La începutul acestei săptămâni, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru acest an. Adoptarea documentului, pe care Guvernul l-a numit „Buget Plus”, a fost un eveniment zgomotos și pompos: s-a anunțat că este cel mai mare pachet financiar acordat vreodată de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creșterea economică.
DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: „Ne-am mișcat repede anume pentru că oamenii vor ca investițiile și proiectele să ajungă cât mai curând în satele și orașele lor. „Bugetul +Plus” prevede alocări în valoare de aproximativ 8 miliarde de lei”.
Prim-ministrul a promis că aceste 8 miliarde de lei, destinate proiectelor strategice, vor duce la creșterea economiei Moldovei cu 5% până în 2028. Totuși, printre obiectivele strategice, în care se planifică investiții, se regăsesc și poziții neașteptate. De exemplu, cheltuielile pentru răscumpărarea terenurilor și a obiectivelor adiacente fostului Stadion Republican, care urmează să fie cumpărate de la proprietarii lor pentru construcția noii ambasade a SUA. Bugetul va suporta un cost de 144 milioane 700 de mii de lei.
La sfârșitul lunii februarie, Parlamentul, cu 60 de voturi ale deputaților PAS, a aprobat proiectul de lege conform căruia construcția noii ambasade americane a fost recunoscută ca fiind de interes public și național. Documentul prevedea că vor fi expropriate toate clădirile, inclusiv cele neterminate, construcțiile temporare, gardurile, zidurile, asfaltul etc., situate pe acest teren.
Vor fi exprpriate și terenurile care aparțin persoanelor fizice și companiilor. Acestea vor primi o compensație din bugetul de stat în valoare de aproape 145 de milioane de lei. Guvernul promite că, într-o zi, Washingtonul va rambursa Moldovei toate cheltuielile legate de expropriere. Ei se referă la acordul bilateral semnat și ratificat în iulie 2024, conform căruia Statele Unite se angajează să cumpere terenul fostului Stadion Republican din Chișinău.
Totuși, acest acord a fost semnat de reprezentanții administrației lui Joe Biden. Este oare necesar un complex diplomatic imens și costisitor în Moldova pentru noua administrație americană? Această întrebare a fost adresată, în februarie, unui reprezentant al guvernului de către deputatul Constantin Starîș, dar a rămas fără vreun răspuns clar.
CONSTANTIN STARÎȘ, deputat BCS: „Am o întrebare simplă: aveți o confirmare de la Washington, din partea noii administrații, că aceștia sunt încă interesați de o ambasadă atât de mare a SUA în Republica Moldova? Poate, din cauza optimizării cheltuielilor, le-ar fi suficientă o casă pe Strada Sadovaia, în care încap foarte bine și astăzi?”
Există un alt moment interesant în această poveste cu alocarea celor aproape 145 de milioane de lei din bugetul de stat pentru achiziționarea terenului pentru ambasada americană. Așa cum a anunțat în Parlament prim-ministrul Dorin Recean, alocarea fondurilor pentru pachetul „Bugetul Plus” a fost posibilă datorită finanțării Uniunii Europene.
DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: „Vreau să subliniez că aceste alocări de surse sunt posibile doar datorită deschiderii enorme fără precedent din partea Uniunii Europene, care este alături de Moldova pe drumul său de modernizare. Alături de o echipă dedicată de angajați în serviciul public, cărora le mulțumesc pentru efortul imens din ultimele luni, împreună cu partenerii noștri din structurile europene, în special de la comisie, am reușit să acționăm cu pași rapizi ca să primim din prima tranșă din Planul de Creștere și să pregătim realizarea acestui buget.
Adică, Uniunea Europeană va acorda Moldovei 1,9 miliarde de euro în cadrul așa-numitului Plan de Reformă, iar majoritatea acestor fonduri vor fi împrumuturi. Iar autoritățile moldovenești vor folosi o parte din acești bani pentru a cumpăra terenuri în centrul Chișinăului pentru construirea noii ambasade a SUA. Și, în același timp, nu există nicio garanție că Washingtonul va rambursa cei 145 de milioane de lei alocați din bugetul de stat al Republicii Moldova. Iar contribuabilii vor plăti pentru asta. În același timp, autoritățile oricum cedează terenul fostului Stadion Republican americanilor pentru 18 milioane de euro – un preț mai mic decât valoarea lui de piață. Deși încă în 2022, în baza prețurilor de vânzare a terenurilor din centrul Chișinăului, experții imobiliari evaluau acest teren la o sumă cuprinsă între 20 și 45 de milioane de euro.