Cea mai bună apărare este atacul. La o întâlnire cu locuitorii raionului Soroca, Maia Sandu a amenințat cu un proces un bărbat care s-a revoltat împotriva tarifelor mari la gaz și a spus că ea nu este președintele lui. Sandu intenționează să tragă la răspundere alegătorul pentru opinia că alegerile prezidențiale au fost falsificate, opinie pe care, de altfel, au exprimat-o anterior și reprezentanți ai opoziției, dar și mulți experți. Din amenințări, șefa statului ar putea trece la fapte. Amintim că Sandu deja dă în judecată o fostă vecină din sat din cauza unei postări pe rețelele sociale.
Întâlnirea președintei Maia Sandu cu locuitorii raionului Sîngerei s-a transformat într-un mare scandal. Unul dintre cei prezenți în sală i-a reamintit Maiei Sandu că, cu câțiva ani în urmă, ea acuza conducerea țării că prețul de patru lei pe metru cub de gaz era prea mare, iar de când ea și partidul său PAS au ajuns la putere, oamenii plătesc de patru ori mai mult. Bărbatul a îndemnat președintele să se ocupe în sfârșit de această problemă, subliniind că tarifele mari la gaz afectează întreaga economie a țării.
Ați spus că gazul de 4 lei este scump. Dar de ce acum gazul este 16 lei?
– E prețul de piață. Prețul pe piața internațională.
– Pe care piață? Pe cea de unde cumpărăm gazul prin „mâini intermediare”?
– Nu.
– Dacă te înțelegi atât de bine cu
Zelenski, de ce nu cumperi gaz prin Ucraina, ci prin „mâini intermediare”?
– Ucraina nu are gaz.
– Ați falsificat voturile, nu sunteți președintele țării.
-Faceți acuzații grave la adresa mea și trebuie să înțelegeți că pot să vă dau în judecată. Eu nu am falsificat voturile.
CANAL 5 a solicitat un comentariu din partea serviciului de presă al administrației președintelui pentru a afla care a fost scopul vizitei Maiei Sandu în raionul Soroca și întâlnirea sa cu locuitorii acestuia, care au fost rezultatele acestei vizite și dacă Maia Sandu intenționează să dea în judecată un cetățean pentru opinia sa.
Totuși, până la pregătirea materialului pentru difuzare, nu am primit niciun răspuns.
Amintim că anterior președinta Maia Sandu a dat în judecată o consăteancă, Anna Mihalachi. Motivul acțiunii legale a fost o postare a femeii pe Facebook în timpul campaniei electorale din primul tur al alegerilor prezidențiale. Autorea postării afirma că bunicul președintei, Mihail Sandu, ar fi fost „informator” și ar fi ars toate icoanele din biserica satului. În plângerea sa, Maia Sandu a cerut ca Anna Mihalachi să ceară public scuze și să plătească 50.000 de lei drept despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat prin calomnie. Potrivit informațiilor de pe site-ul instanțelor judecătorești, cazul se referă la protecția onoarei, demnității și reputației profesionale.
Astfel, Maia Sandu, în loc să răspundă întrebărilor presante ale cetățenilor, a ales să-i dea în judecată. Rămân întrebări deschise: dacă fiecare cetățean nemulțumit va fi supus unui proces judiciar, cu ce se va deosebi acest lucru de intimidarea opoziției? Nu cumva se va ajunge în curând la concluzia că a critica autoritățile în Moldova va deveni o infracțiune periculoasă? Care va fi pasul următor — arestarea pensionarilor pentru plângeri prea zgomotoase legate de pensii? Sau noi tarife ca răspuns la libertatea de exprimare?