Poliția a recunoscut că i s-a ordonat să împiedice autobuzul companiei GRT să ajungă vineri în Chișinău. Urmare a acestui fapt, postul de televiziune anunță pe Telegram că intenționează să facă apel la instanță pentru a contesta acțiunile. Incidentul a avut loc în ziua protestului în fața Judecătoriei Ciocana, unde magistrații decideau asupra măsurii preventive pe care urmau să o aplice bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Directorul tehnic al GRT, care se afla în automobilul reținut a declarat pentru Canal 5 că, motivul invocat de poliție erau niște probleme tehnice, dar el este convins că adevăratul scop pentru care mașina a fost oprită a fost acela de a nu permite jurnaliștilor din regiune să ajungă în fața instanței ca să relateze despre dezmățul ce are loc în raport cu Guțul și, eventual, astfel, eventual, să nu se mobilizeze și mai multă lume pentru a se alătura manifestanților care erau deja în capitală. De altfel, o jurnalistă aflată în autovehiculul oprit spunea într-un live că acesta ducea la reparație un terminal defect. Echipajul de poliție care a oprit mașina insista însă că defecte ar fi grilajul și un dispozitiv de iluminare.
Postul de televiziune atrage atenția asupra faptului
că ”că autobuzul fusese primit de companie drept cadou, în stare
nouă, și nu a fost niciodată reautilat. Autobuzul trecea periodic prin inspecții tehnice de două ori pe an și nu fusese niciodată considerat un pericol de către poliție. Mai mult, dispozitivul de iluminare era inutilizabil și nu prezenta risc pentru siguranța rutieră”, scrie postul GRT.
Cu toate acestea, Poliția a continuat acțiunile, spunând că a primit ordine să oprească autobuzul și nu a returnat plăcuțele de înmatriculare, lăsând GRT fără vehicul. Administrația GRT a primit comentarii de la avocatul companiei, care a confirmat că acțiunile poliției de confiscare a plăcuțelor de înmatriculare sunt complet ilegale, nejustificate și vor fi contestate în instanță.
De asemenea, sursele postului de televiziune au aflat că o practică similară a fost aplicată și altor agenți economici, precum „Magazine Sociale” SRL din Cimișlia și Basarabeasca. În acest caz, plăcuțele au fost confiscate sub un pretext inventat al „modernizării neautorizate” a vehiculelor, numerele cărora, de asemenea, au fost ridicate, ceea ce a dus la suspendarea activității companiei.
Avocatul GRT a confirmat că acțiunile poliției sunt ilegale și nejustificate, iar compania va contesta confiscarea plăcuțelor în instanță. Poliția nu a comentat afirmațiile jurnaliștilor GRT.
Un alt aspect controversat al acestui incident a fost reacția portalului „Ziarul de Gardă”, care, într-un articol, a ridiculizat cererea jurnalistei Irina Kara de a solicita polițiștilor să vorbească în limba rusă, având în vedere că o parte semnificativă din audiența GRT este rusofonă. Incidentul a stârnit critici despre legalitatea acțiunilor poliției, transparența deciziilor autorităților și respectarea drepturilor minorităților lingvistice din regiune.