11.6 C
Chișinău

Sectorul Rîșcani al capitalei: Acuzații de interese ascunse și corupție într-un proiect imobiliar din capitală |VIDEO

Protest în sectorul Rîșcani al capitalei. Mai mulți locuitori de pe strada Zimbrului 10 au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de un șantier de construcție pe care îl consideră ilegal, din cauza lipsei actelor permisive. Politologul Valeriu Ostalep, care locuiește în apropiere a descoperit legături politice și posibile acte de corupție legate de acest proiect.

Participanții la protest susțin că lucrările de construcție au dus la fisurarea pereților clădirilor din vecinătate și au cauzat tăierea a zeci de copaci, modificând infrastructura drumului public. În plus, aceștia sunt îngrijorați că noua construcție le va afecta accesul la locurile de parcare și va reduce considerabil spațiile verzi din zonă.

Protest în sectorul Rîșcani al capitalei. Mai mulți locuitori de pe strada Zimbrului 10 au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de un șantier de construcție pe care îl consideră ilegal, din cauza lipsei actelor permisive. Politologul Valeriu Ostalep, care locuiește în apropiere a descoperit legături politice și posibile acte de corupție legate de acest proiect.

Participanții la protest susțin că lucrările de construcție au dus la fisurarea pereților clădirilor din vecinătate și au cauzat tăierea a zeci de copaci, modificând infrastructura drumului public. În plus, aceștia sunt îngrijorați că noua construcție le va afecta accesul la locurile de parcare și va reduce considerabil spațiile verzi din zonă.

Locuitorii de pe strada Zimbrului 10 acuză autoritățile capitalei de inacțiune în cazul unei clădiri pe care o consideră construită ilegal. Aceștia susțin că, din cauza acestui proiect, drumul public a fost deteriorat și zeci de copaci din parcul „Boris Glavan” au fost tăiați pentru a face loc unei parcări.

Mai mult, oamenii se plâng că au rămas fără locuri de parcare și fără drumuri de acces în curtea blocului, iar pereții clădirilor în care locuiesc au început să se fisureze.

MARIA MARJINĂ, locatară

– Casa se distruge, vin mașini și de la vale, și din deal. Toate aceste mașini au tonaje mari, nu sunt mașini de 100-200 kg, dar au un tonaj de 8-10 tone.

Soacră-mea și bătrânii sunt aici din 1939, acest pământ este al lor, a fost cumpărat de mult, dar a trecut timpul, s-au schimbat legile și au luat pământurile, iar ei au rămas cu 10 sote de pământ. Dar din aceste 10 sote, le-au luat acum doar 3 sote. Pentru ce? Unde este dreptatea omului?

GHEORGHE DUMBRAVA, locuitor

– Nouă ne este frică că se va legaliza un lucru ilegal. Aceste lucruri trebuie curmate de la rădăcină, nu se poate admite pentru că ele încurajează și alte nereguli. În al doilea rând, cei care au inițiat construcția clădirii nu își dau seama ce se va întâmpla ulterior cu oamenii care vor fi duși în eroare și vor cumpăra aceste apartamente, iar apoi se vor confrunta cu un calvar.

Aici va fi un tren care va circula când vei intra și seara când vei ieși.

Terenul acela nu a avut niciodată statutul de teren destinat construcției de case cu multe etaje.

Cum credeți, la mijloc ar sta un interes ascuns? – Sigur, nici nu mă îndoiesc de acest lucru.

În plus, pentru a înălța construcția, dezvoltatorul, se pare, a avut nevoie de terenuri ce erau arendare de alte persoane și din motive necunoscute, autoritățile locale ar fi refuzat să le prelungească această închiriere.

SERGHEI VIERU, locuitor

– A fost ocupat pământul care a fost dat în arendă bunicii. Aici a fost grădina bunicii, iar pământul a fost dat de primărie în arendă. După ce a decedat bunica, tata a plecat să prelungească arenda și i se spunea că vor veni cu un răspuns clar într-o lună, două, că trebuie să verifice documentele, și asta se întâmpla din anii ’90 până în prezent.

În anii ’90 și ceva, au depus cerere, iar în 2000 au depus din nou cerere pentru arendarea pământului. În 2024, au depus din nou cerere și tot nu am primit niciun răspuns. Noi, de câțiva ani, luptăm pentru a primi voința de arendă pentru pământul dat, dar nu am primit nimic, iar ei, în câteva clipe, au primit.

Politologul Valeriu Ostalep, care locuiește și el în apropiere, și care a organizat acest protest, a subliniat că privatizarea terenului este suspectă și explică de ce.

VALERIU OSTALEP, politolog

Terenul din spatele meu este un teren municipal și în spate este un teren înfundat, înainte de a oferi dreptul de construcții, Consiliul Municipal era obligat să stabilească prin decizie care este soarta acestui lot de pământ, ceea ce NU a fost făcut, respectiv, la acest moment ce se întâmplă, aceasta construcție afectează viața oamenilor care locuiesc aici.

Uitați-vă, în spațiul care este aici trebuia să treacă în fiecare dimineață 100 de mașini, dar asta este ireal. Pentru că lor nu o să le ajungă spațiu este clar că parcul din spatele dumnevoastră în vor tăia, ceea ce deja se întâmplă, a început tăierea copacilor pas cu pas.

Mai mult ca atât, Ostalep susține că la mijloc ar exista interese în care ar fi implicat primarul capitalei Ion Ceban, dar și un prieten de al acestuia.

În plus, Ostalep sugerează că protestul locuitorilor a fost blocat de protestatara de serviciu Maria Olaru, care ar fi fost trimisă să oprească manifestația și să transforme situația într-un haos, acuzându-l pe primarul Ion Ceban că utilizează astfel de acțiuni pentru a crea confuzie.

Olaru criticartă de locuitori, pleacă.

Sunteți obligați cel puțin să o somați să respecte drepturile și altor oameni. – Dumneavoastră cât ați dat interviu eu nu am somat-o, nu i-am spus? Mie îmi pare rău. Este înregistrare pe cameră de bord cum a fost somată doamna Maria. – În prezența mea v-am rugat de câte ori să o somați.

VALERIU OSTALEP, politolog

Primăria și pretura refuză să discute aceste subiecte, eu am publicat pe pagina mea de Facebook care este schema coruptibilă, ce și cum ei fac. Iată puteți să observați un fel de contramanifestație, doamna Olaru pentru a bloca această manifestație. Atrageți atenția încă la un lucru, astăzi este luni, în mod normal la această oră aici trebuie să se muncească.

Din cauza că noi am organizat acest eveniment public pentru a atrage atenția, noi vedem că nimeni nu lucrează, totul este închis și concomitent vedem un scandal organizat de către doamna Olaru. Pe ea au trimis-o să blocheze ceea ce noi astăzi discutăm, este simplu. Ei transformă în clounadă și haos și acestea sunt utilizate de Ion Ceban.

Ostalep mai afirmă că administratorul șantierului a fost prins în flagrant de Serviciul Prevenirea și Combaterea Corupției în timp ce ar fi comis acte de corupție.
În plus, printre proprietarii companiei care implementează proiectul se numără fiica unui judecător, care ar fi asociată într-o afacere cu un cunoscut dezvoltator imobiliar, cu legături în diverse domenii, inclusiv în fotbal, dar și cu un prieten al primarului Ion Ceban.

La manifestație a fost prezentă și activista Diana Carpinschi care la fel a precizat că ar avea dovezi că ar exista interese ascunse.

DIANA CARPINSCHI, activist civic

Eu nu vreau ca pământul municipal care aparține tuturor oamenilor care contribuie la acest oraș să fie dat așa de pomană cuiva.

Am fost aici în octombrie când încă nu era nici gard instalat, iată avem și câteva scrisori, eu am chemat poliția. Când am cerut să aflăm cine este stăpânul la acest pământ și cine se ocupă de construcție până la urmă s-a depistat că este rudă cu Ion Ceban, așa că aici este conflict de interese.

Valeriu Ostalep a solicitat și partidelor să vină la fața locului pentru a ajuta la rezolvarea problemei însă, la apelul acestuia a răspuns doar deputatul BCS, Diana Caraman.

DIANA CARAMAN, deputat BCS

Desigur că trebuie să ne unim pentru a face claritate în această situație. Mai mult ca atât, ceea ce ne-au prezentat cetățenii, răspunsul poliției, în legătură cu ceea că aici au fost copaci plantați de mulți ani și la întrebarea oamenilor cine răspunde pentru tăierea ilegală a copacilor, poliția răspunde că firma constructoare își ia angajamentul ca după finisarea lucrărilor să restabilească totul cum a fost.

Dar cum vor restabili copacii, nu este clar. Dar asta demostrează o situație absurdă și anume că poliția sau alte organe competente, nu se ocupă cu această problemă.

Voi face o solicitare pentru a afla ce se întâmplă și voi încerca să clarific de ce se întâmplă anume în așa mod.

Am încercat să luăm o reacție de primărie, de la direcția arhitectură, dar și de la compania de construcții, în privința pretențiilor locatarilor, legate de defrișarea arborilor și închiderea căilor de acces, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE