Președintele SUA a declarat război comercial întregii lumi. Donald Trump a semnat un decret prin care au fost impuse tarife drastice pentru importurile de bunuri în Statele Unite. Tariful de bază va fi de 10%, aplicat produselor din majoritatea țărilor, iar cel mai înalt va ajunge la 50%. Moldova se află și ea pe „lista neagră” a lui Trump, iar produsele moldovenești destinate pieței americane vor fi supuse unei taxe de 31%, cea mai mare taxă aplicată printre țările CSI.
Cu numai câteva semnături, președintele SUA, Donald Trump, anunță războiul comercial mondial. Statele Unite au impus tarife pe importuri din 185 de țări din cele 195 existente.
Semnarea decretului a avut loc într-o atmosferă solemnă în Grădina Rozelor de la Casa Albă. Donald Trump a proclamat 2 aprilie „Ziua Eliberării” Americii. De fapt, a spus el, documentul semnat este o declarație a independenței economice a SUA. „Țara noastră a fost exploatată timp de mai bine de 50 de ani. Așa ceva nu se va mai întâmpla,” a declarat liderul de la Washington.
DONALD TRUMP, președintele SUA Video de la Țoi
Există subtitrări în limba rusă, dar este mai bine să înceapă direct cu traducerea
„Așadar, dacă vă uitați la China – primul rând, 67%. Acestea sunt tarifele pe care China le impune asupra SUA, inclusiv manipulările valutare și barierele comerciale.”
„Astfel, ei au 67%, deci vom impune un tarif reciproc cu o reducere de 34%, cred. Cu alte cuvinte, ei iau bani de la noi, iar noi luăm mai puțin de la ei. Cum ar putea cineva să fie supărat din cauza asta? Dar ei vor fi supărați, pentru că noi nu am luat niciodată nimic de la nimeni. Dar acum vom începe să luăm și de la Uniunea Europeană. Ei sunt comercianți foarte, foarte duri. Știți, vă gândiți la Uniunea Europeană ca la niște oameni prietenoși. Dar ne jefuiesc, și e trist să spunem asta. Ei iau de la noi 39%, noi vom lua de la ei 20%. Practic, jumătate.
Pe lista „neagră” a lui Trump se află chiar și insulele australiene nelocuite Heard și McDonald, unde trăiesc doar pinguini. În schimb, Rusia și Belarus nu sunt incluse – din cauza sancțiunilor, comerțul oficial cu aceste țări fiind suspendat. Coreea de Nord nu este supusă taxelor. Pentru majoritatea țărilor din lume, Statele Unite impun un tarif „de bază” de 10% pentru importuri, care va intra în vigoare pe 5 aprilie. Iar taxele „reciproce” pentru multe țări vor intra în vigoare pe 9 aprilie.
De exemplu, pentru China este stabilit un tarif „reciproc” de 34%. În final, ținând cont de creșterea anterior impusă a taxelor de import de 20%, creșterea totală pentru China va ajunge la 54%. Pentru Uniunea Europeană este stabilit un tarif de 20%, pentru Japonia – 24%, India – 26%, Vietnam – 46%, Marea Britanie – 10%.
China – 34%
Uniunea Europeană – 20% Japonia – 24%
India – 26%
Vietnam – 46%
Marea Britanie – 10%
Cel mai mare tarif „reciproc” este de 50%. Acesta este impus pentru comunitatea franceză din teritoriul îndepărtat Saint- Pierre și Miquelon. Moldova se află, de asemenea, pe „lista lui Trump”.
Pentru țara noastră, Washington a stabilit cel mai mare tarif comercial dintre țările din spațiul post-sovietic. Acesta va fi de 31%. Chiar și pentru Ucraina, cu care administrația Trump nu are cele mai bune relații, mai ales după scandalul public cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky la Casa Albă, a fost stabilit un tarif de 10%. La fel și pentru majoritatea celorlalte țări din CSI.
Moldova – 31%
Kazahstan – 27%
Ucraina – 10%
Georgia – 10%
Azerbaidjan – 10%
Armenia – 10%
Uzbekistan – 10%
Tadjikistan – 10%
Turkmenistan – 10%
Kârgâzstan – 10%
Pe rețelele sociale, comentând tarifele impuse, se spune că Washington pare să fi evaluat „realizările democratice” ale Chișinăului. De exemplu, demiterea cetățeanului american Dragalin din funcția de procuror anticorupție sau refuzul de a schimba ambasadorul Moldovei în SUA, un homosexual deschis, care nu se potrivește cu estetica conservatoare nouă a Casei Albe. În general, aceasta nu este doar o înfrângere, ci un semnal direct pentru Chișinău că Washington nu va colabora cu el. Și, de fapt, recent, speakerul Parlamentului Igor Grosu și ministrul de Externe, Mihail Popșoi, au făcut o vizită de lucru în SUA. Unul dintre scopurile călătoriei, în cadrul căreia erau planificate mai multe întâlniri cu angajați ai Departamentului de Stat al SUA, era de a convinge Washingtonul să continue finanțarea actualei puteri din Moldova. Și iată că Chișinăul a primit un răspuns clar din partea lui Trump.
Conducerea Moldovei deja încearcă să prezinte faptul că nu se întâmplă nimic semnificativ. Premierul Dorin Recean a declarat într- o conferință de presă că exportul Moldovei către SUA reprezintă doar 2,5%, astfel încât decizia Washingtonului nu va afecta prea mult comerțul nostru extern. Dar, acum un an, ministrul economiei, Dmitri Alaiba, vorbea despre cum comerțul Moldovei cu SUA se dezvoltă rapid, iar Moldova deja exportă mai multe bunuri în Statele Unite decât în Rusia. Iar președintele Maia Sandu, la începutul acestui an, a vorbit despre intenția de a dezvolta un parteneriat strategic cu Statele Unite. Anul trecut, volumul comerțului dintre Moldova și SUA a fost de 225,5 milioane de dolari, în creștere cu 22% față de 2023. Peste 62% din exporturile moldovenești în SUA constau în vermuturi și alte vinuri fabricate din struguri proaspeți, precum și sucuri. De asemenea, producătorii moldoveni livrează produse pentru ambalaje, alcool etilic, îmbrăcăminte, cabluri, produse de panificație și dulciuri.
În lumina transformărilor care au loc în relațiile Washington-
Chișinău, acum apare o întrebare: ce se va întâmpla cu acel teren din centrul Chișinăului, unde se află fostul Stadion Republican, pe care PAS dorea să-l vândă Statelor Unite pentru 18 milioane de euro, pentru construirea unei noi ambasade a SUA. Vor renunța autoritățile la această tranzacție sau o vor îngheța până la vremuri mai bune, până când la Casa Albă se va întoarce un președinte din partea Partidului Democrat?