Guvernul regimului PAS a prelungit angajamentele companiei „Energom” privind achizițiile centralizate de energie electrică pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru. Hotărârea a fost adoptată de cabinetul de miniștri în ședința din 26 martie. Termenul de mandat pentru implementarea achizițiilor a fost prelungit până la 31 decembrie 2025.
În esență, „Energom”, care a fost introdus pe piața energetică de autorități în perioada regimului de urgență, rămâne un monopol pe piața respectivă, tranzacțiile pe care le realizează fiind efectuate fără transparență în raportare, iar informațiile privind prețurile de achiziție a energiei electrice și a gazului natural sunt păstrate în secret.
Conform hotărârii adoptate de guvern, „Energom” „va continua să achiziționeze cantitățile necesare de energie electrică”, iar „această măsură va contribui la stabilitatea sectorului energetic al Republicii Moldova, asigurând continuitatea și accesibilitatea energiei electrice pentru toți consumatorii”. Astfel, compania, care este complet sub controlul guvernului condus de Dorin Recean, este, în fapt, singurul cumpărător de energie electrică pe piața reglementată.
În aceste condiții, nu se poate vorbi despre liberalizarea pieței conform cerințelor celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE, la care Moldova s-a alăturat.
În prezent, „Energom” achiziționează resurse energetice prin contracte bilaterale cu furnizori și producători din România și Ucraina, precum și din surse interne, inclusiv din surse de energie regenerabilă, sau de pe piața energetică.
Totuși, procentajul surselor interne și regenerabile este relativ mic, majoritatea volumelor fiind importate. Mulți experți au ridicat semne de întrebare legate de prețurile mari ale achizițiilor realizate de companie pe piața liberă europeană, în special pe bursa din România, având în vedere creșterea tarifelor pentru energie electrică și gaz în Moldova. În plus, compania păstrează în secret informațiile referitoare la prețurile de achiziție, invocând confidențialitatea contractelor încheiate.
Aceste probleme au fost confirmate și de auditul recent realizat de Curtea de Conturi. Inspectorii au descoperit încălcări și lipsă de transparență în achizițiile de gaze naturale realizate de „Energom” între 2021 și 2023. În această perioadă, autoritățile au introdus regimul de urgență, sub acoperirea căruia s-au făcut achiziții de gaz natural la cel mai mare preț — 1200 de dolari pe metru cub.
Și până acum, prin tarifele mari, noi toți, continuăm să plătim aceste mahinații pe piața gazelor. Curtea de Conturi a anunțat că din bugetul Moldovei au fost cheltuite peste 4,5 milioane de lei pentru întreținerea unei filiale inutile a „Energom”, deschisă în România — Energocom Gas & Power.
De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că nu a existat o contabilizare adecvată a rezervelor de gaze în valoare de 541 milioane lei, și nu este în totalitate clar cum a fost gestionată această rezervă după ridicarea regimului de urgență. Auditorii au identificat și întârzieri nejustificate în achitarea
datoriilor „Termoelectrica”, în valoare de peste 1,3 miliarde de lei.
„Energom” nu a reușit să prezinte auditorilor toate documentele financiare. De exemplu, în cazul achiziției de gaz din 25 octombrie 2021, explicația oferită a fost destul de ciudată — „membrii grupului de lucru, la plecare, nu au predat toate fișierele referitoare la achizițiile de gaze naturale, iar procesele-verbale de predare- primire a documentelor nu au fost completate corespunzător”.
Între timp, în contextul crizei energetice din toamna anului 2021, care a fost în mare parte provocată de regimul aflat la putere, guvernul Sandu-PAS a alocat din buget 7,8 miliarde de lei pentru capitalizarea „Energom”, o companie despre care până atunci puțini au auzit. Aceeași companie a operat și fonduri de credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 300 de milioane de euro, alocate „pentru a asigura securitatea energetică”.