7.2 C
Chișinău

Marș solemn, moment de reculegere și depunere de flori. Blocul „Victorie” a adus un omagiu eroilor căzuți pentru eliberarea municipiului Orhei.

Acum 81 de ani, trupele sovietice au eliberat Orheiul de sub ocupația fascistă. În semn de respect pentru eroii căzuți, reprezentanții blocului „Victorie”, alături de ambasadorul Federației Ruse, Oleg Ozerov, autoritățile municipale și raionale, dar și locuitorii orașului și ai raionului, au desfășurat o marș solemn pe străzile centrale ale orașului, în cinstea celor care au luptat pentru pace și eliberare în cadrul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Acum 81 de ani, trupele sovietice au eliberat Orheiul de sub ocupația fascistă. În semn de respect pentru eroii căzuți, reprezentanții blocului „Victorie”, alături de ambasadorul Federației Ruse, Oleg Ozerov, autoritățile municipale și raionale, dar și locuitorii orașului și ai raionului, au desfășurat o marș solemn pe străzile centrale ale orașului, în cinstea celor care au luptat pentru pace și eliberare în cadrul Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Însoțiți de o orchestră care interpreta melodii din perioada războiului, participanții au marșuit pe străzile orașului către monumentul ostașilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, unde au depus flori în semn de omagiu. Coroane de flori au fost așezate și pe soclul memorialelor din Cimitirul Central, precum și la monumentul „Glorie veșnică”.

Pe acordurile legendarei piese „Katiușa”, în centrul orașului Orhei au fost eliberați porumbei – simboluri renumite ale păcii.

Tinerii participanți au dansat pe ritmurile cântecelor victoriei, evocând trecutul eroic al poporului sovietic. Președintele grupului parlamentar „Victorie” a declarat că marșul desfășurat reprezintă un „vaccin” împotriva fascismului și neofascismului.

VASILE BOLEA, președintele grupului parlamentar „Victorie”

Trebuie să ținem minte această istorie și lecțiile evenimentelor întâmplate acum 80-81 de ani. Din păcate, astăzi vedem cum această maladie a neo-fascismului, de această maladie se îmbolnăvesc, eu vorbesc despre unii care sunt astăzi la posturi înalte în Republica Moldova. Am vorbit despre acest lucru și la tribuna parlamentului. Vedem cum se rescriu manualele de istorie.

Deputații Blocului „Victorie” au spus că tinerelor generații trebuie să le fie cunoscute tragediile din trecut, pentru ca astfel de evenimente, precum Al Doilea Război Mondial, să nu se mai repete niciodată.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul „Victorie”

Dragii mei prieteni, acum 81 de ani, orașul Orhei a fost eliberat de sub ocupația nazi-fascistă și trăiește astăzi în pace. Soldatul sovietic este acela care a adus libertatea, iar din păcate, foarte puțini dintre aceștia mai trăiesc astăzi – doar 24 de veterani își mai amintesc ce s-a întâmplat în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Indiferent cât de mult ar dori unii istorici contemporani să rescrie istoria, martorii oculari nu vor lăsa acest lucru să se întâmple. Astăzi, îi salutăm cu respect pe toți cei 24 de veterani.

VADIM FOTESCU, deputat Blocul „Victorie” Misiunea noastră este de a transmite tinerelor generații adevărul despre marea victorie, pentru că noi și ei suntem urmașii învingătorilor și nu trebuie niciodată să uităm acest lucru.

La eveniment a participat și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, care și-a început discursul la Orhei cu salutul „Buna ziua!”. Acesta a cerut scuze pentru faptul că încă nu nu vorbește limba, explicând că a ajuns recent în țară, dar a promis că o va învăța în cel mai scurt timp. În legătură cu evenimentul, diplomatul a subliniat că această dată reprezintă un moment care ne unește popoarele.

OLEG OZEROV, ambasadorul Federației Ruse în RM

Marcăm un eveniment dublu, avem două motive de sărbătoare. Împlinim 81 de ani de la eliberarea orașului Orhei de sub ocupația germano-nazistă și, totodată, se împlinesc 33 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Federația Rusă și Republica Moldova. Suntem convinși că aceste relații, în ciuda tuturor dificultăților și crizelor cu care s-au confruntat, vor urma un drum larg și prosper. De ce? Pentru că popoarele noastre își doresc să fie prietene. Popoarele noastre doresc să dezvolte relații bune între cele două țări. Și, desigur, vom depune toate eforturile pentru a transforma acest lucru în realitate.

Ambasadorul rus i-a înmânat unui veteran medalia aniversară „80 de ani de victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”.

OLEG OZEROV, ambasadorul Federației Ruse în RM

Vrem să înmânăm veteranului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Evghenii Klimovici Perestu, o medalie comemorativă în cinstea a 80 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, din partea președintelui Federației Ruse. Această medalie îi este acordată conform decretului său. Felicitări!

Primarul municipiului Orhei a mulțumit tuturor celor care au participat la eveniment.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei

Plimbându-mă pe străzile orașului nostru, îmi imaginez cum a fost acum 81 de ani, când pe aceste străzi mărșăluiau soldații naziști, iar oamenii, speriați și apăsați, trăiau chinuri îngrozitoare doar pentru că nu împărtășeau ideile naziștilor germani. Astăzi, ne bucurăm de faptul că eroii de acum 81 de ani au eliberat orașul nostru. Iar noi, toți orheienii și toți oaspeții, avem privilegiul de a ne bucura de cerul senin și de a trăi în pace..

Și președintele Blocului „Victorie” a venit cu un mesaj cu ocazia celei de-a 81-a aniversări a eliberării orașului Orhei de sub fascism. „Cu profundă recunoștință, onorăm devotamentul ostașilor care au luptat pentru eliberarea pământului nostru. Acum, autoritățile moldovenești pro-occidentale încearcă să rescrie istoria. Ele creează manuale false, aplică amenzi pentru purtarea panglicilor Sfântul Gheorghe, ignoră Ziua Victoriei și distrug monumentele eroilor războiului. Dar vom apăra de distrugere tot ceea ce ne este drag. Vom transmite adevărul generațiilor viitoare, pentru ca amintirea despre fapta soldaților sovietici să trăiască veșnic!”, a scris politicianul pe rețelele de socializare.

Pentru toți locuitorii și oaspeții orașului a fost organizat un concert. Trupa LUME, alături de artiști din capitală și colective artistice de la Casa de Cultură din Orhei, au interpretat cântece patriotice îndrăgite de toată lumea, în care se păstrează amintirea eroismului Armatei Roșii. Ziua de comemorare s-a încheiat cu acțiunea „Lumânarea Memoriei”, desfășurată la apus, când toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în amintirea celor care și-au dat viața pentru Victorie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE