23.3 C
Кишинёв

Expert economic: Moldova trebuie să prioritizeze irigația pentru a combate seceta agricolă | VIDEO

Schimbările climatice sunt ireversibile, iar Moldova trebuie să rezolve cât mai repede posibil problema irigației terenurilor agricole. Aceasta este opinia expertului economic, Veaceslav Ioniță. Acesta a analizat datele statistice și a ajuns la concluzia că precipitațiile în Moldova au scăzut cu 10 procente în ultimii 10 ani. Situația este și mai gravă în sudul țării. Acolo, se înregistrează cu 20% mai puțin ploaie decât în restul țării. Și fermierii resimt bine această situație. Anul acesta, din cauza secetei, agricultorii din sudul republicii au pierdut aproape în întregime recolta de porumb și floarea-soarelui.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„Când ai secetă în primul an și nu îți dai seama, e normal. Când seceta durează al doilea an – nu mai este foarte bine. Iar după al treilea an, trebuie să înțelegi că problema nu este în secetă, ci în tine. Și voi explica de ce. Problema numărul unu a Republicii Moldova nu sunt condițiile climatice, nici seceta, ci faptul că nu răspundem la aceste provocări; în cazul sistemelor de irigație, trebuie să facem asta.”

Conform datelor oficiale, suprafața terenurilor acoperite de sisteme de irigație este de 216 mii de hectare. Dar, în realitate, aceasta este o jonglerie cu cifre. Situația reală este mult mai tristă.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„Anterior se vorbea despre terenuri irigate, iar acum avem o denumire mai diplomatică – terenuri amenajate pentru irigație. Ce înseamnă asta? Înseamnă că odată am avut sisteme de irigație, canale de apă, sisteme de colectare a apei și pompe. Acum acestea sunt distruse, iar noi spunem că, în principiu, avem 216 mii de hectare amenajate pentru irigație. Dar, de fapt, sunt irigate aproximativ 10-25-30 de mii de hectare. Am auzit diferite cifre. Să ne oprim la 25 de mii, ceea ce reprezintă 1 procent din toate terenurile agricole ale țării.”

Așa cum a menționat Veaceslav Ioniță, pentru reabilitarea sistemelor de irigație, Moldova are nevoie de aproximativ două miliarde de euro. În toți anii de independență și până în prezent, autoritățile au alocat aproximativ 20 de milioane. Ceva ce este practic o picătură în mare, sau mai bine zis – în fluxurile de apă care părăsesc Moldova nefolosite, mai departe pe cursul râurilor. Din cauza lipsei sistemelor moderne, Moldova utilizează pentru irigație doar 0,5% din volumul total de apă. Aceasta este de trei ori mai puțin decât în Ucraina vecină și de zece ori mai puțin decât în România. Deși există rezerve neexploatate.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„Cele mai mari trei lacuri pe care le avem sunt – Costești-Stânca în nord, în centru – Lacul Dubăsari, iar în sud se află cel mai mare

lac – Lacul Cahul, pe care îl împărțim cu Ucraina. Și avem un acord cu Ucraina care ne permite să folosim apa de la acest lac pentru irigarea a 30 de mii hectare. Întrebarea este: de ce nu facem asta?

Dar la această întrebare trebuie să răspundă autoritățile. Iar acestea, așa cum consideră fermierii din Moldova, ignoră complet interesele sectorului. Drept urmare, nivelul de irigație a terenurilor agricole din Moldova este comparabil cu cel din Lituania – o țară situată în nordul Europei care nu suferă de lipsă de ploi și care vara nu este arsă de soarele dogoritor.

Сейчас читают

ПОХОЖИЕ НОВОСТИ

ПОХОЖИЕ НОВОСТИ