11.6 C
Chișinău

Comentariul Olga Dziatcovskaia: Manipulare guvernamentală? Cum prezintă autoritățile restricțiile impuse transportatorilor moldoveni

Regimul aflat la putere în Moldova încearcă să afișeze o față calmă în fața unei situații dificile, răspândind dezinformări despre măsurile restrictive impuse de Rusia asupra transportatorilor moldoveni. În plus, aceste falsuri sunt difuzate la nivelul guvernului, iar în loc să rezolve problema pe cale bilaterală, regimul Sandu-PAS a predat întregul sector economic companiilor românești, care acum câștigă bine din transportul mărfurilor moldovenești către Rusia. Care este principalul fals al regimului Sandu-PAS, de ce era nevoie ca aceștia să încingă relațiile cu Rusia și ce legătură au transportatorii în această poveste? Aflați răspunsurile în comentariul analistului nostru Olga Dziatcovskaia.

Agitație în familia Sandu-PAS după ce Moscova „brusc” a decis să limiteze intrarea și tranzitul transportatorilor moldoveni prin teritoriul Rusiei. Regimul s-a supărat și chiar foarte tare. A umfla obrajii și, cu gura plină, a strigat — Rusia vrea să sufoce economia Moldovei. Din păcate, nici fără tradiționalele fake news nu s-a trecut.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al guvernului
„Această decizie este unilaterala, lovește transportatorii moldoveni și demonstrează clar atitudinea negativă a Rusiei și dorința de a dăuna economiei Moldovei. Partea rusă a luat această decizie, deși a refuzat constant negocierile tehnice și a ignorat acordurile anterioare. Din păcate, Rusia nu își îndeplinește obligațiile și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrument de presiune politică. Aceasta contrazice declarațiile publice
privind ”simpatia” față de poporul moldovean.”

Și acum, să le luăm pe rând. Începem cu manipularea guvernului Recean prin gura purtătorului de cuvânt în legătură cu „simpatia” față de poporul moldovean. În primul rând,
aceste „simpatii” sunt exprimate de partea rusă nu între ghilimele și sunt independente de politica anti-rusă, pe care regimul Sandu-PAS o urmărește insistent de patru ani. Și nu Voda ar trebui să vorbească despre acest lucru într-o manieră ironică. O dovadă a atitudinii față de poporul moldovean o constituie, cel puțin, relația față de diaspora moldovenească din partea statului rus. La fel, o serie întreagă de proiecte umanitare moldo-ruse comune, care se desfășoară în diverse domenii ale vieții, nu prin intermediul ONG- urilor occidentale plătite de structuri precum USAID, ci prin organizații sociale reale.

În al doilea rând, și aceasta este minciuna principală venită din partea regimului Sandu-PAS în toată această poveste urât mirositoare, Voda afirmă că decizia Moscovei a fost una unilaterală, care lovește economic. Despre ce fel de decizie unilaterale vorbim? După trei ani de politică sancționară, la care regimul aflat la putere în Moldova s-a alăturat cu plăcere și viteză, la comanda curatorilor europeni? Când, timp de patru ani, toate legăturile economice și comerciale cu partea rusă au fost pur și simplu ignorate, rupte în bucăți, iar acum Voda strigă despre o „lovitură economică”? Și oare nu tocmai asta ați dorit atât de mult, punând la a încerca răbdarea unui partener comercial de mult timp al țării noastre? Nu justificăm acțiunile Rusiei. Analizăm acțiunile regimului de la putere în

Moldova și consecințele acestuia. Iar consecințele, cum se spune, nu sunt doar evidente, ci clare, vizibile pe față, în toată splendoarea lor. Se dovedește că este o situație clasică: ce să te plângi de oglindă, când fața este strâmbă.
Rusia nu a luat o decizie unilaterală. Ba chiar a avertizat cu atenție partea moldovenească, oferind în același timp o soluție la problemă. Uitați-vă singuri. Pe site-ul Agenției Naționale pentru Transport Rutier al Moldovei, un anunț despre măsurile restrictive introduse de Rusia a fost publicat încă pe 22 ianuarie 2025. În acel anunț este citată declarația Ministerului Transporturilor al Federației Ruse. Din aceasta devine clar că, anterior, astfel de măsuri fuseseră luate unilateral chiar de Moldova. Adică regimul Sandu- PAS a fost primul care, în urmă cu trei ani, a introdus unilateral restricții pentru transporturile de marfă cu partea rusă.

”Ministerul Transporturilor precizează că problemele legate de schimbul de permise între state pentru anul curent urmează să fie rezolvate de către autoritățile competente într-o ședință a Comisiei Comune, în conformitate cu dispozițiile articolului 18 din Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind transportul internațional rutier. În același timp, partea rusă informează că operatorii de transport din Federația Rusă nu efectuează transporturi pe teritoriul Republicii Moldova din 2022, având în vedere situația din regiune, și consideră că acest dezechilibru nu corespunde obiectivelor Acordului în vigoare, care prevede dezvoltarea transporturilor rutiere între state pe baza reciprocității. Având în vedere cele de mai sus, se impune organizarea unei ședințe a Comisiei Comune moldo-ruse în domeniul transporturilor rutiere internaționale, cu scopul de a coordona cotele de permise pentru transportul de mărfuri și pasageri în anul curent.”
Acum o întrebare pentru Voda — poate răspunde pentru răspândirea dezinformării intenționate? Și, în acest caz, dacă reprezintă poziția oficială a întregului guvern, va veni premierul Recean cu o rectificare? Garantăm că o vom publica în original. Mergem mai departe. Iată și Hotărârea Guvernului Federației Ruse din 25 martie curent, cu numărul 362 „Cu privire la modificarea hotărârii Guvernului Federației Ruse din 30 septembrie 2022 nr.
1728”.

Cum s-ar spune, de aici mergem mai încet și detaliat. După cum vedem, hotărârea a fost adoptată încă pe 30 septembrie 2022.
Modificările referitoare la Moldova au fost introduse abia pe 25 martie 2025. Cu alte cuvinte, Rusia nu a impus nicio restricție în privința Moldovei timp de trei ani, în ciuda isteriei anti-ruse alimentată de regimul de la putere Sandu-PAS.
În document, da, este într-adevăr scris clar: „Lista statelor străine care au introdus măsuri restrictive în privința cetățenilor Federației Ruse și a persoanelor juridice ruse în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri, aprobată prin această hotărâre, se completează cu punctul 5, care va avea următorul conținut: ”p. 5 Republica Moldova”.”
Acum avem ceea spre ce am tins. Restricțiile pentru transportatorii de marfă din Moldova au intrat în vigoare pe 28 martie curent.
Guvernul Federației Ruse a adăugat Moldova în lista țărilor care au impus măsuri restrictive cetățenilor Federației Ruse și persoanelor juridice ruse în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri. În această listă sunt incluse și țările UE, Marea Britanie, Ucraina, Norvegia. Așadar, Moldova s-a alăturat, ca să spunem așa, grupului.
Dar nici aici nu totul este atât de simplu în privința interdicției. Partea rusă nu a impus o interdicție completă pentru Moldova și a lăsat posibilitatea pentru mulți exportatori moldoveni de a transporta anumite mărfuri. Urmează lista produselor pentru care interdicția nu se aplică.

Acestea sunt produsele din carne și lactate, legumele și fructele, care constituie baza exportului moldovenesc către Federația Rusă. Nu există restricții pentru transportul de ouă, miere, nuci, pește, produse de patiserie, produse din făină, bunuri industriale, produse chimice, produse cosmetice.
Dar această listă va fi redusă din 26 aprilie. Vor fi eliminate băuturile alcoolice, produsele din tutun, precum și cacao și produsele din cacao. Aceste produse vor putea ajunge pe piața rusă doar după o reevaluare și o reîncărcare la frontieră și doar cu transport rus. Iar pe acest fundal, Voda declară că „autoritățile Moldovei vor continua să apere interesele companiilor moldovenești și vor căuta soluții alternative pentru ele”. Într-un comentariu pentru Canal 5, transportatorii de marfă încă de la începutul lunii februarie au semnalat îngrijorarea.

Încă din ianuarie ne adresăm Agenției Naționale pentru Transport Rutier. Am fost la întâlniri de două ori și ni s-a spus că ambasadorul Republicii Moldova s-a adresat doar verbal Ministerului Transporturilor din Federația Rusă, iar partea rusă a solicitat organizarea unei comisii comune moldo-ruse, care nu s-a mai întrunit din 2018, pentru a discuta despre distribuirea sau stabilirea unei cote standard, deoarece permisele din partea Rusiei au fost acordate până acum într-o cotă unică. Au fost emise 16.000 de permise, care au fost împărțite pe trimestre. 13:32 – 14:14 Și în 2024, și acum, în 2025, guvernul României a solicitat permise din partea Federației Ruse, iar transportatorii români au permise de la Federația Rusă și efectuează transporturi, inclusiv vin în Republica

Moldova, încarcă camioane și își îndeplinesc sarcinile. Camioanele cu numere moldovenești rămân aici, companiile dau faliment, oamenii pleacă în străinătate, are loc un exod al șoferilor, iar companiile se află într-o situație economică destul de complicată.

OLEG CĂRUNTU, șofer
Dacă această problemă nu va fi rezolvată, intenționăm să mergem cu camioanele noastre în România, să le înregistrăm acolo, să plătim acolo taxe, românilor, dacă statul nostru nu ne poate ajuta cu această problemă. Pentru că noi nu călătorim doar în Rusia, ci și în țări asiatice – Uzbekistan, Kazahstan și altele. Și aceasta este o mare piedică pentru noi, nu știm ce se va întâmpla, așteptăm. Problema noastră este amânată zi de zi, ni se
spune: „mâine-poimâine”. Este o situație dificilă. Acum șoferii pleacă, nu avem locuri de muncă, nu avem unde să mergem. Chiar nu știm ce vom face.

De la notificarea din partea Rusiei privind impunerea restricțiilor a trecut aproape două luni. Și, apropo, ce s-a întâmplat cu ședința comisiei, despre necesitatea căreia se vorbea în mesajul Ministerului Transporturilor al Rusiei și care a fost publicat de Agenția Națională pentru Transport Rutier? A avut loc ședința deja sau am ratat noi ceva? Au fost găsite soluții? Sau nici n-a început căutarea lor? Care sunt soluțiile alternative, conform viziunii lui Voda? Din ianuarie caută, dar nu găsesc nimic. Dar Recean a promis ajutor. Și? Și nimic. Într-un comentariu exclusiv pentru Canal 5, șoferul Oleg Cărunțu, care se ocupă cu transportul de diverse mărfuri — de la produse alimentare până la materiale de construcție, a declarat că guvernul nu a rezolvat nimic din februarie până acum. Transportatorii moldoveni au încetat transporturile pe piața rusă, lăsând această oportunitate, în esență, companiilor românești. Așadar, acesta este întregul „rezultat”.

OLEG CĂRUNTU, șofer
”Nu au rezolvat nimic. Așteptăm. Ne-au promis că vor rezolva problema, se părea chiar că săptămâna aceasta urma să aibă loc o ședință, o comisie. Dar la agenție este un director nou, așa că, din câte am auzit, au amânat pentru săptămâna viitoare. Noi nu mai mergem în Rusia. Situația este dificilă. Tot încărcătura este preluată de români și dusă acolo. În trecut, noi transportam tot — produse alimentare, legume, fructe, materiale de construcție și multe altele”.

Problema este mai mult decât acută. În același timp, soluția este una foarte simplă. Știți care este aceasta? În cauza principală!
Pentru cei mai „dotati” gestionari ai PAS: prin același mesaj al Ministerului Transporturilor, guvernul rus a transmis clar autorităților moldovenești un semnal: trebuie să se așeze la masă și să negocieze. Altfel, se întâmplă ca în acel banc vechi — mai cumpărați un bilet de loterie și abia apoi plângeți. Doar că în acest caz regimul Sandu-PAS, ca și cum ar juca la loterie cu soarta agenților economici moldoveni, care suferă pierderi și falimente datorită acestei „politici vizionare” a guvernului. Pe de altă parte, companiile de transport românești câștigă foarte bine. Doar imaginați-vă ce bani sunt implicați în procesul de reînnoire a permiselor, care sunt disponibile, spre deosebire de cele moldovenești, pentru transportatorii români. Companiile moldovenești nu au altă opțiune – pierd pe toate, sunt nevoite, probabil, să negocieze pentru transporturi cu alte companii străine, pierzând la evaluarea costului mărfii și așa mai departe.

Așadar, încă o dată, pentru a nu lăsa loc de interpretare: regimul aflat la putere în Moldova a fost primul care a impus restricții asupra transporturilor de marfă pentru transportatorii ruși pe teritoriul Moldovei, iar în același timp a continuat să beneficieze de accesul liber pe piața rusă. Ce credeau? Că această „fericire” va dura la nesfârșit și că Rusia nu va răspunde cu măsuri de reciprocitate? Iar când a răspuns, după trei ani, nu le-a convenit? Ei bine, voi înșivă ați început acest joc, scuzați-mi expresia, ați „salivat” în fântână de nenumărate ori. Pentru că vedeți voi, ați găsit o fântână nouă în fața UE, doar că din fântâna europeană apa o puteți bea foarte limitat și nu gratis. Iar când accesul la fântâna veche a fost închis, ați început să vă amintiți că, de fapt, uneori trebuia să beți din ea. Ce răspuns ați așteptat după atâția ani de acest comportament?

MIHAI POPȘOI, șeful MAEIE
”Obligațiile noastre presupun că politica de sancțiuni cu UE a Republicii Moldova va fi la nivel de 100%. În prezent, acest indicator este de aproximativ 80%. De aceea, nu putem în acest moment vorbi despre o sincronizare completă a sancțiunilor.”

IGOR GROSU, președintele Parlamentului, februarie, 2025.

Purta˘m negocieri cu fiecare tara˘ care are suficient bun simt pentru a ne asculta, respecta și a avea intenții bune fata˘ de noi.  Daca˘ ati observat, problemele nu sunt create de Republica Moldova, ci de… Rusia.  Nu a fost iarna în care ea (Rusia) sa˘ nu încerce sa˘ ne creeze probleme.
Rusia creeaza˘ probleme. 1:12 Renunțarea la sancțiuni este posibilă doar în cazul în care Moldova va considera acest lucru justificat și adecvat.
Dar ce face Dorin, Recean al nostru. Și premierul s-a apucat de reflecții filozofice, văzând în toate acestea un fel de simbolism, fără a uita, desigur, să descrie din nou imaginea concretă a dușmanului.

Este simbolic faptul că 115 transportatori au fost blocați în aceeași zi în care, cu câțiva ani în urmă, Rusia a impus un embargo asupra vinurilor, fructelor, legumelor, conservelor și a distrus întreprinderile moldovenești. Companii falimentate, oameni fără locuri de muncă, pierderi economice – iată scopul unui stat care vrea să ne pună în genunchi și să creeze un conflict între noi, în casa noastră. Hai să ne certăm unii cu alții… Datoria noastră, indiferent dacă suntem la guvernare, în opoziție, în mass-media sau în altă parte, este să unificăm societatea, nu să cădem în capcana rusă care ne va împărți. Am încredere în înțelepciunea noastră.
„Eu am încredere în înțelepciunea noastră” — a cui „înțelepciune”? Înțelepciunea „PAS-ului” nu mai este de încredere pentru nimeni, la fel cum promisiunile lor nu mai sunt credibile. Nici înțelepciune, nici decizii corecte nu au fost luate de guvern pentru transportatorii din Moldova. Mai mult, Recean spune că trebuie să fim prieteni, dar aparent întotdeauna împotriva cuiva. Altfel, întreaga construcție

creată de partenerii europeni ai regimului Sandu-PAS va deveni inutilă.
Discriminarea cetățenilor moldoveni care trăiesc în Rusia la alegeri, cu doar două secții deschise, ambele într-o singură clădire la Moscova — la ambasadă. Ieșirea din CSI, regimul de la putere a inițiat ieșirea Moldovei din acordurile semnate în cadrul CSI, aproape 80% dintre acestea fiind deja întrerupte de partea moldovenească. Criza energetică din cauza refuzului oficial al Chișinăului de a folosi resursele rusești. În același timp, a fost creată artificial o blocadă economică a Transnistriei, urmată de criza gazului, inclusiv provocată de întreruperea tranzitului prin Ucraina. Regimul de la putere nici măcar nu a încercat să negocieze acest lucru cu partea ucraineană.

Scandalul inventat cu antenele de pe acoperișul ambasadei ruse din Moldova, ce să mai spunem. De parcă rușii ne supraveghează. Apoi s-a aflat că SIS (Serviciul de Informații și Securitate) supraveghează diplomații ruși, fiecare mișcare a lor. La conferința de presă din 31 martie, șeful ServiciulUI de Informații și Securitatea a declarat că deputatul condamnat pentru o cauză politică, Nesterovski, s-ar fi ascuns în Transnistria cu sprijinul ambasadei Rusiei. Acum se gândesc câți diplomați ruși vor mai expulza din țară. Se zvonește că asta ar fi intenția: ruperea completă a relațiilor diplomatice. Știți, rusofobia în Moldova, de când a ajuns la putere regimul Sandu-PAS, a devenit o sursă bună de venit. Și nu are nicio legătură cu dezvoltarea sau păstrarea economiei. Cu atât mai puțin cu problemele transportatorilor. Scopurile sunt cu totul altele, din păcate, la o altă scară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE