Nu contează că în manualul de istorie se trec sub tăcere crimele regimului fascist al lui Antonescu, important este că se vorbește despre ocupația sovietică și consecințele acesteia pentru Moldova. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și-a confirmat poziția cu privire la noua ediție pentru clasa a XII-a, în care, potrivit opiniei publice, s-a încercat reabilitarea dictatorului român și mai sunt și insulte la adresa celor care au reconstruit republica după cel de-al Doilea Război Mondial.
Vorbind în direct la TV8, ministrul Educației, Dan Perciun, a calificat drept neîntemeiate criticile aduse ministerului în legătură cu abordarea unor teme în ediția suplimentată a manualului.
Dimpotrivă, el laudă noul manual. Ministrul pare să nu observe criticile privind ignorarea crimelor lui Antonescu și acuzațiile la adresa celor care au reconstruit Moldova, doar autorii sau avut alte scopuri.
DAN PERCIUN, ministrul Educației
Manualul vorbește foarte clar despre ocupația sovietică pe teritoriul Basarabiei, manualul vorbește despre invazia Ucrainii, despre masacrul de la Bucea, oferă mai mult spațiu de discuții pentru consecințele ocupației sovietice, vorbește despre deportări, despre foame, toate subiecte tabuizate de către propaganda de la Cremlin, subiecte de altă parte foarte importante pentru societatea noastră și care ar trebui să discutăm mult mai pe larg și de care ar trebui să ne amintim mult mai frecvent pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la perioada ocupației sovietice.
Dar dacă despre așa-numitele „pete negre” ale perioadei sovietice se vorbește pe larg în manual, crimele regimului Antonescu sunt practic ignorate. Mai mult decât atât, oamenii care au venit în Moldova din toate colțurile Uniunii Sovietice pentru a reconstrui republica distrusă de război sunt numiți în manual paraziți și bețivi. Elevii trebuie să perceapă „ocupația sovietică” ca pe un rău absolut. O femeie în vârstă, care a reușit să sune în direct, l-a întrebat pe Perciun: „Părinții dumneavoastră au studiat în anii sovietici? Sunt oameni inteligenți, cu studii?” Pentru a evita un răspuns direct și a recunoaște chiar și pe exemplul propriilor părinți că educația sovietică nu a fost chiar atât de rea, Perciun a subliniat din nou ceea ce este cel mai important pentru el: că în familia sa au știut dintotdeauna ce înseamnă ocupația sovietică. Oare părinților lui nu le este rușine de fiul lor? Sau conștiința li s-a răsturnat tuturor dintr-odată?
– Sunt din Chișinău și mă numesc Milena, am o întrebare la domnul
Ministru.
– Vă ascultăm.
– Spuneți, domnul Ministru, părinții dumneavoastră când au terminați școala?
– Părinții mei în perioada sovietică.
– Șu au îvățat istoria pe când l-am învătat pe Lenin noi, da? Și-s oameni proști sau deștepți?
– Sunt oameni care au înțeles și știau și din familie ce înseamnă ocupația sovietică, limba română și toate cele la deportări. Sunt, cu siguranță, oameni cu carte, cum sunt și mulți alți cetățeni ai Republicii Moldova
– Mai aveți vreo întrebare?
– Nu, asta am vrut să vă întreb. Pe noi când au învățatla Sovetskii Soiuz istoria, tot eram oameni deștepți.
Noul manual de istorie pentru clasa a XII-a a fost introdus în septembrie 2024. Apariția sa a stârnit un val de indignare în societatea moldovenească din cauza interpretărilor controversate ale unor evenimente istorice. falsificării unor evenimente istorice.
În special, s-a atras atenția asupra a tentativelor de a justifica politica regimului dictatorial fascist al lui Antonescu și de a denatura faptele, întrucât trupele româno-fasciste care au intrat pe teritoriul Moldovei pe 22 iunie 1941 sunt numite în manual trupe eliberatoare. În plus, manualul conține afirmații ofensatoare la adresa celor care au venit să reconstruiască republica după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Ca răspuns la critici, Perciun le-a propus reprezentanților organizațiilor evreiești, care s- au numărat și ei printre cei care au criticat manualul, să pregătească o recenzie.
Drept răspuns, ei au cerut ca manualul să fie retras din școli. Opinia publică consideră că autoritățile nu se așteptau la un asemenea scandal și sperau ca modificările să treacă neobservate. Însă este
deja evident: noul manual de istorie a divizat societatea și a declanșat o dezbatere aprinsă despre cine are de câștigat din rescrierea trecutului.