor Demciucin – 9,3. Într-un final, Octavian Iachimovschi, a acumulat cel mai mare punctaj și urma să fie evaluat de Comisia Vetting, ceea ce nu se va mai întâmpla, așa cum concursul a fost anulat, urmând a fi anunțată o nouă competiție.

Hotărârea de încheiere a concursului poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de zece zile. Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis de Maia Sandu la finele lunii septembrie 2023.

Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere. El se declară nevinovat. Menționăm că alegerea procurorului general este unul din cele nouă angajamente asumate de către autoritățile de la Chișinău pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Anterior, ministrul Justiției Veronica Mihailova-Moraru, a declarat că un nou procuror general ar putea fi numit în martie sau aprilie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE