15.5 C
Chișinău

Un localnic a construit un cuib rezistent pentru cocostârci

Într-o gospodărie din raionul Sîngerei, pe un stâlp improvizat, cocostârcii și-au găsit adăpost încă din 1995. Recent, pentru a le oferi un loc mai sigur, a fost instalat un cuib metalic

„Vin în fiecare an, în aprilie sosesc, în august pleacă. Suntem bucuroși de prezența lor, copiii și nepoții îi așteaptă cu entuziasm. La început, unii vecini se temeau de gripa aviară și voiau să-i alunge, dar noi am ales să-i păstrăm. Când ne văd, încep să ciocănească, parcă ne cheamă. Adună hrană din baltă – broaște, șerpi, peștișori – uneori scapă bucăți pe jos, iar noi îi urmărim cu interes”, a povestit Valentina Lencăuțan, locuitoare din Sîngerei.

Pentru a le asigura un adăpost stabil, un localnic a construit un cuib din fier. „Cocostârcii își fac cuiburi pe pilonii de comunicații, dar aceștia nu sunt suficient de stabili, iar vânturile puternice le pot doborî. Am realizat o structură rezistentă, care le va oferi siguranță pentru mulți ani”, a explicat Constantin Hadîrcă.

Cocostârcii sunt considerați un simbol al primăverii, iar în nordul țării există diverse superstiții legate de ei. „Se spune că pe 30 martie omul devine bun în fața lui Dumnezeu și atunci se întorc cocostârcii, dar acum ajung mai devreme”, a adăugat un localnic.

Conform ultimului recensământ al cuiburilor de cocostârci, în raionul Sîngerei trăiesc peste 200 de exemplare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE