Pe 23 februarie, în Republica Moldova, a fost marcată Ziua Apărătorilor Patriei. Cu acest prilej, mai mulți deputați și activiști ai blocului „Victorie”, președintele partidului „Șansă”, dar și reprezentanți ai Ambasadei Ruse în Moldova au depus jerbe de flori la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău în semn de omagiu pentru cei care și-au sacrificat viața pentru apărarea patriei. Și la Comrat, această zi a fost marcată printr-un marș spre Memorialul Gloriei Militare, condus de başcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, alături de alți lideri locali.
Duminică, 23 februarie a fost un prilej pentru a-i cinsti pe cei care au luptat pentru apărarea patriei. În semn de respect pentru ei, la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău, mai mulți deputați și simpatizanți ai Blocului „Victorie” au depus jerbe de flori.
Deputatul Reghina Apostolova a subliniat profunditatea semnificației acestei zile, amintind că 23 februarie nu este doar o dată calendaristică, ci un simbol al curajului și al jertfei.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul ”Victorie”
Se împlinesc 107 ani de la crearea Armatei Sovietice. Aceștia nu sunt simpli ani, ci ani prin care a trecut soldatul sovietic, iar în anii celui de-al Doilea război Mondial, și concetățenii noștri, moldovenii, au fost în rândurile armatei sovietice și au eliberat jumătate de Europă, teritoriile fostelor republici sovietice, ale URSS. MUSCĂ – În ajunul acestei zile, întreaga noastră echipă a vizitat veteranii din Al Doilea Război Mondial. Se țin tare și cu adevărat eroic.
Iar președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a subliniat că Ziua Apărătorilor Patriei ar trebui să fie o zi nu doar de omagiu, ci și de unitate, în care tânăra generație să înțeleagă sacrificiile celor pe care îi cinstesc.
ALEXEI LUNGU, președintele partidului „Șansă”
-23 februarie trebuie să fie o dată prin care politicienii să înțeleagă că societatea trebuie consolidată, iar în această zi nu trebuie făcută o separare între ”ai noștri” și ”ai voștri”, între cei buni și cei răi. Dimpotrivă, 23 februarie trebuie să rămână o dată importantă, prin care generațiile viitoare să înțeleagă ce a însemnat Al Doilea Război Mondial și sacrificiul celor care au luptat pe câmpul de luptă. Iar partea cea mai importantă și sensul cel mai important e să nu repetăm niciodată istoria ororilor unui război.
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Ozerov, a subliniat, la rândul său, semnificația profundă a acestei zile, care, în Rusia, este marcată de o glorie istorică.
OLEG OZEROV, ambasadorul Rusiei în Moldova
– În Rusia este marcată Ziua apărătorilor patriei. Pentru noi, desigur, are o semnificație și mai mare pentru că este învăluită în gloria părinților și bunicilor noștri, care au eliberat Europa de răul negru al nazismului. Fără îndoială, sărbătorind această zi, ne amintim de toți cei care și-au dat viața pentru a apăra țara. Astăzi, încercările de a pune pe același nivel autorii Holocaustului și pe cei care au eliberat țara de această mizerie nazistă nu vor reuși.
Dovadă în acest sens sunt protestele împotriva manualului de istorie, în care au fost făcute încercări de a lustrui regimul lui Antonescu, care poartă responsabilitatea pentru crimele comise pe teritoriul Moldovei.
Cu un mesaj de felicitare de 23 februarie a venit și președintele Blocului ”Victorie”, Ilan Șor. Într-o postare pe rețelele de solicitare, el a scris că: „În mod special, îi felicit pe veteranii noștri dragi, al căror eroism actuala putere încearcă să-l șteargă din memorie. Blocul „Victorie” este și va fi mereu alături de eroii noștri.
În anul în care marcăm 80 de ani de la Marea Victorie, vedem cum regimul ignoră această dată, încearcă să rescrie istoria și să șteargă memoria despre eroismul bunicilor și străbunicilor noștri. Dar memoria poporului este mai puternică decât manipulările politice. Astăzi, ca și atunci, avem nevoie de curaj și rezistență — curajul de a spune adevărul, rezistența în apărarea valorilor noastre și tăria de a lupta pentru viitorul Moldovei. Veteranii noștri ne-au arătat exemplul. Acum este rândul nostru să apărăm ceea ce ne este drag”, a subliniat politicianul.
La Comrat, Ziua Apărătorilor Patriei a fost marcată printr-un marș solemn, dedicat zilei de 23 februarie. Mai mulți locuitori ai autonomiei s-au adunat cu un sentiment de respect și recunoștință în fața clădirii Comitetului Executiv și a Adunării Populare, pentru a merge împreună la Memorialul Gloriei Militare, locul în care au depus flori în memoria celor care au luptat pentru apărarea țării.
Coloana a fost condusă de başcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, de președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, și de deputatul grupului parlamentar „Victorie”, Alexandr Suhodolski.
În perioada Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, ziua de 23 februarie era marcată ca Ziua Armatei Sovietice., iar serviciul militar era obligatoriu pentru toți bărbații Uniunii Sovietice.
Armata era un amestec de culturi și popoare, fiecare dintre acestea contribuind la forța colectivă. De-a lungul decadelor, ziua a păstrat o semnificație profundă, iar în Federația Rusă este în continuare marcată cu respect, fiind numită Ziua Apărătorului Patriei.
Deși istoria a evoluat, în spațiul post-sovietic, 23 februarie rămâne o dată importantă pentru mulți, o zi de omagiu și tradiție. Din nostalgie, obișnuință sau din dorința de a păstra un simbol al unității, mulți bărbați din Republica Moldova, chiar și cei născuți după destrămarea Uniunii Sovietice, continuă să aștepte felicitări în această zi, o zi care pentru ei încă reprezintă un prilej de a onora curajul și sacrificiul celor care au slujit țara.