11.6 C
Chișinău

Blocul „Victorie” și locuitorii din Rîșcani au marcat 81 de ani de la eliberarea Moldovei de sub fascism printr-un marș al memoriei și un omagiu eroilor căzuți |VIDEO

Reprezentanții Blocului „Victorie” împreună cu locuitorii orașului Rîșcani au adus un omagiu eroilor care au luptat pentru pace și eliberare în Marele Război Pentru Apărarea Patriei. În semn de recunoștință, ei au depus flori la monumentul soldaților-eliberatori, iar activiștii formațiunii au valsat în cinstea celor care au luptat pentru Patrie.

Mai mult, deputații grupului parlamentar „Victoriei” au mers în vizită la veterani pentru a le transmite cadouri și cuvinte de profundă recunoștință.

Cu ocazia celei de-a 81-a aniversări de la eliberarea localităților din Moldova de sub jugul fascismului Blocul „Victorie” a organizat, în orașul Rîșcani, un marș al memoriei. La monumentul eroilor, reprezentanții Blocului „Victorie” împreună cu locuitorii din Rîșcani au depus flori în semn de respect pentru sacrificiul depus de eroii căzuți în război, iar tinerii au dansat un vals.

Deputatul Reghina Apostolova a declarat că datorită eroilor care au apărat granițele și, inclusiv, Republica Moldova, astăzi ne putem bucura de zile senine.

Deputat Blocul ”Victorie” Reghina Apostolova:

Blocul „Victorie”, care include cinci partide, felicită participanții la Al Doilea Război Mondial pe parcursul întregilor ani. Având în vedere că acest an este unul jubiliar, desigur, noi urmăm traseul eliberării Republicii Moldova în toate orașele. Trebuie să povestim generațiilor viitoare despre eroismul soldaților sovietici, printre care se aflau reprezentanți ai tuturor naționalităților, inclusiv ai soldaților noștri moldoveni.

După depunerea de flori, reprezentanții Blocului „Victorie” au felicitat-o pe Raissa Constantinovna Orlova din orașul Rîșcani, născută pe 15 iunie 1938, veteran al celui de-al război mondial pentru tăria de caracter din anii războiului.

RAISA ORLOVA, veteran

Câte ceva țin minte. Cum îmi zburau rachetele prin față, cum casele cădeau. MUSCA Țin minte. Era strașnic, dar nu puteam face nimic, țin minte cum umbra trecea și cădeau bombele. Eram încă slăbuță, alții mai mari fugeau cu țipete. Era foarte mare gălăgie, bombele cădeau, totul bubuia.

Educatoarea apoi ne-a spus „uitați-vă fetelor cât sunt de căruntă, dar de fapt eu încă sunt tânără dar până v-am adus pe voi până la Arzamas, aceasta este o stație, eu am cărunțit”. Ea ne-a spus „Gata, războiul s-a terminat!”

Un alt veteran al Celui de-al Doilea Război Mondial, Cheptănaru Alexandru Nicolae, născut pe 23 iulie 1926 în satul Hiliuți, raionul Rîșcani, a primit felicitări din partea reprezentanților Blocului „Victoria” pentru eroismul și curajul său în timpul războiului.

Prisăcari Iurie, colonel în rezervă:

Să știm și să ținem minte, să stăm pentru viitorul nostru. Pentru copiii noștri, nepoții noștri, ca să știm istoria. Istoria care a fost în realitate. Nu istoria aceea pe care europenii, cu conducerea de astăzi, o schimbă, o șterg din memorie. Vreau să aducem la cunoștință adevărul, adevărul acela care a fost și care este. Noi, să vă spun, astăzi, iată, am fost la un veteran, aici, în Hiliuți și iată, istoria vine de la dânsul.

Sărbătoarea de amploare cu ocazia celei de-a 81-a aniversări a eliberării de sub ocupația fascistă organizată în orașul Rîșcani s-a încheiat cu un act organizat de un grup de tineri numit „Lumânarea memoriei”. Aceștia au aprins zeci de luminițe în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Astăzi marcăm în orașul Rîșcani acțiunea numită „Lumânarea memoriei”, aprindem aceste lumânări în memoria eroilor care au decedat în timpul eliberării Moldovei și a eliberării orașului Rîșcani.

Cred că această istorie trebuie să se transmită mai departe următoarelor generații pentru că generația care nu-și cunoaște trecutul nu are viitor.

Ilan Șor a vorbit despre evenimentele organizate de blocul „Victorie” cu ocazia aniversării eliberării localităților din Moldova de sub fascism. Politicianul a menționat importanța evenimentelor comemorative dedicate eliberării satelor și orașelor moldovenești de sub ocupația fascistă și transmiterea memoriei celor căzuți pe câmpul de luptă, generațiilor următoare.

Amintim că, în februarie, deputații grupului parlamentar „Victorie” s-au adresat Parlamentului cu inițiativa de a organizamanifestații de amploare cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Marii Victorii asupra fascismului.

Cu toate acestea, majoritatea parlamentară PAS nu a susținut această propunere. Totuși, Blocul „Victorie” a planificat să organizeze numeroase evenimente în întreaga țară, dedicate aniversării eliberării de sub jugul fascismului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE