Guvernarea continuă tot mai ferm să ne militarizeze. De această dată, Executivul propune modernizarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova, majorarea bugetului alocat apărării până la 1% din PIB și o creștere semnificativă a numărului de militari. Aceste schimbări fac parte dintr-o strategie pe termen lung, care vizează întărirea securității naționale, se arată în document. Totul se întâmplă în timp ce au loc negocieri pentru soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina și rezolvarea altor conflicte militare majore.
Potrivit proiectului de decizie plasat pe pagina Guvernului, pentru consultări publice, autoritățile pregătesc o nouă strategie militară, pentru perioada 2025–2035, care vizează creșterea și modernizarea Forțelor Armate ale țării. Conform unui proiect de hotărâre care însoțește Strategia Militară a țării, obiectivul este de a forma o armată mai mare, mai bine echipată și mai integrată în securitatea națională. Astfel, printre principalele măsuri propuse se numără: creșterea efectivului de personal militar până la 8.500 de soldați – atât prin contract, cât și în termen, și 2.000 de civili, reorganizarea conducerii Forțelor Armate pentru o mai bună coordonare și eficiență, dar și investiții semnificative în industria națională de apărare și în creșterea interoperabilității cu structurile internaționale de profil.
În prezent, efectivul Forțelor Armate este limitat prin lege la 6.500 de militari, ceea ce înseamnă că, pentru a permite extinderea propusă, va trebui modificată legislația.
Totul se întâmplă pe timp de pace și aceste măsuri se conturează în timp ce se duc tratative de încetare a războiului în Ucraina. În acest context internațional complex, Guvernul moldovean subliniază necesitatea consolidării apărării naționale, în ciuda apelurilor internaționale pentru o reducere a tensiunilor și promovarea dialogului diplomatic.
Un alt punct important al strategiei este bugetul alocat apărării. În perioada 2025–2027, Guvernul a prevăzut pentru sectorul apărării un buget anual de 1,74 miliarde lei, ceea ce reprezintă doar 0,4- 0,5% din PIB-ul țării. Deși obiectivul declarat este atingerea unui buget de 1% din PIB până în 2034, nu există încă garanții bugetare ferme pentru realizarea acestei ținte pe termen lung. Proiectul ”cu privire la aprobarea Strategiei militare a Republicii Moldova pentru anii 2025-2035” este plasat pe pagina Guvernului și urmează a fi supus consultărilor publice în perioada 27 martie 2025 – 10 aprilie 2025. Am încercat să aflăm de la reprezentanții Guvernului când documentul urmează a fi aprobat, însă, aceștia nu ne-au răspuns la telefon.
Precizăm că, în pofida neutralității oficiale, a lipsei unor amenințări externe directe și în condițiile unor probleme economice drastice, la Băcioi, se construiește cea mai mare bază militară din Moldova. În total, potrivit Ministerului Apărării, pentru construirea bazei militare, care va ocupa o suprafață de aproximativ 26 de hectare, au fost deja cheltuite aproximativ 500 de milioane de lei din bugetul de stat, iar suma totală pe care o va aloca statul în acest scop se ridică la 175 840 000 lei. Menționăm că, potrivit legii bugetului de stat pentru anul 2025, Ministerului Apărării i-au fost alocate aproximativ 1,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 0,65% din PIB. În ultima perioadă, Moldova continuă să primească din exterior ajutoare sub formă de tehnică și echipamente militare.
În politica de militarizare, regimul Sandu-PAS urmează în totalitate indicațiile conducerii UE, care și-a orientat economia către sectorul militar. Totuși, chiar și în interiorul Uniunii Europene, nu toți sunt de acord cu această decizie. Mai mulți experți sunt de părere că,pentru Moldova, cheltuirea unor resurse atât de mari pentru nevoi militare este antisocială.
Totul se întâmplă în timp ce aproximativ jumătate dintre copiii de la sate, adică 44,6 de procente, trăiesc în sărăcie absolută. Rata sărăciei absolute în mediul rural s-a majorat cu 4,1%, iar în mediul urban – cu 0,5%. Iar nivelul sărăciei absolute a atins cifra record de 40%.