Agenția Proprietății Publice refuză să ofere un răspuns clar și coerent la întrebarea cum au fost efectuate achizițiile de echipamente și produse pentru unitățile de alimentație publică de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Activistul civic Vlad Bilețchi a depus o solicitare în acest sens către APP, însă Agenția a răspuns cu o simplă înșiruire de cuvinte. Bilețchi consideră că prețurile din locațiile de alimentație publică de pe aeroport, după ce acesta a trecut în administrarea statului, ar fi trebuit să scadă, dar acest lucru nu s-a întâmplat
Activistul civic Vlad Bilețchi a adresat o cerere către Agenția Proprietății Publice, spunând că a dorit să obțină un răspuns clar la întrebarea cum au fost efectuate achizițiile de echipamente și produse pentru unitățile de alimentație publică de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. El a întrebat cum au fost luate deciziile, dacă nu au existat înțelegeri secrete sau implicarea unor companii afiliate.
VLAD BILEȚCHI, liderul Asociației “Unirea ODIP”
„Am dorit să văd ce proceduri de achiziție au fost desfășurate. Cum a fost luată decizia de a face achizițiile – prin licitație, contract direct, care au fost condițiile, ce companii au participat. Am vrut să consult aceste acte și documente – așa cum se procedează într-un stat democratic, atunci când este vorba despre bani publici, nu despre bani personali sau de familie.”
În răspunsul la solicitarea sa, activistul civic a primit o simplă înșiruire de cuvinte din partea directorului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, care a menționat că toate acțiunile aeroportului, menite să relanseze activitatea de alimentație publică în aerogară, sunt realizate pe baza unui ordin din 2023, prin care o serie de produse au fost transferate de către Agenția Proprietății Publice Aeroportului Chișinău.
VLAD BILEȚCHI, liderul Asociației “Unirea ODIP
„Vreau să întreb: printre produsele care au fost transferate în 2023, inclusiv terenuri, clădiri și alte poziții, au fost și produse recent achiziționate? Și ce se întâmplă cu alimentația publică – plăcinte, apă, ceai, cafea și alte produse? Au fost ele transferate și vândute astăzi, în 2025? Este clar că nu așa stau lucrurile. Probabil că nu au dorit să răspundă – se pare că am atins o temă prea delicată, iar acest lucru înseamnă că va trebui să fim și mai insistenți, să cercetăm și să căutăm în continuare.”
Vlad Bilețchi insistă că, după ce aeroportul a trecut în administrarea statului, prețurile din locațiile de alimentație publică de pe teritoriul acestuia ar fi trebuit să scadă, însă acest lucru nu s- a întâmplat.
VLAD BILEȚCHI, liderul Asociației “Unirea ODIP”
Deși costul de producție pentru cafea s-a redus la jumătate, prețul final al cafelei a rămas neschimbat. Practic, se obține un profit dublu. Mai mult, aeroportul nu plătește chirie pentru spațiile sale, ceea ce ar fi trebuit să ducă la scăderea prețului acestor produse pentru pasageri, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Aeroportul este, de fapt, o vacă de muls, care nu are ca scop crearea unor condiții mai bune pentru pasageri sau asigurarea unor prețuri mai accesibile, ci doar mulgerea de bani și punerea lor în buzunarele celor care gestionează aceste procese.
Începând cu 1 martie, Aeroportul Internațional Chișinău a început să gestioneze singur unitățile de alimentație publică de pe teritoriul său, renunțând la serviciile companiei „Aerofood”, care administrează de mai mulți ani câteva locații din terminalul aeroportului. În urma acestei schimbări, calitatea mâncării în locațiile de alimentație publică a scăzut semnificativ: produsele de patiserie făcute manual, preparate direct în aeroport, au fost înlocuite cu produse congelate importate, iar ceaiul și cafeaua oferite nu mai provin de la un furnizor premium, ca înainte, ci de la un furnizor mai ieftin, însă prețurile au rămas neschimbate.
Bloggerul Eugeniu Luchianiuc, într-o investigație, a acuzat conducerea aeroportului și Agenția Proprietății Publice de nepotism, marje mari de profit și diverse scheme financiare în alimentația pasagerilor. De exemplu, el susține că unul dintre furnizorii de produse pentru locațiile de alimentație publică ale aeroportului este compania unui prieten al fratelui directorului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.