11.6 C
Chișinău

Seceta și criza financiară lovește agricultorii: Povestea unui fermier din Gotești aflat în faliment

Un fermier din Gotești, care a investit ani de muncă și sute de mii de euro din economiile sale personale pentru a crea unul dintre cele mai mari și moderne sisteme de irigație private din Moldova, alimentat cu apă din râul Prut, se confruntă cu dificultăți din cauza secetei de anul trecut și a datoriilor față de bănci, ajungând fără fonduri pentru lucrările de câmp din primăvară.

Băncile, din cauza datoriilor, au confiscat și arestat echipamentele, însă problema principală, spune Ion Jorovlea, este că nu are niciun leu pentru achiziționarea de combustibil, ceea ce îl împiedică să înceapă semănatul. Potrivit lui Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, singura soluție care ar putea salva sute de agricultori aflați într-o situație similară este sprijinul guvernamental adresat, pe care acesta intenționează să-l solicite Guvernului săptămâna viitoare. Detalii în reportajul următor

„Anul trecut a fost greu pentru întregul raion, spune Ion, iar nenorocirea nu a ocolit nici gospodăria sa. Împreună cu fratele său, a investit toți banii în echipamente moderne și un sistem de irigație de ultimă generație, însă din cauza secetei, apă pentru irigații pur și simplu nu a existat, iar pe o suprafață de aproximativ 250 de hectare semănate cu porumb, întreaga recoltă s-a ars. Au început problemele cu băncile, față de care s-au acumulat datorii de aproximativ 17 milioane de lei. În cele din urmă, a fost inițiată procedura de faliment, iar banca a pus la vânzare practic toată echipamentul lor.”

ION JOROVLEA, fermier s. Gotirști, raionul Cantemir

Mi-au confiscat două tractoare, patru tamburi de erigație, două pompe, 1200 m de trasee imobili de erigație, plug, frez, toate agregatele care noi ne ocupam și cu creșterea seminței de lucernă pentru agregatele care erau folosite pentru selectarea seminței, calibrarea, magnetizarea.

Dar chiar și în această situație dificilă, agricultorul nu a căzut în disperare. S-a înțeles cu vecinii, care i-au dat echipamentele necesare pentru lucrările de primăvară, partenerii i- au oferit semințe și îngrășăminte pe datorie, însă i-a lipsit cel mai mic detaliu – nu avea cu ce să alimenteze tehnica.

ION JOROVLEA, fermier s. Gotirști, raionul Cantemir
Problema noastră, am întâlnit cu alte întrebări, că nu avem, practic,
motorină. Motorină, nu dau nimeni în niciun fel de credit. Dacă este posibilitatea de a lua sămânță, îngreșăminte, am mai convins firmele cu inputuri de a ne oferi cu achitarea la toamnă, sămânță, îngreșăminte și chimia, zicem astea. Ok. Au rămas motorină.
Elementar, nu avem cu ce alimenta tractoarele și careva sisteme de irrigație, de a pompa apă din prut sau de a irriga în câmpă, direct.

Fermierul spune că a solicitat ajutor de la Ministerul Agriculturii, dar nimeni nu l-a ajutat. La acest nivel, singurul care ne susține este doar vecinul local, care ne ajută cu tehnica.

ION JOROVLEA, fermier s. Gotirști, raionul Cantemir

Chiar am încercat cu două, trei companii, am apelat să ne oferim
măcar 200.000, să procurăm 10 toni de motorină. Practic, le-am propus procurați-o voi, dați-ne motorină, numai că putem lucra. Dar ne-au refuzat toți. Nu e nici o ieșire, practic, alții nu mai știm unicum. Persoane fizice nu dau nimic deja. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci ce facem? Nu știu, practic, la asta nici nu ne-am gândit, nici nu ne gândim la asta, tot gătem, orice, fiecare zi suntem într-o proces de găta soluții.

Ion spune că, indiferent de dificultăți, continuă să caute combustibil sau bani pentru a-l achiziționa, pentru a putea lucra 300 de hectare și a le semăna cu floarea-soarelui. Fermierul afirmă că mai are încă două săptămâni pentru a finaliza semănatul culturilor și atunci munca și eforturile lui vor fi salvate.

ION JOROVLEA, fermier s. Gotirști, raionul Cantemir

Deja noi, anul ăsta, ne stăruim să cultivăm alte culturi, pentru că chiar dacă vine arșița, deja să avem roade, să ieșim la normal, la modalitatea de a lucra deja liniștit și fără peripeții. Și ce poate să vă ajute? Banii circulari. Banii, statul cumva să facă garanții, nu știu cum ar putea face, să ia banii circulari, măcar 200-300 de mii de lei pentru motorină.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, spune că situația lui Ion Jorovlea nu este deloc un caz izolat. Cei mai afectați de secetă în acest an sunt fermierii din sudul țării, unde aproximativ 150 de gospodării au intrat în faliment. În întreaga republică, conform datelor asociației, sunt în proces de faliment între 450 și 500 de gospodării agricole, iar dacă nu va fi o recoltă bună, la acestea se vor adăuga încă cel puțin 400 de agricultori. Fără sprijin guvernamental, aceste gospodării pur și simplu vor dispărea.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv asociația „Forța Fermierilor
„Acești fermieri care se află într-o situație atât de dificilă nu pot fi creditati sau finanțați de nimeni. Singura soluție, în opinia mea, ar fi, dar doar pe termen scurt, ca statul să găsească sau să redistribuie acele 50 de milioane de lei pe care le-a alocat deja în buget pentru astfel de companii aflate în proces de faliment. Sau să acorde ajutor, măcar sub formă de combustibil diesel.”

Alexandr Bădărău intenționează să propună în viitorul apropiat Ministerului Agriculturii și guvernului o serie de măsuri pentru sprijinirea agricultorilor: printre acestea, conform spuselor sale, va fi furnizarea de combustibil, alocarea de fonduri financiare cu garanții de stat și alte măsuri. Toate sunt însă doar promisiuni, pe care, proaspătul consultant pe domeniul Agricultură în Cabinetul premierului Recean s-a învățat să le facă. Amintim că situația dificilă și lipsa de sprijin guvernamental în anul trecut au fost cauzele unei serii de proteste la scară largă ale agricultorilor, atât în capitală, cât și în întreaga țară. Fermierii au cerut aprobarea unei legi pentru sprijinirea agricultorilor afectați de secetă, restituirea accizelor pentru anul 2024 și plata datoriilor pentru subvenții. Cu toate acestea, autoritățile nu au luat niciun fel de măsuri semnificative.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE