15.5 C
Chișinău

Prețurile la carnea de porc din Chișinău au crescut cu 30%, în contextul deficitului de carne și crizei sanitare

Pe fundalul știrilor despre contaminarea masivă a porcilor cu pestă porcină africană, în două raioane din Moldova, și pe fundalul discuțiilor dintre autorități privind măsurile ce ar fi putut preveni deficitul de carne, în special înainte de Paște, prețurile la carnea de porc în piețele din Chișinău au crescut deja cu cel puțin 30%. Cumpărătorii au recunoscut că scumpirea i-a pus în dificultate, iar mulți dintre ei consideră că acum Moldova va fi inundată de carne importată. La rândul său, președintele Asociației Producătorilor de Carne, Andrian Burduja, a declarat că producătorii de carne nu au mărit prețurile și că majorarea este legată de speculațiile celor care fac comerț cu produsele respective. Alexandru Slusari, fostul director executiv al Asociației „Forta fermierilor”, a acuzat Consiliul Concurenței de inactivitate, vorbind despre speculații și înțelegeri de cartel. Reprezentanții instituției nu au comentat încă situația dată.

La Piața Centrală din Chișinău, vânzătorii, aflând despre filmarea unui reportaj tv, au ascuns etichetele de preț ale cărnii sub tejghele. Totuși, „fără cameră”, aceștia au dezvăluit, în secret, că prețurile la carnea din toate categoriile au crescut, în medie, cu 15- 20 de lei pe kilogram

Dacă înainte prețul era de 60, acum este de 80.

– Adică, cu 20 de lei mai mult pentru toate categoriile.

– Da.

–  Cum credeți, va mai avea loc o creștere a prețurilor, având în vedere deficitul?

– Nu știu…

La rândul lor, majoritatea cumpărătorilor consideră că această creștere a prețurilor nu este decât începutul și că, înainte de Paște, îi așteaptă surprize neplăcute din partea producătorilor. Mulți sunt convinși că deficitul de carne este inevitabil și că acest lucru va afecta cel mai mult categoriile de populație cu venituri mici.

На неделе я взяла за 85 леев за кг, а сейчас уже 95.

Carnea s-a scumpit cu aproximativ 25 de lei pe kilogram, iar înainte de Paște va fi un coșmar. În primul rând, carnea nu va fi disponibilă la vânzare, pentru că va începe… Și unora le va fi convenabil.
Poate că nu vor exista atâtea produse pe cât vor face să pară.
-Что скажете про дефицит мяса перед пасхой ? конечно подорожает наверное но люди все равно будут брать .

Prețurile vor crește, mai ales după post, totul se va scumpi. De Paște va trebui să cumpărăm, dar prețurile sunt foarte mari.

O mare îngrijorare pentru aproape toți cumpărătorii o reprezintă posibila apariție pe piață a produselor din carne de calitate inferioară. Mulți se tem că pe rafturi va ajunge carne infectată și nu cred că autoritățile își îndeplinesc corect funcțiile de control al calității.

– как вы считаете может ли то мясо попасть на прилавки и волнуетесь ли по этому поводу –  Desigur, ne îngrijorăm, fiecare se gândește la sănătatea sa. Probabil că este totuși riscant să cumpărăm carne acum.
În ceea ce privește siguranța, piețele nu sunt de încredere. Știu asta din experiență personală, am avut și eu cândva animale, le tăiam. Știu cum se vinde și cum se verifică… Cineva va suferi, iar altcineva va câștiga.
Poate această carne să ajungă pe rafturi sau nu?

–  Poate, cu siguranță poate, garantat 100%, pentru că avem oameni falși în Moldova, în guvern. Deci poate, e garantat.
Doar controlul medical, mai exact cel veterinar, poate ajuta. Și, în general, totul depinde de oameni, de disciplină.
откуда я могу знать откуда они привозят если они сюда из многих сел привозят .

Înțelegeți, nu e clar cine va verifica câți porci au murit. Dar cred că nu vor avea curajul să pună astfel de carne pe rafturi.
Da, cred că ar putea fi așa. Chiar 100% ar putea fi – totul va fi făcut pe ascuns.

Desigur, ne temem. De unde să știm ce fel de carne este aceasta? Ni se spune că este bună, dar de unde să știm?  Este nevoie de control.

Unii dintre interlocutorii noștri sunt convinși că focarul este benefic pentru importatorii străini, în detrimentul producătorilor locali.

Nu cred că va fi lipsă pentru că în mod natural (carne) va veni din Europa. Bineînțeles, bănuiesc că asta a fost făcut, știți, intenționat.

Ar putea fi pentru ca europenii să își impună produsele, carnea lor europeană. Și acest lucru este posibil. Prețurile sunt deja destul de mari, știți.

Am solicitat de la Asociația Producătorilor de Carne de Porc un comentariu cu privire la creșterea prețurilor la carne și la un posibilul deficit în țară. Șeful organizației, Andrian Burduja, a declarat într-un interviu acordat Canal 5 că nu există și nu se preconizează o penurie de carne de porc și că rezervele făcute în timpul iernii vor fi suficiente pentru a acoperi necesitățile pieței.
Burduja a mai spus că producătorii nu au majorat prețurile pentru produsele lor și că situația actuală de pe piață este legată de speculațiile celor care fac comerț cu produsele respective.
ADRIAN BURDUJA, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc

Este speculație, dacă poți face bani, de ce nu? Trebuie să înțelegeți că noi  vindem 70-80% din porci companiilor care taie carnea, iar acestea o revând mai departe celor care o vând pe piețe și în magazine. Noi nu vindem carnea direct. Există, desigur, contracte, dar 80% din carne este revândută prin „alte mâini”. „Prima mână” adaugă o marjă, „a doua” și astfel consumatorul final simte cel mai mult acest lucru.

Potrivit lui Andrian Burduja, fermierii din Moldova sunt capabili să furnizeze aproximativ 3300 de tone de carne pe lună, ceea ce acoperă complet cerințele pieței. Conform prognozelor sale, în următoarele două săptămâni, prețul cărnii va începe să scadă, estimându-se o reducere de aproximativ 10-15%. La rândul său, fostul deputat și ex-președinte al Asociației „Forta fermierilor”, Alexandru Slusari, consideră că înaintarea bruscă a prețurilor cărnii nu este altceva decât un acord de cartel și speculație.

ALEXANDRU SLUSARI, fost deputat, fost director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”

– Nu văd interes din partea producătorilor să crească prețurile. Producătorii înțeleg foarte bine că, dacă prețurile vor crește, următorul pas ar putea fi importul, iar acest lucru este mortal pentru ei.

Cred că aceasta sunt speculațiile vânzătorilor.

Asociația producătorilor de carne afirmă că nu se înregistrează deficit și că există suficientă carne, dar prețurile tot continuă să crească – înseamnă că există o problemă pe piață, iar dacă există o poziție coordonată a vânzătorilor de a crește prețurile la carne, atunci este vorba de o înțelegere de cartel. Consiliul Concurenței trebuie să intervină.

Am contactat Consiliul Concurenței pentru comentarii cu privire la creșterea bruscă a prețurilor la carne de porc și controlul prețurilor pe piață, însă ni s-a promis un răspuns ulterior. Până la momentul difuzării reportajului, nu l-am primit însă. Între timp, Guvernul a anunțat că focarul de pestă porcină africană, care a izbucnit la o fermă din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost lichidat în proporție de 75%, iar în satul Cimișeni, raionul Criuleni, în proporție de 20%. Despre acest lucru a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă. Referitor la posibilul deficit de carne, acesta a precizat că, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Moldova există aproximativ 350.000 de porci în fermele autorizate. Totodată, el a dar asigurări că „nu există riscuri pentru o criză alimentară.
Capacitățile sectorului de a furniza carne proaspătă refrigerată
rămân neschimbate”, a declarat Daniel Vodă. El nu a comentat însă și subiectul creșterii prețurilor.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE