Antricot de vită, parizer, salam, mici și crenvurști – sunt câteva dintre pozițiile din lista de achiziții a Băncii Naționale a Moldovei pentru următoarele luni. Toate aceste bunătăți le găsim într-o licitație, pentru a aproviziona cantina instituției cu produse din carne și lactate.
Achizițiile se fac trimestrial, iar pentru anul curent, BNM a alocat un buget de peste 1,6 milioane de lei, pentru a asigura cu produse alimentare cantina la care iau masa angajații băncii. Nu se știe cât achită aceștia pentru prânzurile copioase, BNM nu publică informația și nici nu a vrut să o ofere fără o consultare prealabilă cu conducerea BNM.
În planul de achiziție a produselor alimentare pentru cantina BNM în anul 2025, publicat pe site-ul instituției vedem că legumele, fructele și băcănia se procură săptămânal, pentru pește și lactate se semnează contracte semestrial, iar pentru
carne – trimestrial. Se pare că angajații BNM sunt alintați și cu înghețată, pe lângă sucuri în asortiment. Pentru toate acestea, Banca Națională va cheltui 1 milion 693 de mii de lei.
Pe site-ul achiziții.md, BNM a anunțat și două licitații, unde se caută comercianți care vor livra către cantina instituției produse alimentare și anume carne – produse din carne și apă minerală naturală, cafea, ceai și produse conexe.
Licitația pentru produsele din carne include 18 loturi și anume: carne de vită, carne de porc, cotlet/fileu de porc, antricot de vită, costiță de porc, limbă de vită, ficat de vită, ficat de pui/găină, cârnăciori de pui/găină, mici (vită+porc), piept pui/găină, pulpă de pui/găină/găină dezosată, salam moldovenesc, crenvuști, pastrama de porc, salam doctorskaia și pelmeni. Bugetul alocat pentru toate aceste produse este de peste 149.000 de lei.
Cel mai scump lot îl reprezintă pieptul de pui. BNM va cheltui pentru 300 de kilograme până la 20.000 de lei. Pe de altă parte, cel mai ieftin vor costa cele 40 de kilograme de pelmeni, pentru care Banca Națională alocă circa 2100 de lei.
O altă licitație presupune procurarea apei minerale, cafelei și ceaiului, pentru care sunt prevăzute peste 196 de mii de lei. Astfel, instituția solicită livrarea a 120 de kilograme de cafea boabe, 50 de kilograme de zahăr, frișcă în volum de 5000 de unități, dar și miere de albine în volum de 3000 de unități. Contractele se vor atribui până la sfârșitul anului 2025.
Am telefonat la serviciul de presă al BNM pentru a afla câți angajați folosesc cantina instituției, dar și prețurile pentru felurile de bucate, cum ar fi a unui cotlet de porc, o porție de ficat de pui sau a unei costițe de porc. De asemenea, am vrut să știm și cât îi costă pe angajați să se alinte cu o înghețată.
Am vrut să aflăm și cine elaborează meniul și dacă la această cantină pot lua masa și alți oameni, respectiv, dacă e publică. Responsabilii de la serviciul de presă nu ne-au dat însă informația, fără o consultare în prealabil cu conducerea instituției. Ni s-a spus să expediem o solicitare în scris, la care, deocamdată nu am primit răspuns.