”Acuzațiile, precum că Rusia ar avea o atitudine incorectă în raport cu Moldova sunt absurde.” Astfel a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, reacția guvernului moldovean față de instituirea restricțiilor pentru transportatorii auto din țările care s-au alăturat sancțiunilor antirusești impuse de Occident. În cadrul unui briefing, aceasta a abordat și subiectul expulzării din Moldova a trei diplomați ruși, inclusiv, co-președintele Comisiei Unificate de Control.
Drept răspuns la acuzațiile Chișinăului adresate Federației Ruse privind „tratamentul incorect” și intenția de a lovi economia moldoveană prin impunerea de restricții pentru transportatorii auto, Zaharova a reamintit că Chișinăul, încă din 2022, este solidar cu Kievul și urmează o politică de ruptură a legăturilor existente și a istoriei de secole a relațiilor ruso-moldovenești, declarând oficial Rusia drept sursa unei amenințări pentru Moldova. În același timp, aceasta a subliniat că Rusia s-a abținut mult timp de la măsuri de răspuns.
MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe
Este important să înțelegem că există o limită pentru toate. De asemenea, este important să înțelegem că restricțiile menționate înseamnă că mărfurile trebuie livrate până la terminalele de la granița Rusiei, după care trebuie să fie transbordate cu camioanele transportatorilor ruși pentru livrarea ulterioară în Rusia. Operatorii moldoveni nu sunt împiedicați să încheie acorduri cu omologii lor ruși.
Zaharova a reamintit că Moldova s-a alăturat în proporție de 80% la sancțiunile antirusești impuse de Occident și că toate acestea lovesc, în primul rând, în cetățenii simpli.
În ceea ce privește transporturile de marfă din Moldova, să ne amintim că din cauza refuzului guvernului de la Chișinău de a negocia cu Rusia, acest domeniu este acum gestionat activ de oameni de afaceri din România. Și cine a avut de suferit? În final, regimul Sandu-PAS?
Dar să revenim la Maria Zaharova. Comentând expulzarea a trei diplomați ruși din Moldova și scandalul care, după cum a spus ea, se desfășoară conform tuturor regulilor genului, adică speculații în mass-media, prezentarea unor imagini de calitate îndoielnică și cadre rupte din context, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a cerut autorităților moldovene să arate totul, „nu doar montajele pe care le-au făcut”.
MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe
Să arate totul. Vom vedea câte mașini, automobile ale serviciilor secrete ale Moldovei, pe vremea lui Sandu, urmăresc Ambasada, cetățenii și diplomații ruși. Să ne arate totul, dacă tot s- au apucat de acest lucru. Vom ști unde sunt camerele de supraveghere, ce fac, ce-și permit. Nu trebuie să se rușineze, iar cadrele trucate nu interesează pe nimeni. Știți, acestea ar fi putut să uimească pe cineva din secolele trecute
Potrivit Mariei Zaharova, cei de la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei ar dori foarte mult să audă și scuzele serviciilor secrete moldovenești, pe ce s-au bazat urmăririle, ceea ce încalcă mai multe acorduri internaționale. Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că expulzarea de către Chișinău a co-președintelui din partea Rusiei al Comisiei Unificate de Control, Alexandr Andreev, este o nouă manifestare a tentativei de a denatura procesul operațiunii de menținere a păcii în regiune.
Zaharova a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei speră că Republica Moldova va trage concluziile corespunzătoare.
Încercările de a acuza Rusia de ingerință în afacerile Moldovei nu au nicio bază și fac parte din cursul antirusesc, a subliniat ea.
Amintim că, pe 31 martie, Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei a declarat trei diplomați ruși persoane „non grata”, solicitându-le să părăsească țara. Motivul acestei decizii au fost infornațiile Serviciului de Informații și Securitate, conform cărora Ambasada rusă l-ar fi ajutat pe deputatul de opoziție, Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, să se ascundă de justiție. Drept dovezi, au fost prezentate pretinse imagini din camerele de supraveghere, pe care apărea o persoană intrând pe teritoriul Ambasadei ruse, precum și pretinse cadre cu un automobil care se îndrepta către regiunea Transnistreană.