24.2 C
Кишинёв

Ministrul ungar de Externe: Occidentul continuă afacerile cu Rusia, deși neagă public acest lucru

Occidentul nu a renunțat la energia rusă și continuă afacerile cu Moscova, deși neagă public acest lucru. Asta a declarat ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

PÉTER SZIJJÁRTÓ, ministrul ungar de Externe: Multor dintre colegii noștri din Vest le place să spună că au scăpat de energia rusă. Este unul dintre cele mai mari exemple de știri false, pentru că țările occidentale continuă să facă afaceri cu Rusia ca toți ceilalți. Doar că neagă asta. Vă va surprinde ponderea gazului rusesc în partea de vest a Europei, cantitatea de petrol care vine în Occident și de unde vine, furnizorul numărul unu de uraniu pentru o țară precum Statele Unite. Şi, ca să nu pierdeți timpul cu cercetări, voi spune că este Federația Rusă.

Și tot în confirmarea spuselor oficialului ungar. Livrările rusești de gaz natural lichefiat către Franța s-au dublat în prima jumătate a anului, potrivit unei analize a Institutului pentru

Economie Energetică și Analiză Financiară, o organizație neguvernamentală din SUA. Iar per total, în primele şase luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, țările UE au importat cu 7% mai mult GNL rusesc — gaz natural răcit și lichefiat pentru o transportare mai ușoară pe mare. Guvernele europene explică asta prin faptul că interzicerea completă a importului de gaz rusesc va duce la o creștere bruscă a facturilor la electricitate și încălzire, dar şi industria va avea de suferit.

Despre asta a vorbit la ONU şi ministrul ungar de Externe. El este convins că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei sunt absolut inutile și lovesc mai mult Europa decât Rusia. Restricțiile trebuie ridicate, a subliniat Péter Szijjártó.

PETER SZIJJARTO, ministrul ungar de Externe: Toate astea arată că sancțiunile economice sunt absolut inutile. Nu funcționează, dăunează mai mult unor economii europene decât celei ruse. Multe țări și economii occidentale le ocolesc. Prin urmare, cred că nu este de mirare că nu ne putem aminti niciun mecanism de pedepse de succes în istorie. Nici aceste restricţii nu au niciun sens

Şi datele Eurostat, citate de RIA Novosti, vorbesc de cooperarea economică activă a mai multor țări europene cu Rusia. Astfel, de exemplu, cota Moscovei în achizițiile europene de îngrășăminte a depășit în premieră 30% din martie 2022. Se menționează că în iulie UE a majorat importurile de îngrășăminte rusești până la nivelul maxim din ultimele 20 de luni.

Sursa citată mai scrie că la mijlocul verii UE a cumpărat îngrășăminte din Rusia de 199 de milioane de euro — de 2,2 ori mai mult decât în iunie și de 1,7 ori decât în iulie anul trecut. Cel mai mare cumpărător al acestor produse rusești în iulie, a fost Polonia: achizițiile ei s-au dublat până la 55,7 milioane de euro.

Urmează Franța, care a crescut importurile de cinci ori — până la 31,5 milioane, și Germania, care a raportat o majorare a livrărilor de îngrășăminte din Rusia cu o treime, până la 24,5 milioane de euro. Irlanda a înregistrat cea mai semnificativă creștere. Vânzările din Rusia către această țară au crescut de 18 mii de ori — de la 101 euro la 1,8 milioane. România a majorat importul de îngrășăminte rusești de 54 de ori, până la 17,3 milioane, iar Bulgaria — de 25 de ori, până la 12,9 milioane de euro.

În ciuda sancțiunilor internaționale, se dezvoltă activ şi comerțul cu produse vinicole. Astfel, conform Asociației Americane a Economiștilor de Vin, pe primul loc în lista exportatorilor de vin în Rusia în 2023, este Lituania, care a livrat Moscovei în valoare de 211,4 milioane de dolari. Pe poziţia a doua se află Italia cu 171,5 milioane. A treia în clasament este Georgia cu 168,3 milioane. În top-5 mai intră Letonia cu 153,8 milioane și Polonia cu 41,9 milioane de dolari.

În timp ce autoritățile moldovenești reduc sistematic contactele cu Rusia, chiar în detrimentul agenților economici din țară. Şi fac referire la sancțiuni, care, din câte se vede, nu corespund realității.

Сейчас читают

ПОХОЖИЕ НОВОСТИ

ПОХОЖИЕ НОВОСТИ