19.2 C
Chișinău

Olesea Stamate: Nu mi-am depus mandatul de parlamentar și nu știu dacă o voi face

Deputata Olesea Stamate, exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate după scandalul cu eliberarea din penitenciar a unor interlopi deosebit de periculoși, a declarat că nu a renunțat încă la mandatul de parlamentar, deși acest lucru i-a fost solicitat de liderul formațiunii, Igor Grosu, după excluderea sa din fracțiune și din partid. Aceasta afirmă că va continua să lupte pentru dreptate, chiar dacă nu este clar deocamdată în ce calitate, transmite IPN.

„Așa cum am promis și în campania electorală, și în toate comunicările mele cu cetățenii, eu voi continua să lupt pentru dreptate și pentru justiție. Din ce ipostază voi face acest lucru, vom vedea. Voi comunica în scurt timp”, a spus Stamate în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

Demisia sa din PAS vine în contextul scandalului major iscat după ce s-a aflat că mai multe persoane condamnate pentru crime deosebit de grave au fost eliberate din penitenciar. Eliberările au avut loc în baza Legii amnistiei, adoptate în anul 2021, dar și a unor amendamente ulterioare, susținute și votate de deputații PAS, Olesea Stamate fiind printre autorii inițiativei.

Deputata spune că proiectul respectiv a fost avizat de toate instituțiile implicate.

„Proiectul a fost elaborat în consultare cu Ministerul Justiției, cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a primit toate avizele pozitive, expertiza anticorupție, și aviz de la Guvern. Legea a fost votată nu doar de deputații PAS, ci unanim”, a precizat Olesea Stamate.

De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a criticat reacția PAS și consideră că Olesea Stamate nu ar trebui să fie singura responsabilizată pentru o decizie colectivă.

„Îmi este neclară poziția Olesei Stamate de a justifica de una singură toate problemele care au fost comise colectiv. În documente am văzut semnătura mai multor deputați pe acest proiect de lege. Dacă i se cere demisia doamnei Stamate, trebuie să i se ceară demisia și vicepreședintelui Parlamentului, Doina Gherman, care a semnat acest proiect. Să se ceară și demisia actualei președinte a comisiei juridice, Veronica Roșca, a ministrei justiției, care a dat aviz pozitiv. Ce fac consilierii președinției care se ocupă de domeniul juridic, care au promulgat această lege? Este o problemă colectivă”, a declarat Dinu Plîngău.

Vineri, și-a prezentat demisia și directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, după ce i-a cerut-o premierul Dorin Recean. Iar Ministerul Justiției l-a desemnat pe adjunctul lui Falcă, Alexandru Adam, șef interimar ANP.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE