Centrul pentru Jurnalism Independent și alte ONG-uri de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu suspendarea licenței de emisie a postului de televiziune TVC21. Potrivit CJI, măsura aplicată este „disproporționată” și „contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Reacția vine după ce în data de 27 martie, Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională a anunțat decizia de a suspenda licența TVC21, pe motiv că nu ar fi prezentat documente și informații complete privind activitatea administrativă.
Centrul pentru Jurnalism Independent susține că mecanismul de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor TV și de radio este „incompatibil cu standardele internaționale.
”Semnalăm cu îngrijorare, în mod repetat, că mecanisme similare celor aplicate în raport cu postul TVC21 au fost declarate anterior neconstituționale. În lumina „importanței deosebite a libertății de exprimare pentru o societate democratică, susceptibilă presiunilor politicului și cenzurii”, Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească.
Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare. Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului”, se arată în declarația CJI.
TVC 21 este printre cele 16 televiziuni ale căror licențe au fost suspendate sau retrase în ultimii doi ani sub guvernarea PAS. Administrația canalului a calificat decizia suspendării licenței drept nefondată și neîntemeiată. Sub diverse pretexte, au fost închise și peste 70 de portaluri și site-uri de știri. Trebuie menționat că un număr semnificativ de asociații din domeniul mass-media au declarat că astfel de mecanisme legale, care presupun suspendarea licențelor de difuzare ale canalelor de televiziune sau ale posturilor de radio fără o decizie de judecată, au fost anterior declarate neconstituționale. Închiderea televiziunilor a fost condamnată de juriști, experți și numeroase organizații neguvernamentale.
Opoziția susține că, acționând astfel, guvernarea PAS încearcă să își consolideze controlul asupra spațiului mediatic. Reprezentanții opoziției subliniază că astfel de măsuri pun în pericol principiile democratice și încalcă dreptul cetățenilor de a avea acces la surse alternative de informații. Toate acțiunile de până acum ale autorităților au fost făcute sub pretextul asigurării securității țării și prevenirii influenței externe. De asemenea, trebuie adăugat că, pe lângă restricțiile impuse canalului TVC 21, guvernul Moldovei a instruit organele fiscale să efectueze un control al companiei de televiziune publice a Găgăuziei.Misiunile UE, SUA și altele nu reactionează la aceste fărădelegi.
Reprezentanții UE reactioneaza doar la presa controlată de PAS.