-1.2 C
Chișinău

Lilian Carp Acuzat de Minciună și Presiuni Asupra Procuraturilor: Reacțiile Consiliului Superior al Procurorilor și Procuraturii Anticorupție |VIDEO

 Declarațiile deputatului PAS, Lilian Carp, pun în pericol onoarea și demnitatea profesională a procurorilor și afectează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar. Aceasta este reacția Consiliului Superior al Procurorilor la afirmațiile făcute joi, de la tribuna parlamentului, de președintele Comisiei pentru Securitate, Lilian Carp. Reprezentanții partidului de guvernământ au fost îndemnați să evite retorica ce ar putea submina echilibrul democratic și reformele în curs.

La rândul său, Procuratura pentru Combaterea Corupției a reacționat și mai ferm, acuzând deputatul PAS de răspândirea minciunilor și de tentativa de a submina principiile fundamentale ale statului de drept.

Consiliul Superior al Procurorilor a considerat inacceptabile afirmațiile președintelui Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp, făcute pe 20 februarie în timpul ședinței plenare. Într-un comunicat de presă, CSP subliniază că:

„Utilizarea unor expresii ofensatoare de către acesta, la adresa procurorilor, precum „bandiți obraznici” și afirmații ca „creăm instrumente ca ei să nu mai ajungă în funcții în urma comasării”, sunt inacceptabile, afectând grav demnitatea și reputația profesională a procurorilor.

CSP subliniază că astfel de afirmații aduc atingere gravă onoarei și demnității profesionale a corpului procurorilor și subminează încrederea cetățenilor în actul de justiție. Procurorii își exercită atribuțiile cu respectarea strictă a legii, pe baza principiilor de independență, imparțialitate și responsabilitate față de societate” , se arată în comunicat. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor avertizează că astfel de afirmații din partea unui reprezentant al puterii pot fi percepute ca o tentativă de a exercita presiune asupra activității procurorilor. În declarație, CSP amintește deputatului necesitatea respectării principiului separației puterilor în stat.

Menționăm că, declarațiile deputatului PAS, Lilian Carp au fost făcute în cadrul ședinței parlamentului, în timpul dezbaterii proiectului de lege care prevede desființarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauzelor Speciale, și crearea unei noi structuri subordonate Procuraturii Generale.

LILIAN CARP, deputat PAS

– Acest bandit, care a fost procuror și de al de Dânsu mai sunt, care a luat și a protejat alți bandiți în funcție… Și noi avem astăzi Procuratură, indiferent că-i generală, mai sunt, și la Procurata anticorupție și la PECOX, mai sunt bandiți de ăștia de peste tot.

Cu o reacție la declarațiile lui Lilian Carp a venit și Procuratura Anticorupție, care a acuzat deputatul de răspândirea minciunilor și de exercitarea de presiuni.

„Procuratura Anticorupție condamnă ferm declarațiile false recente făcute de un membru al Parlamentului, deputatul PAS Lilian Carp, de la tribuna Parlamentului la 20 februarie 2025, referitoare la presupusa scurgere de informații sensibile din partea instituției noastre.

Aceste acuzații nefondate și eronate reprezintă un atac direct asupra integrității instituției și subminează principiile fundamentale care sprijină statul de drept și echilibrul puterii în cadrul statului democratic. Afirmările făcute de deputatul Carp sunt nu doar nefondate, dar servesc la distorsionarea încrederii publicului în Procuratură care protejează interesele cetățenilor și garantează transparența, responsabilitatea și justiția.

Aceste declarații fac parte dintr-o încercare mai largă de a politiza și discredita activitatea esențială a Procuraturii Anticorupție destinate să tragă la răspundere pe cei care încalcă legea, indiferent de funcție înaltă sau culoare politică”, se menționează în comunicatul PA.

Până la această oră, Lilian Carp nu a reacționat la cele menționate de Procuratura Anticorupție și CSP.

Un detaliu important este că, la fel ca Drăgălin înainte de a pleca, Procuratura Anticorupție sugera că autoritățile ar încerca să oprească anchetele legate de infracțiunile comise de funcționarii publici.

Totuși, experții spun că, dacă procurorii ar fi cu adevărat corecți și principiali, nimic și nimeni nu ar trebui să le blocheze capacitatea de a dovedi vinovăția infractorilor, indiferent cine ar fi aceștia. Până acum, însă, nu am auzit nimic din partea autorităților cu privire la aceste cazuri. Așadar, unde sunt principiile și respectarea legii?

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE