Tăvălugul a pornit. O decizie a Guvernului Recean care duce la majorarea taxelor locale pentru imobile și terenuri, a scandalizat un sat întreg. Locuitorii din Costești, Ialoveni au dat buzna în primărie, după ce s-au pomenit cu taxe locale de câteva ori mai mari decât anii trecuți. Sătenii au venit chiar la ședința Consiliului local să ceară socoteală consilierilor care, în baza hotărârii de guvern au decis creșterea impozitului în localitate de câteva ori. Indignați, oamenii au cerut anularea deciziei. Cum s-a ajuns la scandalul de proporții și cu ce s-au ales până la urmă locuitorii din Costești, aflați din următorul reportaj.
Scandal în satul Costești, raionul Ialoveni. Localnicii s-au pomenit cu impozite enorme pentru bunurile imobile și dau vina pe autoritățile locale pentru decizia care le-a majorat taxele. Ei spun că acestea au explodat peste măsură și nu sunt în stare să achite așa bani.
Dacă era cu o sută sau două de lei acolo, mai mergea, dar cu așa prețuri de o mie, două mii de lei, iar alții spun că au și mai mult de plătit – e cam scump.
Pe asta veche – 448, sau nu știu cât acolo.
-Dar anul trecut pentru ea cât achitați?
-Eiii.
Ne pune să plătim casa. Eu am de plătit 700 de lei casa.
-Dar anul trecut comparativ cu acest an cât ați plătit?
– În jur de 100 de lei.
Ajutoare nu au dat nimic la casă. Dacă nu ai unde sta, nu-ți dă nimeni nimic, dar după ce o ridici, te pun să plătești mult.
-Dar imobilul dvs a fost deja evaluat, ați primit comisia?
-Nu! Nu știu cum așa se uită că eu am fost azi și mi-au dat 697 de lei.
– Dar nu cunoașteți când a fost comisia, cum a evaluat
-Nu, nu cunoaștem nimic.
Nemulțumirea oamenilor mai este legată și de modul în care se evaluează imobilele și spun că au mari dubii referitor la faprul cât de corect a fost făcută procedura de evaluare, din moment ce comisia nici nu le-a pășit pragul caselor.
(VOX EL RO
Vecinii spun că cineva a umblat și a fotografiat din drum, dar ca să intre așa în ogradă, nu a fost nimeni.
-Dvs credeți că din poze făcute de pe drum ar putea fi evaluat corect un imobil?
-Clar că nu!
Foarte supărați și hotărâți să le ceară socoteală consilierilor pentru decizia buclucașă, mai mulți locuitori din Costești au venit la primărie chiar în toiul ședinței Consiliului. Iar cerința lor clară era anularea deciziei.
Anularea și asta e tot. Anularea!
Decizia care le-a majorat taxele, se pare că a pus exact degetul pe rană, iar costeștenii au spus cât de nemulțumiți sunt de autoritățile locale.
Noi i-am ales, nu ei ne-au ales pe noi. Lumea a muncit o viața, casa este un lucru sfânt și nu aduce venit.
Anul trecut 100 de lei era, anul acesta ne-au spus că 2100 de lei și casa ne-au evaluat-o din drum, nici nu au intrat în casă să întrebe.
Să rămână cum a fost. Sunt tineri, sunt proiecte diferite și lasă să aducă în sat – de ce nu?
Casele le-au pus la care două mii, la care două mii și jumătate, trei mii să plătească. Cine a venit cu inițiativa de a majora taxele? Primarul! El a văzut că satul are de unde, a tăcut o dată, nu s-au făcut adunări, nu a făcut nimic… lasă că costeștenilor le închidem gura!
Nu se face așa. Dacă e așa, lasă să-și dea demisia și să se ducă în Anglia și să facă ce vrea el.
Primarul satului, Ilie Ionaș, ales pe listele PAS afirmă că taxele s-au majorat în baza hotărârii guvernului Recean, iar intenția a fost de a acumula bani în bugetul primăriei.
ILIE IONAȘ, primarul satului Costești, raionul Ialoveni S-au majorat în baza hotărârii de guvern 193, cu scopul impozitării pentru a aduce resurse financiare primăriilor.
-Locuitorii din sat ne- au spus că a fost formată o comisie de evaluare, ați putea să-mi spuneți cine mai exact a format această comisie, cine făcea parte din ea și cum au fost evaluate aceste locuințe?
– A fost constituit un grup de lucru din care face parte un perceptor fiscal, cadastral și dna specialist de evaluare a bunurilor imobile.
Majoritatea cu care am vorbit, erau nemulțumiți că au crescut brusc taxele și este un disconfort financiar pentru ei.
Majoritatea plăteau 50-70 de lei, în urma evaluării și reevaluării bunurilor imobile s-a ajuns la o mie -1200 de lei.
Primarul s-a referit la Hotărârea de Guvern din 13 martie 2024 – un regulament aprobat de guvernul Recean care permite consiliilor locale să reevalueze bunurile imobile în scopul impozitării.
Chiar dacă documentul este un mecanism provizoriu și are un titlu de recomandare, autoritățile din Costești s-au bazat pe acesta, atunci când au aprobat decizia la nivel la nivel locat, adică în septembrie anul trecut și au demarat reevaluarea caselor din sat.
Și dacă până aici totul e mai mult sau mai puțin clar, iar decizia luată de autoritățile locale poate fi cumva explicată prin intenția de a aduna pe această cale bani în buget, iată că oamenii nu sunt de acord cu ea în ruptul capului. Și au fost atât de insisțenți, încât, sub presiunile lor, consiliul local din Costești a votat unanim abrogarea documentului stabilind o adunare generală a autorităților locale cu locuitorii satului pentru 13 aprilie.
VASILE PAVALACHI, consilier local satul Costești
A fost pusă pe ordinea de zi abrogarea acestei decizii privind reevaluarea caselor și taxarea după modul nou de evaluare.Consiliul a votat unanim abrogarea acestei decizii.
Amintim că informația precum că administrația locală din satul Costești a majorat taxele pentru imobile de la 40 de lei la 1500 a apărut în spațiul public după ce, săptămâna trecută, liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a făcut un live pe rețelele de socializare în care a discutat acest subiect cu locuitorii satului.
Din cauza Hotărârii adoptate de guvernul PAS, în martie anul trecut, într-o situație similară ar putea ajunge oamenii din toate localitățile Republicii Moldova. Chiar dacă aceasta are doar titlu de recomandare, ea, practic, dă undă verde autorităților locale să mărească taxele pe imobile și terenuri, dar și să schimbe modul de evaluare și reevaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării.
Am încercat să aflăm dacă nu cumva și autoritățile din capitală intenționează să modifice taxele, iar chișinăuienii s-ar putea trezi și cu surpriza impozitelor exagerate pe imobile. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Vasile Chirilescu, ne-a spus că, deocamdată, în capitală, această Hotărțre de guvern nu este pusă în aplicare și nu cunoaște ce ar putea urma.
Așa sau altfel, Hotărârea este un instrument „foarte comod”, pus la cale de guvernul PAS care va permite să se mai pună o povară în plus pe umerii oamenilor, în condițiile în care, prin visteriile locale, ca și în bugetul de stat, suflă vântul.