9.4 C
Chișinău

Polonia va suspenda dreptul de a solicita azil pentru migranții care intră în țară pe la frontiera sa cu Belarus

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că guvernul său va suspenda temporar dreptul de a solicta azil  al migranților care ajung în Polonia prin granița cu Belarus, transmite BBC. Tusk a făcut acest anunț după ce controversatul proiect de lege, care va permite autorităților poloneze să suspende acest drept pentru o perioadă de până la 60 de zile, a fost promulgat de președintele Andrzej Duda.

Tusk a declarat că guvernul său va adopta legea „fără niciun moment de întârziere”, în timp ce Duda a afirmat că modificările sunt necesare pentru a consolida securitatea la frontierele țării. Dar legea a fost criticată de grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, care a declarat că UE ar trebui să ia măsuri legale împotriva Poloniei în cazul în care aceasta ar fi pusă în aplicare.

Luna trecută, grupul a îndemnat parlamentul țării să respingă proiectul de lege, afirmând că acesta „contravine obligațiilor internaționale și UE ale Poloniei” și ar putea „sigila complet frontiera Polonia-Belarus, unde autoritățile poloneze se angajează deja în respingeri ilegale și abuzive”. Guvernul a declarat anterior că suspendarea va fi aplicată doar temporar persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității statului, de exemplu grupurilor mari de migranți agresivi care încearcă să ia cu asalt frontiera. Se vor face excepții pentru minorii neînsoțiți, femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau bolnave, oricine este expus unui „risc real de vătămare gravă” prin returnare și cetățenii țărilor acuzate de instrumentalizarea migrației – cum ar fi Belarus. Tusk a respins criticile din partea grupurilor pentru drepturile omului.

„Nimeni nu vorbește despre încălcarea drepturilor omului, a dreptului la azil, vorbim despre neacordarea cererilor persoanelor care trec ilegal frontiera în grupuri organizate de Lukașenko”, a declarat el în octombrie. Începând din 2021, Polonia, Lituania, Letonia și Finlanda au înregistrat o creștere uriașă a numărului de persoane care trec ilegal în țările lor din Belarus și Rusia. Autoritățile poloneze au trimis mii de soldați și polițiști de frontieră pentru a supraveghea granița cu Belarus și au construit un gard de oțel înalt de 5,5 metri de-a lungul a 186 km de frontieră, unde, uneori, câteva mii de migranți au rămas blocați. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului estimează că, din 2021, peste o sută de persoane au murit la frontiera dintre Belarus și Polonia, Lituania și Letonia.

Țările de pe flancul estic al UE și Comisia Europeană au acuzat autoritățile belaruse și ruse că folosesc ca armă migrația pentru a crea o nouă rută de intrare în UE în vederea destabilizării blocului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE