Guvernul pregătește măsuri de cenzură pe internet. Un document oficial elaborat de autorități prevede că site-urile pot fi blocate în 24 de ore, fără decizie judecătorească.
Conform noii reguli, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne vor putea ordona blocarea site-urilor, iar furnizorii de internet vor trebui să le blocheze imediat. Măsura este justificată de autorități ca o modalitate de a preveni infracțiunile online. De cealaltă parte, experții susțin că această decizie ar putea afecta libertatea de exprimare, activitatea presei și crea riscuri de cenzură.
Potrivit documentului oficial, pregătit de către Guvern, numit ”Instrucțiune privind procedura de sistare a accesului la pagini web care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor”, se propune modificarea legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice.
Astfel, potrivit inițiativei,Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne vor fi instituțiile care vor avea autoritatea de a emite ordine de blocare a site-urilor, iar furnizorii de internet vor fi obligați să le pună în aplicare în termen de 24 de ore.
Totodată, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, din cadrul MAI, va asigura accesul neîntrerupt la toate paginile web din rețeaua internet, pentru a monitoriza și combate materialele care ar putea fi utilizate pentru infracțiuni”, se menționează în document. Proiectul a fost publicat pe site-ul Cancelariei de Stat și a fost contrasemnat de ministerele Justiției și Afacerilor Interne.
Deși măsura este prezentată ca o metodă de prevenire a infracțiunilor, expertul și directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu a declarat pentru Canal 5 că, există îngrijorări privind posibilele efecte negative asupra libertății de exprimare și asupra activității presei în Republica Moldova.
„Prin prezenta instrucțiune în realitate se urmărește crearea unei proceduri paralele de control și emiterea actelor restrictive, iar grav este că proiectul de instrucțiune nu conține garanții adecvate cu un nivel de detaliere corespunzător, pentru un proces echitabil, or, reglementarea aridă și generală, va genera în mod cert riscuri de cenzură – fapte interzise de art. 34 alin. (5) din Constituția Republicii Moldova și art. 5 din Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare.
Proiectul actului normativ necesită a fi supus consultărilor publice extinse cu furnizorii de servicii internet, hosting, mass-media, organizații neguvernamentale, pentru a reglementa în mod corespunzător și a exclude eventualele lacune și loc de abuzuri”, a precizat Sergiu Bozianu.
SERGIU BOZIANU, directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private
„Prin prezenta instrucțiune în realitate se urmărește crearea unei proceduri paralele de control și emiterea actelor restrictive, iar grav este că proiectul de instrucțiune nu conține garanții adecvate cu un nivel de detaliere corespunzător, pentru un proces echitabil, or, reglementarea aridă și generală, va genera în mod cert riscuri de cenzură – fapte interzise de art. 34 alin. din Constituția Republicii Moldova și art. 5 din Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare.
Proiectul actului normativ necesită a fi supus consultărilor publice extinse cu furnizorii de servicii internet, hosting, mass-media, organizații neguvernamentale, pentru a reglementa în mod corespunzător și a exclude eventualele lacune și loc de abuzuri”.
Precizăm că, la inițiativa actualei guvernări, sub pretextul combaterii dezinformării și protejării securității statului, SIS a închis peste 70 de site-uri și portaluri-media, fără decizii legale.
La fel, la solicitarea PAS, mai mulți politicieni din opoziție au rămas fără paginile de Telegram și Facebook, fără a li se oferi însă argumente plauzibile. Amintim că, Serviciul de Informații și Securitate își propune să obțină atribuții suplimentare care i-ar permite să supravegheze cetățenii fără a obține mai întâi permisiunea unui judecător, iar aceștia ar putea fi amendați pentru mesaje critice.