După îngroparea a 65.000 de porci din cauza pestei porcine, locuitorii satului Roșcani, Anenii Noi, se confruntă cu un miros puternic și sunt îngrijorați de posibile riscuri sanitare.
Deși autoritățile afirmă că toate procedurile au fost realizate conform reglementărilor, mulți consideră că incinerarea ar fi fost o metodă mai sigură. Primarul a declarat că responsabilitatea aparține instituțiilor competente, iar accesul în zonă este interzis.
Locuitorii satului Roșcani, Anenii Noi, unde au fost îngropați peste 65.000 de porci din cauza unei epidemii de pestă porcină, spun că au o viață de coșmar din cauza mirosului neplăcut care persistă în zonă.
– Mirosul ne deranjează, nu putem să ținem ferestrele deschise.Astăzi a bătut vântul altfel și nu prea mirosea, dar ieri mă înădușeam.
Uite, ce putoare. Tot timpul miroase aici, și seara, și dimineața, dar ce putem noi să facem? Noi suntem mici și nu putem face nimic, așa-i conducerea.
– Cât miros urât avem noi aici, toată vara, dimineața nu te poți trezi.
Nemulțumirile lor nu se limitează doar la acest aspect. Mulți dintre ei sunt îngrijorați că normele de inhumare nu au fost respectate și se tem de riscurile de contaminare, în ciuda asigurărilor autorităților că procedurile au fost conforme cu reglementările. Oamenii consideră însă că incinerarea ar fi fost o metodă mai sigură.
– Să nu îi îngroape, dar să-i ardă, pentru că porcii se umflă și explodează ca o bombă. O să fie bombă atomică, o să fie război cu porci.
– A fost protestul duminică protest și el o spus că nu o să pută, el o dat garanție, Alexandru Manciu îl cheamă, e de la ANSA. Ei nu vin nici cu o hârtie, nu vin cu nimic.
De cealaltă parte, primarul satului Roșcani a declarat pentru Canal 5 că primăria nu are nicio responsabilitate în această situație, ci instituțiile competente, precum Agenția de Mediu sau ANSA Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul de Sănătate Publică.
CONSTANTIN MORARI, primarul satului Roșcani, Anenii Noi
Noi, ca autoritate publică locală, adunăm de la locuitori toate întrebările care apar și le formulăm în demersuri și le adresăm în continuare instituțiilor pentru a primi răspunsuri mai detaliate, mai concrete, cu privire la toate urmările care pot fi.
Ministerul Mediului spune într-un comunicat că stratul de sol, unde au fost înhumați porcii, este lutos și cu permeabilitate redusă, ceea ce ajută la prevenirea infiltrării apelor subterane.
Instituția a asigurat că procedura de înhumare respectă normele sanitar-veterinare naționale și internaționale, aplicându-se dezinfectant pe bază de clorură de var.
Am încercat să ajungem în zona unde au fost îngropați cei 65.000 de porci, dar nu am avut acces, deoarece poliția a restricționat-o, iar pentru a intra este necesar să depui o solicitare către ANSA. Am telefonat și noi agenția pentru o reacție la acuzațiile oamenilor, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon.
Amintim că un focar de pestă porcină africană s-a declarat la o fermă comercială din extravilanul localității Roșcani, raionul Anenii Noi. Potrivit administrației fermei, pierderile sunt estimate la aproape 440 de milioane de lei, având în vedere că au fost afectate aproximativ 65.000 de capete. La câteva zile după, un alt focar a fost confirmat la o fermă din Cimișeni, raionul Criuleni, unde ar fi vorba de 45.000 de porci.