6.2 C
Кишинёв

„Vreau ca Moldova să fie independentă”. Locuitorii din diverse orașe ale țării au relatat ce așteptări au de la aceste alegeri | VIDEO

Oamenii au votat activ la alegerile prezidențiale și la referendumul de modificare a Constituției. Ei spun că au votat pentru viitorul țării.

În mai multe secţii vizitate de echipa noastră de filmare numărul alegătorilor la prezidențiale a depășit pe cel al participanților la plebiscit. Iar la Hîncești şi Orhei reporterul nostru a observat steagul UE la intrarea şi în incinta unor secții de votare.

Moldovenii veniţi la vot duminică speră la schimbări în bine. Mulți sunt categoric nemulțumiți de situația din țară.

«Vă rog să-mi spuneți, pentru ce ați votat? — Pentru copiii noștri, viitorul nostru. Cel mai important — copiii noștri să trăiască în pace. — Ce așteptări aveți de la alegeri? — Să dea Dumnezeu ca toți oamenii să se unească ca să trăim în prietenie — asta este cel mai important. Nu trebuie să împărțim oamenii — acesta este negru, ăla alb, noi suntem buni, voi răi. Poporul deja se satură de asta».

«Pleacă tinerii. Viitorul nu se vede aici deocamdată. Nu știu… Sperăm că va fi mai bine. Poate copiii noștri se vor întoarce totuşi acasă. Pentru că ceva trebuie să se schimbe în această țară. Altfel nu se poate».

«Eu vreau Moldova mea să fie independentă, cu limba moldovenească, cu oameni acasă, cu școlile deschise și spitalele tot. În rest, dacă noi singuri dacă am fi aici stăpâni ne-am descurca».

Majoritatea cetățenilor intervievaţi de noi au luat două buletine de vot. Multora chiar aşa şi erau date deodată.

«Dau două buletine deodată. Apoi tu decizi cu ştampila».

«Au dat două buletine și gata. Noi ne-am dus și am votat pentru binele poporului, pentru viitorul copiilor, nepoților noștri, ca să fie în țară bine».

«Singuri am luat pe amândouă. Da cum să nu le luăm? Sigur. Am votat și să sperăm că toată lumea să iasă la alegeri».

La intrare şi în incinta unei secții de votare din Hîncești, echipa noastră de filmare a observat steagurile Uniunii Europene arborate. Am încercat să obținem un comentariu de la președintele secţiei, dar ea a refuzat. Cu aceeași rugăminte ne-am adresat unuia dintre observatori și am întrebat, care ar fi reacția la steagul Uniunii Vamale, de exemplu.

ANA DANU, observator: «Nu pot să vă răspund la întrebarea asta. Asta-i nu-i la nivelul unui observator. () Părerea mea este că noi trebuie să fim prieteni cu toți vecinii din toate părțile».

Și la Orhei, echipa noastră de filmare a observat steagul UE pe sediul unei secții de votare. Președintele biroului electoral nu vede nicio încălcare în acest sens.

NATALIA MANOLE, preşedintele biroului secţiei de votare 25/13 Orhei: «Aceasta nu este o agitație. Asta este o instituție în care nouă ni s-a dat locul pentru secție de votare. () Unde ne-a repartizat Comisia Centrală, da au spus, că este sediul Dvs, noi aici stăm și facem. () Pe noi asta nu ne deranjează. Iarăși eu repet: noi suntem doar arendași a încăperii. Deci, unde nouă ni s-a dat, acolo suntem».

Dar nu toţi sunt de acord cu această părere.

«Asta deja sugerează unde mergem. Astea deja nu mai sunt alegeri. Deja au ales pentru noi.() Agitația este peste tot aici. Agitația este că nu ne-au lăsat să alegem pe cine vrem».

Oamenii speră că plebiscitul va schimba în bine viața în Moldova. Iar schimbările, în opinia lor, depind în mare măsură de președintele țării.

«El trebuie să fie bun, pentru oameni, să conducă cinstit. Să nu fure. Să fie pentru tineri, bolnavi, bătrâni, pentru toată lumea. () Votăm pentru toţi, dar nu vedem rezultate. Toţi doar mint. Nu știu cum va fi următorul preşedinte, dar să dea Dumnezeu totul să fie bine».

«Am votat pentru viitorul strălucit al țării noastre. Pentru pace și prosperitate».

«Noi așteptăm ca la noi în țară să fie schimbări, pace. Să fie oamenii mai credincioși, să creadă în Dumnezeu. Să trăiască mai bine, să ajute unii pe alții».

Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale și referendumul de modificare a Constituției se închid la ora 21:00.

Сейчас читают

ПОХОЖИЕ НОВОСТИ

ПОХОЖИЕ НОВОСТИ