Calcă pe greble întâmplător, sau o fac cu bună știință? Scandalul privind eliberarea din închisori a infractorilor periculoși recidiviști, pe fondul dosarelor penale împotriva opoziției, ia amploare. Regimul Sandu-PAS, printr-o lege, votată în 2021, eliberează din închisoare infractori condamnați pe viață și reduce pedepse drastice la unele mai blânde. În 2024-2025, deja 24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentința mai mică, scrie presa, cu referire la Agenția Națională a Penitenciarelor.
Între timp, după eliberarea de după gratii a criminalului periculos condamnat pe viață, Alexandru Sinigur, fapt care a trezit mari revolte în societate, iată că și guvernanții au dat glas. Premierul Recean a anunțat că va fi demarată o anchetă – zice el – serioasă, iar vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman a dat asigurări că documentează serios situația și ne roagă să avem răbdare până mâine, că vor veni cu o informație actualizată. De parcă ar fi prima oară, când actuala putere face, apoi își dă seama că a călcat pe greblă – sau poate nu – și încearcă să „dreagă busuiocul”. Problema e că adesea se dovedește a fi pre târziu.
24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentința mai mică la finele trimestrului I al anilor 2024 și 2025, notează unimedia.md, făcând referire la datele Administrației Naționale a Penitenciarelor. Datele au fost făcute publice, după ce întreaga societate a fost bulversată, aflând că infractorul periculos, interlopul, condamnat pe viață, Alexandr Sinigur, alias „Синий”, a fost pus în libertate.
Apropo, despre faptul că mai multe persoane condamnate anterior la închisoare pe viață, au acum șansa să iasă mult mai devreme de după gratii datorită legii votate de actualul Parlament în 2021 – privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, a vorbit și fosta șefă a procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. „Dintre toate modificările stringente și necesare în justiție, a fost această lege cea mai urgentă? Dintre toți cetățenii Republicii Moldova care merită ajutor prin lege, sunt cei condamnați pentru infracțiuni excepțional de grave printre primii despre care trebuie să ne facem grijă? Dar familiile victimelor lor? Sau oamenii puși în pericol din cauza riscului că vor comite din nou așa crime? A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, iar, în consecință, Dragalin se întreabă – căror interese servește Parlamentul?
Și, cu toate că întrebarea este una absolut logică, mai apare alta – de ce oare Dragalin vorbește despre asta public și deschis abia acum, după ce nu mai este în luntrea PAS-ului. Ea afirmă în postare că Procuratura Anticorupție ar fi bătut alarma. Se vede însă că nu suficient și nu prea vocal.
Amintim că interlopul condamnat pe viață, Alexandr Sinigur, alias „Синий”, a fost pus în libertate, săptămâna trecută, iar știrea despre aceasta a stârnit mari revolte în societate. Acesta a fost acuzat de crearea și conducerea unei organizaţii criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante, dobândire prin şantaj a avutului proprietarului, privaţiune ilegală de libertate. Mai mult, acesta ar fi fost condamnat inclusiv pentru omor.
În baza aceleași legi privind amnistia, președintele Maia Sandu o scutit de pedeapsa penală niste traficanți de droguri. Amintim că aproape două mii de deținuți vor fi amnistiați, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la Independența Republicii Moldova. Avocatul Fulga Grabovski afirmă că până acum ar fi fost depuse peste 70 de cereri de eliberare, care parvin de la persoane cu un trecut ca al lui Sinigur sau unul asemănător.